Home

najpopularniejszebialeszczepywinarieslingkontrachardonnay

Najpopularniejsze białe szczepy wina: Riesling kontra Chardonnay - klucz do rozkoszy czy pułapka wyboru?

Riesling i chardonnay to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych białych szczepów na świecie. Ich nazwy są rozpoznawalne nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z winem i wkraczają w winiarski świat. Warto zatem przyjrzeć się czynnikom, które wpływają na tę popularność.

Przede wszystkim, szczepy te znajdziemy w każdym zakątku globu. Wyjątkowe rieslingi pochodzą nie tylko z Niemiec, Francji czy Austrii, ale także z Kalifornii, Australii, a nawet z Polski. Chardonnay jest jeszcze bardziej rozpowszechnione – uprawia się je praktycznie w każdym kraju produkującym wino.

Kolejnym czynnikiem jest ich charakterystyczna, łatwa do zapamiętania stylistyka. Większość osób zna smak chardonnay dojrzewanego w beczce, z nutami wanilii, masła i jabłka; oraz cytrusowego, kwaskowego rieslinga. To właśnie te cechy sprawiają, że riesling i chardonnay są tak lubiane na całym świecie.

Niestety, popularność rieslinga i chardonnay ma również swoje ciemne strony. Ogromna liczba dostępnych butelek sprawia, że łatwo natrafić na wina niskiej jakości. Jak więc uniknąć takiej pułapki przy wyborze?

 Chardonnay – wino o dwóch twarzach

Wino Chardonnay to odmiana, która pochodzi z Francji, a dokładniej z Burgundii. Była tam znana już w czasach średniowiecza, stając się w pewnym momencie (jest tak do dziś) najpopularniejszą odmianą w tym regionie. Za prestiżem i popularnością Burgundii stoi nie kto inny jak właśnie chardonnay, a sam region stanowi punkt odniesienia, swoisty wzorzec metra dla innych miejsc, w których powstają wina z tej odmiany.

Burgundzkie chardonnay to w większości wina dojrzewające w beczkach. Znajdziemy w nich dużo nut dymnych, maślanych, ale też jabłkowo-cytrynowy owoc. Enklawą bardziej owocowego, stalowego stylu chardonnay w Burgundii jest za to Chablis.

Oprócz stylu zwanego burgundzkim, chardonnay powstają również w profilu nowoświatowym. Swoje źródła ma za Oceanem, mocniejszy beczkowy styl pochodzi m.in. z USA – chardonnay z Kalifornii. Na uwagę w tym kontekście zasługują też wersje z Argentyny, Chile, RPA czy Australii. Dominować w nich będą nuty waniliowe, śmietankowe, kokosowe, karmelowe. Owoc stanie się cieplejszy, idący w kierunku brzoskwiń czy gruszek. Wyższy będzie również ich poziom alkoholu.

Wybierając chardonnnay dobrze jest więc wiedzieć, w jakim stylu dana butelka powstała i na jakim charakterze wina nam zależy. Warto przy tym pamiętać, że większość tanich, marketowych chardonnay z Australii czy Ameryki Południowej uzyskuje nuty beczkowe nie poprzez dojrzewanie wina w beczkach, ale dodawanie do nich chipsów dębowych. Nadają one chardonnay dębowych nuty, ale ta sztuczna technika nie wpływa pozytywnie na integrację smaku.

Riesling – uważajcie na cukier 

W przypadku rieslinga rozpiętość stylów, w jakich mogą powstawać wina z tej odmiany, jest naprawdę imponująca. Riesling to szczep o naturalnej, wysokiej kwasowości, stąd świetnie nadaje się również do produkcji win z cukrem resztkowym. W jego przypadku mamy do czynienia z sytuacją, kiedy riesling może być winem ultrawytrawnym (tzw. bone dry), ale przejść również przez całe spektrum słodyczy, aż do poziomu kilkuset gram cukru.

Dlatego wybierając butelkę rieslinga należy na ten poziom słodyczy zwrócić szczególną uwagę. Większość producentów na kontretykiecie butelki wskazuje wytrawność/słodycz wina. W przypadku win z Niemiec dodatkową wskazówką będą takie określenia jak: halbtrocken, feinherb, lieblich, kabinett, spätlese czy auslese – wszystkie one kierują na wina z cukrem resztkowym.

Warto też zapamiętać, że zwykle słodkie rieslingi mają niższy poziom alkoholu od tych wytrawnych. Jeśli więc znajdziecie na półce wino, które ma 10% albo i mniej alkoholu to z dużym prawdopodobieństwem będzie to wino słodkie.

Gdzie szukać najlepszych chardonnay? 

Oczywiście, pierwszym skojarzeniem powinna być Burgundia, i słusznie. Nie trzeba jednak od razu sięgać po najdroższe butelki, bo nie da się ukryć, że w tym winiarskim regionie wina plasują się na półce cenowej zarówno za kilkaset, jak i za kilka tysięcy złotych. W takim przypadku uwagę można przekierować na wina z niższych apelacji, takich jak Bourgogne Blanc czy Mâcon, które również dostarczają dużo przyjemności.

Warto również przyjrzeć się butelkom z Langwedocji – tamtejsze wina są pełniejsze i mocniej zbudowane niż te z północy.

Coraz więcej świetnych chardonnay powstaje również w Niemczech (zwłaszcza w Badenii i Palatynacie), ale też w północnych Włoszech (Alto Adige, Piemont i Friuli).

Jeśli chodzi o kraje Nowego Świata, to ciekawe chardonnay znajdziecie w Kalifornii w USA, Chile, w Uco Valley w Argentynie, czy w Australli (zwłaszcza w chłodnym klimacie Adelaide Hills powstają wina w tzw. burgundzkim stylu).

Nie można też zapominać, że chardonnay jest jedną z najważniejszych odmian, którą używa się do produkcji win musujących, choćby szampanów.

Skąd pochodzą najciekawsze rieslingi? 

Jeśli chodzi o rieslinga, kultowym miejsce jego produkcji są Niemcy, a więc ojczyzna odmiany i największy producent na świecie. Rozpiętość stylów przekłada się na paletę mineralnych, surowych win z Rheingau i Nahe, przez bardziej owocową Mozelę, aż po pełniejsze wina z Hesji Nadreńskiej i Palatynatu. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

W Europie warto również zwrócić uwagę na rieslingi z Alzacji (Francja) oraz Austrii, zwłaszcza z regionów Wachau, Kremstal i Kamptal. Coraz lepsze rezultaty osiągają także polskie rieslingi, szczególnie te z województwa lubuskiego i zachodniopomorskiego.

W Nowym Świecie na uwagę zasługują rieslingi z australijskiej Clare Valley, z Waszyngtonu i Oregonu, a także z Finger Lakes w USA oraz chłodnej argentyńskiej Patagonii.

Mnogość stylów – wiele możliwości 

​Różnorodność stylów rieslinga i chardonnay jest bardzo pociągająca, gdyż otwiera przed nami niesamowite spektrum możliwości i doznań. Riesling to wino, które doskonale pasuje zarówno do tatara, ryb, nawet do śledzia, drobiu, kotlecików jagnięcych z cytryną czy sushi. Natomiast chardonnay świetnie komponuje się z pieczoną tłustą rybą, cielęciną oraz kurczakiem w maślanym sosie.

2
Czas na whisky