Home

france

Apelacja Grès de Montpellier


Wśród 531 istniejących gmin l'AOC Languedoc 46 gmin od 2002 roku posiada apelację Grès de Montpellier.

Tereny objęte apelacją Grès de Montpellier rozmieszczone  są  na wschód i zachód aglomeracji Montpellier i są podzielone na zachodzie przez dolinę rzeki Hérault i region północny Pic Saint Loup oraz na wschodzie przez dolinę rzeki Vidourle, na południu zaś przez wybrzeże. Teren ten jest chroniony przed wpływami klimatycznymi z północy przez masywy górskie Montagne Noire i Cévennes. Klimat w przewadze jest suchy z morską wilgotną masą powietrza latem, która wpływa pozytywnie na dojrzewanie i zrównoważony cykl plantacji.

Z tej apelacji głównie pochodzą wina czerwone.

Do najczęściej uprawianych szczepów w tej apelacji zaliczamy :

  • Grenache,
  • Mourvèdre,
  • Syrah
  • Grenache powinien reprezentować około 20% powierzchni objętej apelacja. Główne szczepy dla tej apelacji powinny reprezentować około 70 % powierzchni zgłoszonych do apelacji i obowiązkowo przynajmniej dwa z wymienionych szczepów.
  • Szczepem dodatkowym jest Carignan

Zawartość alkoholu: Wyrabiane wina powinny pochodzić ze zbiorów winorośli dokonanej w momencie doskonałej dojrzałości i o zawartości alkoholu ponad 12 %.

Wydajność w przypadku apelacji Grés de Montpellier nie powinna przekraczać 45 hektolitrów na 1 hektar.

Wejście do produkcji młodych winorośli : przywilej apelacji Coteaux du Languedoc Grés de Montpellier może być tylko przyznany młodym winoroślom od 9-ego liścia dla szczepów Carrigan i 6 -ego dla pozostałych szczepów.

Zagęszczenie szczepów: Minimalna ilość 4 400 sztuk winorośli  na 1 hektar.

Systemy prowadzenia winorośli : Tradycyjnie winnica jest prowadzona i podcinana w systemie krótkim - gobelet lub cordon de Royat. System ogrodzeniowy ( lub na drucie ) stosowany jest dla Syrah i szczepów uprawianych w systemie cordon de Royat.

Dojrzewanie wina: Wina z apelacją Coteaux du Languedoc – Grés de Montpellier doskonale nadają się do konsumpcji po 1 roku leżakowania.

W efekcie z terenów raczej ubogich, w przewadze kamienistych stąd też nazwa Grès pochodzą wina o lekkiej strukturze, ciepło rozpływające się w ustach w przypadku win czerwonych bardzo aromatyczne z dużą dozą czerwonych owoców leśnych z nutą z ziół, przypraw korzennych, suszonych owoców, a nawet kakao.

Wino czerwone  Grès de Montpellier pasuje znakomicie do potraw na bazie mięsa czerwonego, dziczyzny i pieczonych warzyw. Wypada świetnie z zapienaką Moussaka i pasztetem z zająca. 


0
Wino z Marsa?
Grecja- kraj szczepów endemicznych