Home

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.

Od 2010 roku zawodowo zajmuję się winem. Jestem właścicielką firmy Bubbles and More. Wina, a zwłaszcza szampany to moja pasja. Jestem fanką dobrze przygotowanego food paringu.
Do tej pory brałam udział w różnych przedsięwzięciach związanych z branżą winiarską: współpracowałam z producentami win, wprowadzając ich produkty do restauracji, hoteli oraz sklepów specjalistycznych, zajmowałam się winnicą Adoria i Zachowice, współtworzyłam Dom Szamapan, założyłam „Klub Szampana dla Kobiet Biznesu”, prowadziłam szkolenia i degustacje, pisałam artykuły dla magazynów branżowych oraz występowałam na konferencjach poświęconych winiarstwu. Jestem autorką spotkań „Szampan jest kobietą”, gdzie opowiadałam o roli, jaką kobiety odegrały w historii szampana.

Absolwent politologii i studiów podyplomowych na Wydziale Informatyki Uniwersytetu Śląskiego ta także Szkoły Letniej dla Młodych Liderów Społeczno-Politycznych. Dziennikarz i fotoreporter, od 12 lat niesie kieliszek oświaty winiarskiej, d 5-u lat jest sommelierem w Wine Bar Lofty w Gliwicach. Od kilku lat rozwija swoją winniczkę, eksperymentując z różnymi odmianami, robi wino z własnych winogron, a także cydry i wino śliwkowe. Miłośnik Bordeaux i Ribery del Duero i oczywiście rieslinga chętnie sięga także po niszowe, endemiczne szczepy. Lubi gotować samemu, eksperymentować w kuchni i przy stole, łącząc wina z potrawami.

Od dziecka gotuję, wymyślam i ulepszam przepisy, łączę i dobieram rozmaite smaki. Sporo podróżuję i z każdego nowego miejsca przywożę składniki do mojej kuchni. Kilka lat temu zainteresowałem się tematyką win oraz łączeniem ze sobą wina i jedzenia. Obecnie pracuję w winiarni La Vinotheque w Warszawie, gdzie sprzedaję wina oraz prowadzę małe bistro.  Wino otwiera umysł, rozwiązuje język i pomaga tworzyć więzi między ludźmi. Każda butelka wina jest dla mnie jak otwarta książka, snuje opowieść, chciałbym ją zgłębić i podzielić się nią z przyjaciółmi. Chętnie podzielę się również z czytelnikami serwisu vineo.pl.

Profesjonalista, pasjonat win. Tytan pracy i nauk. Absolwent prestiżowych kursów WSET level 3 Advanced. Dumny członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Zawodnik Mistrzostw Polski Sommelierów. Swoja wiedzę zdobywał przez 8 lat pracy za granicą, Grecja, Cypr, Walia.  O sobie mówi : Na szczęście nie muszę udawać Greka. Prywatnie , szczęśliwy mąż i ojciec dwójki skrzatów.

Cześć!

Jestem pasjonatem wina. Od zawsze ciekawiła mnie geografia, historia oraz ludzie. Wiedza o winie wymaga zagłębienia się w powyższe tematy, a sam trunek często bywa konsekwencją powyższych elementów. Umożliwia również zaangażowanie wszystkich zmysłów w poznawanie. Przez 8 lat pracowałem jako kelner i sommelier w Belgii, ukończyłem WSET 3,  jestem współzałożycielem WinoSens – już za chwile sklepu z winem, oraz początkującym winoogrodnikiem i przyszłym winiarzem w winnicy założonej na poj. Brodnickim.

Cześć!

Nazywam się Krzysztof i lubię dzielić się winem. Zarówno jeśli chodzi o produkt, jak i wiedzę na jego temat. Dużo podróżuje po winnicach we Francji i Polsce. Od tego zaczęła się moja miłość do tego trunku. Na codzień prowadzę Wine & Spirits Bar w hotelu Grand Ascot w centrum Krakowa oraz jestem współzałożycielem PurpleTV - kanału na YT, w którym łączymy wino, rozrywkę i muzykę!

Świat smaków i aromatów od zawsze był ogromną częścią mojego życia. Od kilku lat zawodowo zajmuję się barmaństwem i miksologią. Chęć zdobycia kompleksowej wiedzy w tym fachu pchnęła mnie do rozpoczęcia Wines & Spirits Educational Trust. To właśnie tam rozkwitła bardzo owocna, swoista przyjaźń z tematyką trunków, z których potencjału nie zdawałem sobie sprawy. Moim „prywatnym Everestem” będzie ukończenie enologii. Od półtora roku związany jestem z krakowską restauracją Art gdzie pełniłem funkcje managera i sommeliera. Zapraszam na portal Vineo.pl gdzie moją pasją będę starał się zarazić również Ciebie.

Witam :)

 

 

Mam na imię Łukasz, od wielu lat jestem związany z krakowską gastronomią.Od około 5 lat zajmuje się winami i wszystkim co z nimi związane , temat ten stał się moja pracą i pasja. Obecnie pracuje w restauracji Pepe Nero gdzie jestem sommelierem i menadżerem.Serdecznie zapraszam do czytania artykułów na Vineo !!

Uczestniczka programu Wine and Spirits Education Trust, z wykształcenia filolog. Początek cywilizacji datuje od wynalezienia wina. Wiarę w życie w świecie najlepszym z możliwych dają jej Chablis, Riesling, Pinot Noir i wegańskie jedzenie. Jej największe marzenia to podróże do światowych stolic winiarstwa i znalezienie przepisu na idealny wegańki deser. Pisanie o winie to dla niej proces, w którym fermentują i dojrzewają pasje, marzenia i inspiracje. 

Dzień dobry :) 

 

Nazywam się Maciek, od kilku lat pracuję w gastronomii, od 2 zajmuję się winem w Białej Róży w Krakowie. Dobieranie wina do potraw, polecanie gościom "czegoś ciekawego' czy po prostu serwis wina to cos, co definitywnie sprawia mi dużo przyjemności. Człowiek kształci się przez całe życie, a temat win jest na tyle rozległy, że codziennie można dowiedzieć się czegoś nowego. Zapraszam do czytania przeróżnych artykułów na Vineo! 

Anna Couspel - korespondentka z południa Francji. Mieszka w Montpellier. Na co dzień podróżuje w poszukiwaniu producentów win francuskich, by promować je na polskim rynku. Dla Vineo.pl pisze z powodu wielkiej miłości do swojej pasji jaką jest wino.

Człowiek wina, swoją działalność rozpoczął w Pijalni Win Francuskich na ul. Zamenhofa w Krakowie w 2008 roku słynnymi pojedynkami win z Michałem Bardelem. To na jego degustacjach tysiące osób poznało bogactwo smaków oraz stylów wina ze Starego i Nowego Świata. Obecnie absolwent Enologii Uniwersytetu Jagielońskiego oraz sommelier Domu Wina.

 

 

 

Czas na whisky
Wino w Krakowie
Degustacja whisky
Vinum sacrum et profanum
Degustacja wina
Zobacz wszystkie posty