Home

Wznoszenie toastu

Zwyczaje wznoszenia i picia toastów w różnych zakątkach świata


Gaumardżos! Takie zawołanie możemy usłyszeć na suprze, czyli gruzińskiej uczcie. Gaumardżos oznacza tradycyjne „na zdrowie" i, podobnie jak inne toasty, może je wygłaszać jedynie mistrz ceremonii, czyli tamada. Kiedy tamada mówi, nie można mu w żaden sposób przerywać, należy trzymać w dłoni uniesiony kielich, a wino można spożywać je...
6
Wznoszenie toastu

Krótka historia toastu


Gest angażujący wszystkie zmysły​Brzdęk stukających się kieliszków z winem to dźwięk, który zazwyczaj rozpoczyna wszelkie spotkania przy stole. Wznoszony toast jest symbolicznym gestem, któremu towarzyszą serdeczne życzenia zdrowia, powodzenia i miłości. Gest ten angażuje wszystkie zmysły, budzi poczucie wspólnoty i nikogo nie wyklucza. W wielu kul...
13
jakie-wino-do-pasztetu

Jakie wino do pasztetu?


Wiktuały z tradycjamiPasztet to potrawa, która może być zarówno wykwintna, podawana na kosztownych bankietach i uroczystościach, jak i zupełnie zwyczajna, przygotowywana w domu, na święta czy na prostą kolację. Jest całkowicie uniwersalna, pasuje na przystawkę, na drobną przekąskę, na deskę rozmaitości. Pasztety mogą być mięsne, wegańskie...
12
szparagi

Jakie wino do szparagów?


​Elegancki dodatek domaga się eleganckiego winaSezon na szparagi wprawdzie już się kończy, jednak w supermarketach importowane szparagi możemy kupić przez cały rok. Ja zawsze wyczekuję początku sezonu, wiedząc że w ślad za szparagami, za chwilę zaczną dojrzewać wszystkie nowalijki. Te zielone i białe pędy to wykwintny dodatek do dań, ale również bo...
14
parker

Robert Parker i Skala Parkera


Prawnik z nosem za milion dolarówOsoby, które często myszkują po sklepowych półkach z winem, z pewnością nieraz natknęły się na okrągłe naklejki na szyjkach butelek, zawierające ilość punktów przyznanych winu przez jakiś znany autorytet. „95 punktów James Suckling", „89 punktów Tim Atkins" – taka informacja nierzadko pomaga podjąć decyzję w sprawie...
12
chile-2

Carménère – wizytówka Chile odkryta dzięki Polakowi


Próbowaliście już kiedyś carménère? To czerwone wino dla miłośników intensywnych smaków. Uprawiane w chłodniejszym klimacie, charakteryzuje się aromatem zielonej papryki i malin. To z cieplejszego klimatu przywodzi na myśl dżem i śliwki. Carménère o krótszym okresie starzenia, przynosi nuty czerwonych owoców, zielonego pieprzu, papryki i kakao, zaś...
18