Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.

Podkategorie w tej kategorii:

Szczepy win, Style wina, Regiony winiarskie świata
apulia

Apulia – wykwintne wina na „pięcie włoskiego buta”


Południowa Italia Włochy są państwem, które znajduje się w czołówce miejsc niezwykle popularnych wśród turystów z całego świata. Gorący i niezwykle przyjazny klimat, a także zabytki pozostałe po czasach starożytności oraz średniowiecza przyciągają do tego kraju coraz większą ilość podróżnych. Poza niezaprzeczalnie ogromną popularnośc...
Czytaj dalej
0
toskania

Toskania


Region Toskania – ogólnieToskania jest najbardziej znanym ze wszystkich włoskich regionów winiarskich dzięki romantycznemu urokowi niekończących się wzgórz, cyprysowych wiejskich dróg i położonych na wzgórzach wiosek. Ale nawet bez tego wszystkiego, oceniana na podstawie samych zalet swoich win, Toskania stoi wysoko, a jej reput...
Czytaj dalej
0
piemont

Piemont – historyczna kolebka wykwintnych włoskich win


Z czego znany jest Piemont? Piemont cieszy się niezrównaną lokalizacją wśród najwspanialszych regionów winiarskich na świecie. Położony w północno-zachodnich Włoszech, jest domem dla większej liczby win DOCG niż jakikolwiek inny region tego kraju, wśród których znajdziemy tak znane i szanowane nazwy, jak barolo, barbaresco i bar...
Czytaj dalej
0
dolina-rodanu

Dolina Rodanu – region winiarski o niezwykłej historii


Dolina Rodanu znajduje się w południowo-wschodniej Francji. To wyjątkowy region nie tylko pod względem widoków, ale także dlatego, że jest kluczowym producentem wina na tych terenach. Dolina biegnie wzdłuż Rodanu przez prawie 150 mil (240 km) od Lyonu do ujścia rzeki do Morza Śródziemnego (Bouches-du-Rhône). Długość doliny oznacza, ż...
Czytaj dalej
1
cinsault-2

Cinsault – szczep znany każdemu wielbicielowi czerwonego wina


Skąd jest cinsault?Cinsault (często nazywane cinsaut) jest czerwonym szczepem winorośli wywodzącym się z południowej części Francji. Przeważnie używany do produkcji czerwonych i różowych win, jednak ze względu na duże grona jest również sprzedawany jako winogrono deserowe pod nazwą œillade. Wina tworzone przy jego użyciu najczęściej są kombinacjami...
Czytaj dalej
0
alzacja

Alzacja – region słynący z różnorodnych i bogatych winnic


Kilka słów o Alzacji Alzacja, położona w dalekim północno-wschodnim zakątku Francji, wyróżnia się na tle innych francuskich regionów winiarskich silnymi wpływami francusko-germańskimi. Takie są skutki tego, że w ostatnich stuleciach region zmieniał suwerenność względem Niemiec i Francji – i jest to widoczne nie tylko w arch...
Czytaj dalej
1
musujce-wina-1

Prosecco, cava, champagne


Wina musujące ​Efekt bombelków w winach jest mile widziany w trakcie różnych uroczystości w naszym życiu. By zapewnić odpowiednią atmosferę wydarzenia należy wcześniej zaplanować ich otwieranie gdyż w przeciwnym wypadku mogą sprawić nam niespodziankę. Miejsce na otwieranie win oraz uspokojona ich zawartość zapewnią nam prawidłowe otwarcie...
Czytaj dalej
1
garnacha

Garnacha (Grenache) – hiszpańskie źródło wykwintnych win


Co to jest garnacha? Garnacha to szczep winny charakteryzujący się czerwoną odmianą winogron. Znany jest głównie z tego, że zajmuje czwarte miejsce na świecie pod względem wielkości upraw, gdyż około 240 000 hektarów. Ze względu na to, że uprawia się go w wielu krajach, spotykany jest pod różnymi nazwami. Z tego szczepu wytwarza się jedne...
Czytaj dalej
0
glera

Glera, czyli słynna winorośl znana pod inną nazwą


Glera –​ krótka charakterystykaWinorośl o białej skórce z gatunku victis vinifera znana również jako nic innego jak słynne prosecco. Glera ma słowiańskie pochodzenie i jest odmianą winorośli uważaną raczej za neutralną. Glerę uprawia się przede wszystkim do win musujących. Numer VIVC szczepu glera to 9741. Prosecco a szczep gler...
Czytaj dalej
0
colombard

Colombard – szlachetny szczep do produkcji białego wina


Skąd pochodzi colombard? Colombard – pochodząca ze środkowozachodniej Francji biała odmiana winogron, będąca naturalną krzyżówką chenin blanc i starożytnej gouais blanc. Największą popularność zyskała w krajach takich jak Republika Południowej Afryki, Stany Zjednoczone czy też Australia. Odmiana uprawiana jest przede wszyst...
Czytaj dalej
0
Langwedocja

Langwedocja-Roussillon – bogata tradycja winiarska na południu Francji


Co nieco o Langwedocji Region winiarski położony w południowo-wschodniej części Francji cechuje się niezwykłą popularnością zwłaszcza wśród miłośników wina z nieco ograniczonym budżetem, co nie znaczy od razu o niskiej jakości pochodzących stamtąd trunków.  Z czego słynie region Langwedocja-Roussillon​?​ ​Ta piękna kraina ma duż...
Czytaj dalej
2
carignan

Carignan – szlachetny szczep o wyrazistym smaku


Czym jest carignan? Carignan to jeden z popularniejszych szczepów winnych o ciemnej skórce. Na świecie często spotykany jest także pod nazwami mazuelo lub cariñena. Nie należy do najszlachetniejszych szczepów, ale mimo to daje dość wyraziste w smaku wina. Carignan najczęściej uprawiany jest we Francji i Hiszpanii, ale występuje także w in...
Czytaj dalej
0
brazylia

Brazylia


Ogólnie o Brazylii Brazylia to kraj leżący w Ameryce Południowej, zajmujący połowę tego kontynentu. Rozciąga się wzdłuż wybrzeża atlantyckiego oraz Amazonki. Kraj znany z wielu atrakcji turystycznych, tętniących życiem plaż, tropikalnych lasów deszczowych i wyjątkowej kultury winiarskiej, którą warto poznać. Klimat brazylijski K...
Czytaj dalej
0
garganega

Garganega – wykwintne białe wino prosto z Włoch


Pochodzenie szczepuGarganega to biała winorośl rodem z urokliwych Włoch. Źródła podają, że śladów jej pochodzenia można szukać w Grecji, jednak wiadomo, że kraj ten nie jest ojczyzną odmiany garganega. Winnice opisywanego szczepu można znaleźć w północno-wschodnich Włoszech, a dokładniej w Wenecji Euganejskiej. Szczep winorośli garga...
Czytaj dalej
0
sylvaner

Sylvaner – białe winogrono rodem z Austrii


Sylvaner –​ ogólna charakterystykaSylvaner to słynna, stara, austriacka odmiana białego winogrona. Dzisiaj uprawy winorośli w Austrii zmniejszyły się znacząco i stanowią jedynie 50 ha powierzchni uprawnej, jednak mimo to szczep sylvaner jest ogromnie szanowaną austriacką odmianą. Dużą popularnością cieszy się natomiast u naszych zachodnich sąsiadów...
Czytaj dalej
0
rondinella

Rondinella – odmiana winorośli doskonała do blendów


Rondinella –​ charakterystykaRondinella to czerwona odmiana winorośli. Historia jej pochodzenia odsyła nas do samych Włoch. Istotnym terenem upraw winorośli rondinella jest region administracyjny Włoch – Wenecja Euganejska. Głównym przeznaczeniem hodowli winorośli rondinella jest późniejsza produkcja wina, jednak rzadko winiarze decy...
Czytaj dalej
0
sauvignon-blanc

Sauvignon blanc, czyli wino naszej epoki


Ogólna charakterystyka sauvignon blanc Sauvignon blanc to drugi pod względem wielkości upraw na świecie biały szczep winorośli pochodzący prawdopodobnie z Francji. Ta winorośl jest niezwykle istotna w świecie winiarskim, gdyż jest w wielu regionach uprawiana jako podstawa produkcji białych odmianowych win. Dużą popular...
Czytaj dalej
0
Pinot-grigio

Pinot gris – wykwintne białe wino rodem z Francji


Pinot gris – szare pinoty prosto z Francji​Francuski, biały szczep winny z gatunku Vitis vinifera. Winorośl pinot gris to najprawdopodobniej mutacja szczepu pinot noir. Nazwany też pinot grigio z języka włoskiego. Winogrona tego szczepu mają ciemną skórkę, dzięki czemu kolor wina jest bardzo głęboki. W zależności od klimatu i metody upraw...
Czytaj dalej
0
Primitivo

Primitivo, czyli szczep winorośli z niebanalną przeszłością


Nieścisłości w kwestii nazwyZinfandel, Tribidrag, Crljenak Kaštelanski, Kratošija to nic innego jak nazwy jednego czerwonego szczepu winorośli primitivo. Skąd zatem tyle zamieszania i tyle określeń na jeden szczep? Tajemnica tkwi w jego historii i pochodzeniu. W różnych miejscach świata istniały winogrona, z których, jak się okazało, możn...
Czytaj dalej
1
Zweigelt

Zweigelt – austriacki szczep o dużej odporności


Zweigelt, a może zweigeltrebe?​To odmiana czerwonego winogrona pochodząca z Austrii, sadzona tam najczęściej spośród innych czerwonych odmian. Uprawiana jest w niemal każdym winiarskim regionie tego kraju. Znana pod nazwami zweigelt, zweigeltrebe, a początkowo też rotburger, nadaną mu przez samego twórcę. Co ciekawe, w Niemczech mnie...
Czytaj dalej
0