Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.

Podkategorie w tej kategorii:

Szczepy win, Style wina, Regiony winiarskie świata
vegan

Wegański alkohol. Co to znaczy w odniesieniu do wina?


Rezygnacja z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz przejście na dietę roślinną to jedna z najbardziej popularnych zmian żywieniowych na świecie. „Jestem wege" słyszymy coraz częściej. Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020" 4% Polaków między 18. a 65. rokiem życia jest weganami, a 10% wegetarianami. I chociaż we...
Czytaj dalej
2
rondo

Rondo – ciemna odmiana winogron o wyjątkowym smaku


Nietypowa mieszanka Szczep winny rondo należy do ciemnoskórej odmiany winogron, z których produkowane są głównie wina czerwone. Jest on mieszanką dwóch odmian winorośli – zarya severa i saint laurent. Osobą, która wynalazła ten szczep w wyniku skrzyżowania tych odmian, był czeski profesor Vilém Kraus. Rondo to winorośl, która uprawiana je...
Czytaj dalej
0
andaluzja

Andaluzja - kraina sherry


Sherry bo to właśnie o tym wyśmienitym hiszpańskim winie będzie mowa w tym artykule! Choć to jedno z najbardziej znanych i największych win hiszpańskich, w naszym kraju cieszy się niestety małą popularnością co może dziwić. Jest to białe wzmacniane winno produkowane w Andaluzji, w rejonie Jerez gdzie tradycja uprawy winoroś...
Czytaj dalej
11
Francja

Francuska rewolucja


Francuskie powiedzenie ​Francuskie powiedzenie "Blanc sur rouge, rien ne bouge. Rouge sur blanc, tout fout le camp" ma jednoznaczne znaczenie w świecie wina, gdzie w czasie degustacji, według starej zasady zaczynamy od wina białego, a kończymy na czerwonym. Pochodzenia tego bardzo popularnego wśród uczt z winem powiedzenia doszukuje się w...
Czytaj dalej
1
Assytriko

Assyrtiko – szczep z greckim rodowodem


Białe czy czerwone?Szczep assyrtiko jest jednym z najważniejszych greckich szczepów winorośli. Rodzi białe winogrona i najczęściej jest uprawiany na wyspie Santorini. Z assyrtiko wytwarzane są tradycyjnymi metodami popularne wina greckie, zwłaszcza wino z Santorini. Krzewy assyrtiko są odporne na wysokie temperatury i szkodniki. Owoce winogron mają...
Czytaj dalej
1
enolog

Pasja do wina


Jak zacząć pracę z winem? ​Podobnie jak ja pewnie lubicie wino dlatego tu jesteście. Ale ile o nim wiecie? Czy nie macie wrażenia że jest ich tyle w sklepie że wpadacie w panikę w trakcie zakupów?Chcę Wam w tym pomóc. Pomóc Wam chcę w znalezieniu ulubionego stylu wina.Jestem Michał Stępień wina to moja pasja. Zająłem się nimi 18 lat temu. Prac...
Czytaj dalej
0
vranac

Vranac – winogrona o ciemnej skórce i głębokim smaku


Kolor szczepu vranac Vranac to odmiana o czarnej skórce pochodząca z Czarnogóry. Wytwarza gęste, głęboko zabarwione czerwone wina o smakach i aromatach od wiśni, jeżyn i czarnej porzeczki po czekoladę, miętę i wanilię. Nazwa vranaca tłumaczy się z grubsza jako „mocna czerń", co dobrze obrazuje charakter wina. Znac...
Czytaj dalej
0
fiano

Fiano – szczep o rzymskich korzeniach


Co to jest fiano? Fiano to szczep winny, który najprawdopodobniej pochodzi z Włoch, toteż główne miejsca jego uprawy to Sycylia i południowe rejony Włoch. Jego owoce są jasnego koloru, przez co wykorzystywane są głównie do produkcji białych win. Fiano spotykane jest również m.in. pod nazwami: latina bianca, apiana, fiano di avellino, santa sof...
Czytaj dalej
0
mencia

Mencia – iberyjski szczep do produkcji czerwonego wina


Skąd jest mencia? ​Mencia jest to czerwony szczep z winorośli właściwej, uprawiany głównie w regionie Bierzo, czyli prowincji Leon Bierzo, a także innych regionach północno-zachodniej Hiszpanii, a nawet w Portugalii. Uprawiany jest także w Valdeorras, Monterrej oraz Ribeira Sacra w sąsiedniej Galicji. Szczególnie lubi gleby łupk...
Czytaj dalej
0
degustacja

Jak kupować wino? Praktyczne wskazówki.


Każdy kiedyś zaczynał swoją przygodę z winem. Do dziś pamiętam emocje, które towarzyszyły mi przy zakupie pierwszej, świadomie wybieranej butelki tego trunku.  Wino jest dla mnie uniwersalnym alkoholem, który świetnie nadaje się na umilenie wieczoru. Mimo że świadomość tego gatunku alkoholu w Polsce wzrasta, nadal spotykam się z opiniami ...
Czytaj dalej
3
corvina

Corvina – włoski szczep o międzynarodowej sławie


Co to jest corvina?Corvina (dokładniej corvina veronese) to czerwona odmiana winorośli pochodząca z Włoch i uprawiana tam głównie w prowincji Werona. Uznawana jest za najlepszą odmianę w apelacjach valpolicella i bardolino. Jest podstawowym składnikiem m.in. win Amarone. Najczęściej wymienianą cechą szczepu corvina jest smak wiśni, a...
Czytaj dalej
0
pecorino

Pecorino – słodkie winogrono do produkcji znakomitych win


Co to jest pecorino? Pecorino to biała włoska odmiana winorośli, rosnąca w regionach Marche, Abruzja, Toskania, Umbria i Lacjum we Włoszech. Ampelografowie uważają, że winogrono pochodzi prawdopodobnie z Marche, gdzie poziom gleby przeznaczonej do uprawy tej winorośli rośnie z każdym rokiem. Ta odmiana winogron jest wykorzystywana do produkcji...
Czytaj dalej
0
Pinot-blanc

Pinot blanc – idealny szczep na wykwintnego szampana


Pinot blanc szansą na unikatowego szampana​W Szampanii to jeden z siedmiu szczepów winorośli dopuszczonych do produkcji szampana; właśnie też w Szampanii i Burgundii zapoczątkowano jego uprawę. Nie należy on jednak do najważniejszych szczepów zajmujących w tym regionie znaczną część upraw i wykorzystywanych w dużych ilościach do wytwarzania tego tr...
Czytaj dalej
0
alvarinho

Alvarinho – popularny szczep o niejednoznacznej nazwie


Czym jest alvarinho?Alvarinho to ważny biały szczep winorośli uprawiany na Półwyspie Iberyjskim. Bardzo ekspresyjny, mający wielki potencjał i dający różne stylistycznie wina. Jest podwaliną sukcesu jakościowych vinho verde na północy Portugalii i słonawych, dobrze zbudowanych win z Rias Baixas – najmodniejszych od kilku lat hiszpańskich ...
Czytaj dalej
0
czechy

Czechy


Wprowadzenie Czechy (lub Republika Czeska), zachodnia połowa dawnej Czechosłowacji, jest zdecydowanie lepiej znana z piwa niż wina, jednak produkuje oba trunki w przyzwoitych ilościach. Czeska produkcja wina rozkwitła w pierwszych latach XXI wieku. Rząd zaoferował znaczne dotacje na tworzenie nowych winnic i modernizację przestarzałego wyposaż...
Czytaj dalej
0
bourgoundy

Burgundia


Ogólnie Region winiarski Burgundii we środkowo-wschodniej Francji, w pobliżu miasta Dijon, został zbudowany na przestrzeni wieków tradycji winiarskiej i ma ścisłe historyczne powiązania z klasztorami. Najważniejszymi odmianami winogron Burgundii są Pinot Noir i Chardonnay, głównie ze względu na chłodny i umiarkowany klimat regionu. I...
Czytaj dalej
0
Wino pomarańczowe – jak to "ugryźć"?

Wino pomarańczowe – jak to "ugryźć"?


 Wina PomarańczoweNie! - mimo wielu głosów - wino to nie jest tworzone z wykorzystaniem soku pomarańczowego ani samych pomarańczy. Kategoryzując wina wedle koloru, trunek ów nie dość, że jest pełnoprawnym winem to można powiedzieć stanowi 25% całego potencjału tego gatunku. Stanowi czwartą – poza czerwonym, białym oraz różowym – część, kolorys...
Czytaj dalej
2
mazuelo

Mazuelo – wiekowy szczep dający obfite plony


Co to jest mazuelo? Mazuelo to odmiana winorośli hiszpańskiego pochodzenia, która posiada bardzo ciemną barwę winogron. Mimo swoich korzeni największą popularność szczep zyskał na terenie Francji, gdzie uprawiany jest do dziś, a największa liczba rodzajów win mających w składzie grona mazuelo pochodzi właśnie stamtąd. Odmiana ta...
Czytaj dalej
0
malvasia-nera

Malvasia nera – popularny szczep o nieznanym pochodzeniu


Co to jest malvasia nera? Malvasia nera jest to cienkowarstwowa odmiana szczepu winnego o ciemnej skórce, pochodzącego z niezwykle licznej rodziny winogron malvasia. Ten rodzaj winorośli zdecydowanie wyróżnia się na tle swoich krewnych. Jest wyjątkowy, ponieważ większość gron z tejże odmiany używana jest podczas produkcji win o zabar...
Czytaj dalej
0
nebbiolo-II

Nebbiolo – wykwinty szczep tylko dla cierpliwych


Co to jest nebbiolo? Można powiedzieć, iż nebbiolo to jedyny czerwony szczep, który tak hojnie wynagradza cierpliwość wykazaną podczas procesu jego dojrzewania – może się on bowiem rozwijać się nawet przez dziesięciolecia. Pochodzi z południowych Włoch, a dokładniej z Piemotu. Jest to odmiana uprawna winorośli właściwej (Vitis vinife...
Czytaj dalej
0