Home

Serge-CHAPUIS-73

Zima w Châteauneuf-du-Pape

Zima w winnicach Châteauneuf-du-Pape jest porą spokojną.

Natura wydaje się być uśpiona.

Z każdej strony otaczają nas widoki uporządkowanych parceli i wszelakich szczepów dokładnie dociętych, bez suchych gdzieniegdzie liści i wyschniętych i zapomnianych winorośli. Z daleka widać starannie ułożone kopce z korzeni winorośli, które czasami są spalane w kominkach. Nawet przycięte krzaczki lawendy wydają się zamarłe. 

Metody fermentacji w Dolinie Rodanu 

Na początku tego miesiąca ekipa szykuje się śmiało na paryskie międzynarodowe targi, gdzie na swoim bardzo starannym stanowisku czeka na wszystkich amatorów wina, wyczekiwane z niecierpliwością nowe roczniki i blendy. W czasie targów wina są degustowane i wybierane przez kupców i po paru procedurach trafiają do naszych sklepów i na nasze stoły. 

Pozostańmy jednak w winnicy. W drugiej połowie miesiąca odbywa się butelkowanie co niektórych win wieloszczepowych. 

Do bardzo nowoczesnej piwnicy 2.0 przyjeżdża wynajęty na tę okazję pojazd wyposażony w specjalistyczną maszynę do butelkowania. O tej porze roku w marcu z daleka słychać przechadzające się owce, ule są jakby uśpione, zaś o słynnych nietoperzach skutecznie tępiących nocne motyle latem i o ich nieznośnym nocą piszczeniu nie ma w ogóle śladu. Z daleka zaś rozbrzmiewa hałas butelek do których zaczyna rozlewać się wina. 

Ta bardzo nowoczesna piwnica 2.0 złożonej jest w dużej części ze zbiorników do fermentacji z betonu. Bardzo innowacyjny kształt lekko zbliżony do amfory oraz wygładzony prawie błyszczący beton mający na celu ułatwić mikro - utlenianie umieszczonego w zbiorniku wina. Te dwa elementy wpływają korzystnie na jakość wina i jego przechowywanie.

Ich dodatkowym atutem jest utrzymywanie w sposób naturalny niskiej temperatury. Beton jest również materiałem, który reguluje w sposób naturalny różnice temperatur leżakującego wina i temperatury na zewnątrz.

Woda jest pompowana przez bardzo nowoczesny system. Niska dość temperatura tego miesiąca powoduje, że w piwnicy panuje chłód dodatkowo wzmożony jest przez widok nierdzewnych zbiorników z INOX służących głównie do fermentacji lub leżakowania wina.

Zbiorniki z INOX są również wyposażone w system czyszczenia na dnie i pomp tłoczących wodę.

Trochę ciepła w tym sterylnym otoczeniu wnoszą dębowe beczki i nowoczesne beczki zwane foutre o 45 hektolitrach pojemności. W tym miesiącu jeśli jest to możliwe jak świeci słońce można bardzo przyjemnie przechadzać się po winnicy, między szczepami. Po takiej dozie dotlenienia na pewno każdemu dobrze zrobi kieliszek czerwonego wybornego wina. 


1
Jakie wino do deseru?
Rondo – ciemna odmiana winogron o wyjątkowym smaku