Home

greckie

Wiele twarzy odmiany Mandilaria

Szczep endemiczny z gr. (Μαντηλαριά )

Co to jest Mandilaria? Endemiczny szczep grecki wywodzący się z krety, używany do wytwarzania czerwonego wina. W Grecji ten szczep kryje się też pod innymi nazwami, takimi jak AMORGIANO czy KOUTOURA, MANDILARI. Sam winogron ma grubą skórkę pod którą kryje się dużo tanin, które w młodych rocznikach są dość szorstkie, srogie. Kto pił młodego Syrah z Pn. Rodanu ten wie o czym piszę.

Charakterystyka odmiany:

Szczep ten jest dość delikatny w uprawie i podatny na choroby grzybiczne. Ponadto charakteryzuje się zaznaczoną kwasowością, mocnym ciałem i solidną strukturą. Jego ulubionym podłożem jest glina. W nosie dominują aromaty czereśni, malin, śliwek, lukrecji. Szczep dojrzewa na przełomie Sierpnia i Września. Lubi występować w kupażu z KOTSIFALI i SYRAH

Najważniejsze regiony upraw i producenci:

Najważniejsze regiony upraw to Cyklady, Evia, Kreta, Macedonia, Santorini.

W Grecji ten szczep kryje się też pod innymi nazwami, takimi jak AMORGIANO czy KOUTOURA, MANDILARI.

Red Wave Mandilaria PGI Cyclades 2018, Avantis Estate. Ten producent ma swoje winnice na Santorini i wyspie Eubea (Evia). Winnica założona w 1994 roku przez Apostolos Mountrichas

Diamantakis wino Diamantopetra 2017 Syrah 70% /30% Mandilari. Ten producent wywodzi się z Krety z Heraklion, dojrzewa swoje wino w przez 12 miesięcy w amerykańskim i francuskim dębie. Winnica założona w 2007 roku przez rodzinę Diamantakis


Style wina:

Red Wave Mandilaria w kolorze jest intensywnie czerwone. W zapachu jest dość kwiatowe z obfitymi nutami czereśni oraz malin. W smaku wysoka kwasowość, dzikie nieokiełznane taniny. Aromaty zapachowe potwierdzają paletę smakową wzbogaconą o akcenty granatu, czarnej czekolady. Wino nie dojrzewało w dębie , także ukazuje czystość owocu.

Natomiast Diamantopetra red, postawiła na kupaż z Syrah i Mandilari, dodatkowo dojrzewający w dębie. Wino o kolorze głębokiej czerwieni. W nosie dominują czereśnie, wędzone śliwki, czarna porzeczka, dym, niuanse czarnego pieprzu.



Z czym łączyć:

Myśląc o tradycyjnym parowaniu win greckich z lokalną kuchnią, nie mógłbym przeoczyć BIFTEKI( grillowany kotlet z mielonej wołowiny ), czy KEFTEDAKIA( małe kulki z mięsa mielonego z duża ilością kminku), ARNI KOKKINISTO ( duszona baranina w sosie pomidorowym, ziołach z odrobiną wina). Nie może też zabraknąć Kreteńskich twardych żółtych serów.

Mandilaria jest szczepem, który ukazuje kilka warstw smakowych. Może dojrzewać w dębowej beczce, a co za tym idzie mieć nawet kilkunastoletni potencjał dojrzewania, albo cieszyć nas świeżością owocu jeśli nie jest beczkowany. Kupując wino warto pomyśleć o specjalnej okazji, oraz kompozycji serwowanego dania. Myśląc tym szczepie i o zbliżającej się okrągłej rocznicy (małżeństwa, związku, lub innego celebrowania) warto postawić na wina dojrzewające w beczkach dębowych, natomiast do codziennego obiadu warto sięgnąć po wersję nie beczkowaną. Ponadto szczep świetnie radzi sobie w kupażach nadając im nieco więcej tanin. Na zdrowie! Pamiętajcie, pijcie odpowiedzialnie.


7
Wracamy do restauracji!
Konkurs na Instagramie