Home

IMG_20230127_195619_365

Wino w Krakowie

Geneza projektu 

Spróbuję na łamach blogu który właśnie czytasz pisać o tym jak widzę obecną sytuację na rynku win i alkoholi mocnych w Polsce. Najpierw należałoby wspomnieć o genezie projektu. Jak przyglądniesz się artykułom opisującym regiony upraw winorośli będzie Ci łatwo dostrzec iż każdy jest pisany pewnym schematem tekstu. Na początku jest kilka słów o historii później opis geograficzny czyli klimat, położenie i na końcu informacje o ludziach i odmianach winorośli które uprawiają. Staraliśmy się utrzymać podobnie większość tekstów na vineo.pl Piszę specjalnie w liczbie mnogiej ponieważ blog współtworzę z agencją interaktywną www.webiso.pl

Panowie Krzysztof i Łukasz wyzwalają pokłady wiedzy z każdego specjalisty z różnych dziedzin i przelewają te zasoby na strony internetowe by uwiecznić potencjał intelektualny ciekawych ludzi i tak się stało czego jesteście świadkami czytając ten tekst.

Na początku istnienia projektu zakładaliśmy duży wkład nowych autorów chcących promować się na łamach vineo.pl ze swoimi indywidualnościami i otwartością na czytelników. Pamiętam jak ruszyliśmy z ideą pisania o winach do nowych współtwórców. Dzięki temu kilka osób ujawniło swój potencjał wiedzy pisząc teksty o winiarskich krajach lub doznaniach płynących z próbowania różności pochodzących ze świata winiarskiego.

Pogodziłem się z faktem iż mało kto ma obecnie czas na pisanie tekstów zatem projekt będzie ulegał zmianom w kierunku który będzie wart śledzenia przez użytkowników gdyż przecież to dla Was powstała idea vineo.pl

Ludzie wina 

​Mam coraz większą świadomość iż trzeba przedstawić Wam ludzi wina których poznałem w minionej dekadzie pracy z branży winiarskiej w Polsce. Na początku wspomnę kurs sommelierski prowadzony w Galicyjskiej Szkole Smaków przez Michała Jancika który zaszczepił u mnie bakcyla poszukiwania wszelkich informacji o tym co wlewam do kieliszka. Dwudniowy kurs przeprowadzony w profesjonalny sposób mocno wpłynął na moje życie.  W tym samym czasie w ławie obok siedział Michał Bardel z którym trzeba powiedzieć że do dnia dzisiejszego współpracuję w Domu Wina i nasza relacja wynika z czystej fascynacji światem wina i winorośli, co z tej relacji wyniknie jeszcze tego nie wiem. 

Praca we wspomnianej branży winiarskiej odbywa się na wielu płaszczyznach i wiele osób zasiada na różnych stanowiskach przyczyniając się tym samym między innymi do promowania spożywania wina w Polsce. Obecnie jesteśmy na poziomie 7 litrów per capita rocznie. Na pewno do tego wyniku przyczyniają się producenci wina w Polsce, a jest ich coraz więcej co mnie ogromnie cieszy. Miałem kiedyś marzenie iż dołączę do tej grupy dlatego ukończyłem enologię na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie na studiach podyplomowych lecz jak usłyszałem od Jakuba B. Bączka trenera mentalnego którego poznałem słowa "marzenia się nie spełniają, marzenia się spełnia" mam jeszcze nadzieję że kiedyś w pewnym zakresie to się ziści.

W mojej roli jest poznawanie ludzi wina którzy codziennie pracują w restauracjach, winebarach, hotelach, sklepach specjalistycznych. Dzięki temu poznałem Krzysztofa Janię autora kilku tekstów na vineo.pl Tomasza Fijała z Fermentu, Michała Wojtanowicza sommeliera o bardzo szerokim spektrum wiedzy o winach. Krzysztofa Łabińca z restauracji A'la Carte który jest żywą legendą tego zawodu w Krakowie. 

Promowanie wina 

​Wszystkich chętnych do czytania, do oglądania, do poszerzania wiedzy zapraszam do śledzenia nas w internecie, nas ludzi wina których łączy pasja, chęć próbowania tego co nieznane, różne, przyjemne w spożywaniu. Zachęcam do udziału w kursach z wiedzy o winach które prowadzimy. 

https://katalogmarzen.pl/pl/o/amatorski-kurs-sommelierski

Łatwo będzie nas znaleźć w mediach społecznościowych, lub na żywo w miejscach gdzie pracujemy. Proponuję udział w degustacjach komentowanych w formie wykładu, lub pojedynkach win podawanych w degustacji w ciemno. Jest w czym wybierać wystarczą chęci.

2
Czas na whisky
Degustacja whisky