Home
Jakie wino do szparagów?
Elegancki dodatek domaga się eleganckiego wina
Sezon na szparagi wprawdzie już się kończy, jednak w supermarketach importowane szparagi możemy kupić przez cały rok. Ja zawsze wyczekuję początku sezonu, wiedząc że w ślad za szparagami, za chwilę zaczną dojrzewać wszystkie nowalijki.
Te zielone i białe pędy to wykwintny dodatek do dań, ale również bomba witaminowa, źródło magnezu, wapnia i potasu oraz fikuśny afrodyzjak. Cenię szparagi za ich chrupkość, świeży smak, piękny wygląd, który sprawia że ich obecność na talerzu czyni potrawę bardziej elegancką. Są wręcz jak muszka na zapiętym kołnierzu. Nie pozostaje więc nic innego, jak szukać do nich idealnego wina.
Jakie wina pasują?
Najprostszym wyborem są oczywiście wytrawne rieslingi. Niemcy to kraj znany jako szparagowy potentat, jest on również ojczyzną wielu wybitnych białych win. W Polsce istnieje prężnie działający Instytut Win Niemieckich, który każdego roku, w czasie sezonu na szparagi, prowadzi akcję promocyjną "Riesling Weeks". Biorą w niej udział winiarnie, restauracje i wine-bary w naszym kraju, a dla klientów jest to okazja do kupienia tych cudownych win po obniżonej cenie.
Dlaczego riesling? Z powodu swoich świeżych aromatów, przywodzących na myśl cytrusy, jabłka, świeże zioła. Rieslingi to zazwyczaj wina soczyste, o wysokiej i przyjemnej, owocowej kwasowości, które w połączeniu z delikatną goryczką szparagów stwarzają idealny balans sensoryczny.
Nie trzeba szukać dużo dalej na mapie, żeby odkryć równie eleganckie towarzystwo dla szparagów. Grüner Veltliner to topowy szczep uprawiany w Austrii. Trudno o inne wino, które tak bardzo, w naturalny sposób, łączyłoby cytrusowość, mineralność oraz aromaty zielonych warzyw. Tej zieleni właśnie szukamy w winie, po to by móc nią okrasić szparagi. A jest ich w grünerze cały wachlarz: zielony groszek, seler naciowy, zielony pieprz. Koniecznie spróbuj to wino z grillowanymi szparagami, które leniwie spoczną na Twoim talerzu obok kawałka drobiu.
Kolejnym winem, z którym szparagi doskonale idą w parze jest sauvignon blanc. Wina z tego szczepu stanowią prawdziwą eksplozję aromatów, od trawiastych i liściastych, przez agrest i cytrusy, po tropikalne owoce. Polecam parowanie tego wina wraz ze szparagami w szynce parmeńskiej, w panierce czy z kozim serem. Możesz liczyć na zwiększoną ilość endorfin.
Są osoby, którym szparagi smakują wyłącznie z chardonnay. I prawidłowo! Szczególnie kiedy mamy butelkę pełnego maślanych i tostowych aromatów, łączących się z mineralną goryczką. Do tego wina spróbuj koniecznie białych szparagów w maślanym sosie, albo zielonych w sosie parmezanowym.
Znasz inne połączenie, którym chcesz się ze mną podzielić? Koniecznie do mnie napisz, chętnie skorzystam z Twojej rady!