Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.
pinotage

Pinotage z Nowego Świata


Skąd przybył pinotage? Pinotage to odmiana winogron o pięknym głębokim czerwono-fioletowym kolorze. Powstała ona w wyniku połączenia dwóch bardzo ciekawych odmian, czyli Pinot Noir oraz Cinsaut. Głównym miejscem, w którym uprawia się tę odmianę jest Republika Południowej Afryki. Szczep ten jest najczęściej używany do produkcji win odmianowych,...
Czytaj dalej
0
petit-manseng

Petit Manseng nieznana francuska odmiana


Owoce petit manseng Petit Manseng jest to szczep winny, który przynależy do niewielkiej rodziny winogron Manseng. Odmiana ta posiada charakterystyczne owoce, które wyróżniają się posiadaniem niezwykle grubej skórki, co jest dość rzadką cechą wśród winogron. Wyróżnia się on także szczególnie niewielkim rozmiarem kiści, a także niespotykanie dro...
Czytaj dalej
0
Sauvignon blanc

Sauvignon blanc, czyli wino naszej epoki


Ogólna charakterystyka sauvignon blanc Sauvignon blanc to drugi pod względem wielkości upraw na świecie biały szczep winorośli pochodzący prawdopodobnie z Francji. Ta winorośl jest niezwykle istotna w świecie winiarskim, gdyż jest w wielu regionach uprawiana jako podstawa produkcji białych odmianowych win. Dużą popularnością cieszą się ró...
Czytaj dalej
0
Chardonnay

Chardonnay, czyli szlagier wśród szczepów winogron


Kilka słów o chardonnayChardonnay to winorośl niemal tak popularna w krajach winiarskich jak napój coca-cola dla Amerykanów. To, co zadecydowało o jej popularności, to łatwość w uprawie, odporność na choroby i elastyczność przy produkcji win. Fermentacja w beczkach lub kadziach pozwala wytworzyć wina różniące się między sobą zapachem, aromatem czy ...
Czytaj dalej
2
Riesling

Riesling – król wśród białych szczepów


Król wśród białych szczepówRiesling uważany jest za króla wśród białych odmian winorośli; nazywany bywa też reńskim rieslingiem, rheinrieslingiem. Jest to niezwykle kapryśny szczep wina dla winiarza. Charakteryzująca go kwasowość powoduje, że powstałe z niego wino się albo kocha, albo nienawidzi. Na przełomie XIX i XX wieku riesling ...
Czytaj dalej
1
Pinot

Pinot noir – burgundzki klasyk


Pinot noir jako mszalne wino? Jak powszechnie wiadomo, matką szczepu niezaprzeczalnie pozostaje Burgundia – region słynący z tej czerwonej odmiany winorośli. Wiele zawdzięcza ona kościołowi katolickiemu, a pracowitość mnichów i coraz to lepsze techniki jej uprawy pozwoliły stworzyć doskonałe w kolorze wino, urzekające swym smakiem samego papie...
Czytaj dalej
1
 Erlot

Merlot – popularny szczep rodem z Francji


Merlot solo bądź z cabernet sauvignonTen czerwony szczep, wywodzący się z francuskiego Bordeaux, znany zaś w prawie każdym winiarskim regionie świata, uprawiany jest na dużą skalę już od XVIII wieku. Niedoceniony przez konsumentów, zaczyna zyskiwać na nowo uznanie, stając się winoroślą, z której produkowane jest jedno z najlepszych czerwonych win. ...
Czytaj dalej
0
portugieser

Portugieser jak sama nazwa odmiana z Portugalii


Skąd przybywa? Portugieser lub też Blauer Portugieser jak można się po nazwie domyślić pochodzi z Portugalii. Jest to szczep winny o ciemnej skórce. Charakteryzuje się wysoką wydajnością plonów, z których produkowane są zazwyczaj dwa rodzaje win – czerwone i różowe.  Historia odmiany Od dawna uważano, że odmiana została sprowadz...
Czytaj dalej
0
seyval-blanc

Seyval blanc – klasyczna hybryda do białego wina


O odmianie seyval blanc Biała odmiana winogron, hybryda. Krzyżówka dwóch hybryd z rodziny seibel, uważana już za „klasyczną" i ciągle jedną z najszlachetniejszych odmian wśród hybryd, a także wyjściową do wyrobu wielu innych krzyżówek. Mowa o seyval blanc. Została okrzyknięta jedną z najbardziej popularnych i cenionych białych odmian winorośli...
Czytaj dalej
1
johaniter

Johanniter – odporna krzyżówka popularnych szczepów winnych


Wstępnie o szczepie johanniterSzczep ten należy do tych mniej znanych. Johanniter to odmiana winorośli spokrewniona z rieslingiem, uzyskana z krzyżowania w 1968 roku. Jest to szczep niemieckiego pochodzenia zaliczany do hybryd międzygatunkowych, ale zarejestrowany w UE jako Vitis vinifera. Nazwę johanniter nadano na cześć byłego dyrektora Inst...
Czytaj dalej
1
Nacional

Touriga Nacional - wiekowy szczep iberyjski


​Skąd przybyła Touriga Nacional? Touriga Nacional jest jedną z portugalskich odmian, która cieszy się ogromnym uznaniem oraz powodzeniem na terenie nie tylko pięknej Portugali, ale także na archipelagu dziewięciu wysp, czyli Azorach! Odmiana tego szczepu jest porównywana i zaliczana do tej samej kategorii co Cabernet Savignon, który równie tak...
Czytaj dalej
2
Franca

Touriga Franca - wszechstronna odmiana


Co to jest Touriga Franca? Touriga Franca jest bardzo ważną odmianą winorośli w produkcji Porto, a także wśród wytrawnych czerwonych win w Portugalskim regionie Douro. Jest mniej prestiżowym szczepem niż Touriga Nacional, aczkolwiek szczepem sadzonym częściej. Różni się od tego szczepu swoim aromatem i kolorem, ponieważ posiada intensywniejszy...
Czytaj dalej
1
kekfronkos-II

Kekfrankos – bogaty w aromaty środkowoeuropejski szczep


Co to jest kekfrankos? Jest to odmiana ciemnoskóra, które używana jest do czerwonego wina. Dojrzewa późno, wytwarzając czerwone wina, które najczęściej są bogate w garbniki i mogą mieć wyraźnie pikantny charakter. Jest to środkowoeuropejski szczep, który występuje także pod innymi nazwami takimi jak: kekfrankos, frankovka czy le...
Czytaj dalej
0
kadarka

Kadarka – popularny szczep prosto z Węgier


Jak to się zaczęło? Kadarka jest to odmiana winorośli, którą wszyscy bardzo dobrze znają i niejedna zapytana osoba na pewno odpowie, że choć raz miała okazję spróbować takiego typu wina. Znajdziemy ją w każdym sklepie, ponieważ w Polsce jest jednym z najbardziej popularnych szczepów. Jest to szczep o ciemnoczerwonej barwie z bardzo wyraźnymi r...
Czytaj dalej
0
chile-2

Carménère – wizytówka Chile odkryta dzięki Polakowi


Próbowaliście już kiedyś carménère? To czerwone wino dla miłośników intensywnych smaków. Uprawiane w chłodniejszym klimacie, charakteryzuje się aromatem zielonej papryki i malin. To z cieplejszego klimatu przywodzi na myśl dżem i śliwki. Carménère o krótszym okresie starzenia, przynosi nuty czerwonych owoców, zielonego pieprzu, papryki i kakao, zaś...
Czytaj dalej
18
kerner

Kerner – biały szczep zza zachodniej granicy


Czym jest kerner? Kerner to odmiana białych winogron uprawiana powszechnie w całych Niemczech. Została po raz pierwszy wyhodowana w Wirtembergii w 1929 roku przez skrzyżowanie rieslinga i trollingera (schiava grossa), a jej nazwa pochodzi od Justinusa Kernera, XIX-wiecznego niemieckiego poety i autora piosenek śpiewanych często podczas uc...
Czytaj dalej
0
solaris

Solaris – popularny w Polsce „słoneczny” szczep


Czym jest solaris? Solaris to względnie nowy, utworzony w 1975 przez Norberta Beckera we Fryburgu Bryzgowijskim międzygatunkowy mieszaniec winnej latorośli o jasnej skórce. Pośród przodków odmiany znajduje się winorośl amurska. Szczep solaris jest odmianą hybrydową, otrzymaną z merzlinga i siewki Geisenheim 6493. Nazwa pochodzi od ła...
Czytaj dalej
0
rondo

Rondo – ciemna odmiana winogron o wyjątkowym smaku


Nietypowa mieszanka Szczep winny rondo należy do ciemnoskórej odmiany winogron, z których produkowane są głównie wina czerwone. Jest on mieszanką dwóch odmian winorośli – zarya severa i saint laurent. Osobą, która wynalazła ten szczep w wyniku skrzyżowania tych odmian, był czeski profesor Vilém Kraus. Rondo to winorośl, która uprawiana je...
Czytaj dalej
0
Assytriko

Assyrtiko – szczep z greckim rodowodem


Białe czy czerwone?Szczep assyrtiko jest jednym z najważniejszych greckich szczepów winorośli. Rodzi białe winogrona i najczęściej jest uprawiany na wyspie Santorini. Z assyrtiko wytwarzane są tradycyjnymi metodami popularne wina greckie, zwłaszcza wino z Santorini. Krzewy assyrtiko są odporne na wysokie temperatury i szkodniki. Owoce winogron mają...
Czytaj dalej
1
vranac

Vranac – winogrona o ciemnej skórce i głębokim smaku


Kolor szczepu vranac Vranac to odmiana o czarnej skórce pochodząca z Czarnogóry. Wytwarza gęste, głęboko zabarwione czerwone wina o smakach i aromatach od wiśni, jeżyn i czarnej porzeczki po czekoladę, miętę i wanilię. Nazwa vranaca tłumaczy się z grubsza jako „mocna czerń", co dobrze obrazuje charakter wina. Znac...
Czytaj dalej
1