Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.

Podkategorie w tej kategorii:

Szczepy win, Style wina, Regiony winiarskie świata
Macabeo

Macabeo – wszechstronny szczep winny rodem z Hiszpanii


Szczep o wielu obliczach Wina wytrawne bądź słodkie, kwasowe bądź łagodne, musujące bądź stałe – ten biały szczep charakteryzuje duża wszechstronność, przez co chętnie uprawia się go zwłaszcza w północnej Hiszpanii i południowej Francji. Upały czy susza nie są dla niego wielkim wyzwaniem, a ilość owoców, jakie daje, jest bardzo duża. Niestety ...
Czytaj dalej
0
Pinotage

Pinotage – szlachetna odmiana z Nowego Świata


Skąd przybył pinotage? Pinotage to odmiana winogron o pięknym, głębokim, czerwono-fioletowym kolorze. Powstała ona w wyniku połączenia dwóch bardzo ciekawych odmian, czyli pinot noir oraz cinsaut. Głównym miejscem, w którym uprawia się tę odmianę, jest Republika Południowej Afryki. Szczep ten jest najczęściej używany do produkcji win...
Czytaj dalej
0
Petit manseng

Petit manseng – nieznana francuska odmiana


Owoce petit manseng Petit manseng jest to szczep winny, który przynależy do niewielkiej rodziny winogron manseng. Odmiana ta posiada charakterystyczne owoce, które wyróżniają się posiadaniem niezwykle grubej skórki, co jest dość rzadką cechą wśród winogron. Wyróżnia się on także niewielkim rozmiarem kiści, a także niespotykanie drobnymi jagoda...
Czytaj dalej
0
Perrier Jouet – wystawa Design Miami

Perrier-Jouët 1874 – moja podróż na Marsa


Winiarska podróż w czasie Kochani, pragnę Wam donieść, że ​w grudniu 2021 roku słynny rocznik 1874 z domu szampańskiego Perrier-Jouët będzie można nabyć na aukcji Finest and Rarest Wines and Spirits​.Czemu jest to dla mnie aż tak ważna sprawa? Ponieważ jest to najstarszy szampan, jaki znajduje się w Szampanii. Oczekuje się, że butelka ta zosta...
Czytaj dalej
6
primitivo

Primitivo w Polsce – co piją Polacy?


Co oznacza „primitivo"?Ze statystyk wynika, że najbardziej popularnym winem w Polsce jest wino z odmiany primitivo.Nazwa nie odnosi się do skojarzeń typu: „prymitywne", „prymus", itp., tylko bardziej „primo", czyli pierwsze, wczesne. Jest to w wolnym tłumaczeniu „wcześniak", gdyż winogrona tego szczepu zbierane są wcześniej niż inne odmia...
Czytaj dalej
0
Ile wina per capita?

Ile wina per capita?


Wino za granicą Pomiar użycia win liczony per capita, czyli na jednego obywatela kraju rocznie, jest fenomenalny.Ilekroć pada pytanie, jaki kraj w tym przoduje, stawia się na Stany Zjednoczone, Francję, Włochy. Prawda jest taka, iż jest to bardzo uzależnione od liczby mieszkańców, ich kultury i zwyczajów i prefere...
Czytaj dalej
0
Mendoza

Mendoza – nowy, równie dobry świat


Przyjemny klimat oraz dużo wody​Przybycie do Mendozy sprawia niesamowite, imponujące wręcz wrażenie. Najciekawiej jest, gdy zbliżamy się do niej autem, kierując się z południowych nizin na północ w kierunku wyżej położonych winnic. Wtedy ukazują się nam Andy w całej okazałości, z pokrytymi śniegiem szczytami najwyższych wzniesień, takich jak np. og...
Czytaj dalej
6
Wino na stole

Podawanie wina – jak robić to poprawnie?


Jak prawidłowo podawać wino osobom siedzącym przy stole?​Wyobraź sobie, że jesteś w restauracji i przyglądasz się, jak podawane jest wino osobom siedzącym przy stole. Wszędzie jest inaczej. Jedni z wdzięcznością starają się wykonać pewnego rodzaju rytuał, inni pospiesznie bez słowa podają wino otwierane „w powietrzu" nad głowami gości. Jak zrobić t...
Czytaj dalej
2
Sauvignon blanc

Sauvignon blanc, czyli wino naszej epoki


Ogólna charakterystyka sauvignon blanc Sauvignon blanc to drugi pod względem wielkości upraw na świecie biały szczep winorośli pochodzący prawdopodobnie z Francji. Ta winorośl jest niezwykle istotna w świecie winiarskim, gdyż jest w wielu regionach uprawiana jako podstawa produkcji białych odmianowych win. Dużą popularnością cieszą się ró...
Czytaj dalej
0
Szampan

Barbier-Louvet – moje odkrycie ostatniego roku


Odkrycie czasu pandemiiPonieważ w swoim życiu wypiłam dużo więcej szampanów niż niejedna osoba w Polsce, postanowiłam się z Wami od czasu do czasu dzielić opowieścią o winach, które szczególnie przypadają mi do gustu. Ostatnio moją pasją są szampany od Barbier-Louvet. Jestem tym bardzo zaskoczona, bo moją miłością są w większości wina pochodzące z ...
Czytaj dalej
0
Chardonnay

Chardonnay, czyli szlagier wśród szczepów winogron


Kilka słów o chardonnayChardonnay to winorośl niemal tak popularna w krajach winiarskich jak napój coca-cola dla Amerykanów. To, co zadecydowało o jej popularności, to łatwość w uprawie, odporność na choroby i elastyczność przy produkcji win. Fermentacja w beczkach lub kadziach pozwala wytworzyć wina różniące się między sobą zapachem, aromatem czy ...
Czytaj dalej
2
Riesling

Riesling – król wśród białych szczepów


Król wśród białych szczepówRiesling uważany jest za króla wśród białych odmian winorośli; nazywany bywa też reńskim rieslingiem, rheinrieslingiem. Jest to niezwykle kapryśny szczep wina dla winiarza. Charakteryzująca go kwasowość powoduje, że powstałe z niego wino się albo kocha, albo nienawidzi. Na przełomie XIX i XX wieku riesling ...
Czytaj dalej
1
chianti-wino

Chianti czy szanti?


Sommelier w restauracji 10 lat temu Jeszcze 10 lat temu na słowo „sommelier" restauratorzy reagowali wytężeniem wzroku, konsternacją, lub zapytaniem po co i dlaczego ktoś taki jest na ziemi. Wino pozostawało w tyle wizji gastronoma, który skupiał się na strawie i możliwości jak najliczniejszego jej wydania kosztem jakości. Ewolucja karty ...
Czytaj dalej
0
Pinot

Pinot noir – burgundzki klasyk


Pinot noir jako mszalne wino? Jak powszechnie wiadomo, matką szczepu niezaprzeczalnie pozostaje Burgundia – region słynący z tej czerwonej odmiany winorośli. Wiele zawdzięcza ona kościołowi katolickiemu, a pracowitość mnichów i coraz to lepsze techniki jej uprawy pozwoliły stworzyć doskonałe w kolorze wino, urzekające swym smakiem samego papie...
Czytaj dalej
1
 Erlot

Merlot – popularny szczep rodem z Francji


Merlot solo bądź z cabernet sauvignonTen czerwony szczep, wywodzący się z francuskiego Bordeaux, znany zaś w prawie każdym winiarskim regionie świata, uprawiany jest na dużą skalę już od XVIII wieku. Niedoceniony przez konsumentów, zaczyna zyskiwać na nowo uznanie, stając się winoroślą, z której produkowane jest jedno z najlepszych czerwonych win. ...
Czytaj dalej
0
Wznoszenie toastu

Zwyczaje wznoszenia i picia toastów w różnych zakątkach świata


Gaumardżos! Takie zawołanie możemy usłyszeć na suprze, czyli gruzińskiej uczcie. Gaumardżos oznacza tradycyjne „na zdrowie" i, podobnie jak inne toasty, może je wygłaszać jedynie mistrz ceremonii, czyli tamada. Kiedy tamada mówi, nie można mu w żaden sposób przerywać, należy trzymać w dłoni uniesiony kielich, a wino można spożywać je...
Czytaj dalej
6
Szampan i truskawki

Truskawki do szampana – mit czy hit?


Foodpairing – nie taki prosty, jak mogłoby się wydawać Wiele osób w upalne dni lubi sięgać po wina musujące. Ich odmian jest wiele – krajów, w których możemy się z nimi spotkać, również. Najbardziej rozpoznawalne wina musujące: to Prosecco, cava, mniej znane to cremont, sekt, cap classique z RPA. Niewątpliwym królem win musujących jest szampan...
Czytaj dalej
3
Wina słodkie wzmacniane

Recepta na Riv'Tonic – wina słodkie wzmacniane inaczej


​Lato mamy prawie w połowie – kryzys sanitarny niestety jednak wciąż trwa. Zróbmy sobie zatem podróż na własną rękę w krainę smaków win słodkich wzmacnianych. Jest to produkt bardzo popularny w krainie winiarskiej Roussillon na południu Francji.O Rivesaltes Ambré słów kilkaWino słodkie wzmacniane Rivesaltes Ambré 2010 ...
Czytaj dalej
2
Jak podawać wino

Jakie są podstawy prawidłowego podawania wina?


​Nie każdy musi zdawać sobie z tego sprawę, ale odpowiednie podanie wina sprawia, że to smakuje jeszcze lepiej i zapewnia pełniejsze doznanie. Stąd warto być świadomym paru wskazówek odnośnie serwowanie tego właśnie trunku, więc nie pozostaje nam nic innego, jak zaprosić do zapoznania się z poniższymi!​Odpowiedni kieliszek sprawi, że każde wino będ...
Czytaj dalej
1
jakie-wino-do-pasztetu

Jakie wino do pasztetu?


Wiktuały z tradycjamiPasztet to potrawa, która może być zarówno wykwintna, podawana na kosztownych bankietach i uroczystościach, jak i zupełnie zwyczajna, przygotowywana w domu, na święta czy na prostą kolację. Jest całkowicie uniwersalna, pasuje na przystawkę, na drobną przekąskę, na deskę rozmaitości. Pasztety mogą być mięsne, wegańskie...
Czytaj dalej
12