Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.

Podkategorie w tej kategorii:

Szczepy win, Style wina, Regiony winiarskie świata
Riesling

Riesling – król wśród białych szczepów


Król wśród białych szczepówRiesling uważany jest za króla wśród białych odmian winorośli; nazywany bywa też reńskim rieslingiem, rheinrieslingiem. Jest to niezwykle kapryśny szczep wina dla winiarza. Charakteryzująca go kwasowość powoduje, że powstałe z niego wino się albo kocha, albo nienawidzi. Na przełomie XIX i XX wieku riesling ...
Czytaj dalej
2
chianti-wino

Chianti czy szanti?


Sommelier w restauracji 10 lat temu Jeszcze 10 lat temu na słowo „sommelier" restauratorzy reagowali wytężeniem wzroku, konsternacją, lub zapytaniem po co i dlaczego ktoś taki jest na ziemi. Wino pozostawało w tyle wizji gastronoma, który skupiał się na strawie i możliwości jak najliczniejszego jej wydania kosztem jakości. Ewolucja karty ...
Czytaj dalej
0
Pinot

Pinot noir – burgundzki klasyk


Pinot noir jako mszalne wino? Jak powszechnie wiadomo, matką szczepu niezaprzeczalnie pozostaje Burgundia – region słynący z tej czerwonej odmiany winorośli. Wiele zawdzięcza ona kościołowi katolickiemu, a pracowitość mnichów i coraz to lepsze techniki jej uprawy pozwoliły stworzyć doskonałe w kolorze wino, urzekające swym smakiem samego papie...
Czytaj dalej
1
 Erlot

Merlot – popularny szczep rodem z Francji


Merlot solo bądź z cabernet sauvignonTen czerwony szczep, wywodzący się z francuskiego Bordeaux, znany zaś w prawie każdym winiarskim regionie świata, uprawiany jest na dużą skalę już od XVIII wieku. Niedoceniony przez konsumentów, zaczyna zyskiwać na nowo uznanie, stając się winoroślą, z której produkowane jest jedno z najlepszych czerwonych win. ...
Czytaj dalej
1
Wznoszenie toastu

Zwyczaje wznoszenia i picia toastów w różnych zakątkach świata


Gaumardżos! Takie zawołanie możemy usłyszeć na suprze, czyli gruzińskiej uczcie. Gaumardżos oznacza tradycyjne „na zdrowie" i, podobnie jak inne toasty, może je wygłaszać jedynie mistrz ceremonii, czyli tamada. Kiedy tamada mówi, nie można mu w żaden sposób przerywać, należy trzymać w dłoni uniesiony kielich, a wino można spożywać je...
Czytaj dalej
6
Szampan i truskawki

Truskawki do szampana – mit czy hit?


Foodpairing – nie taki prosty, jak mogłoby się wydawać Wiele osób w upalne dni lubi sięgać po wina musujące. Ich odmian jest wiele – krajów, w których możemy się z nimi spotkać, również. Najbardziej rozpoznawalne wina musujące: to Prosecco, cava, mniej znane to cremont, sekt, cap classique z RPA. Niewątpliwym królem win musujących jest szampan...
Czytaj dalej
3
Wina słodkie wzmacniane

Recepta na Riv'Tonic – wina słodkie wzmacniane inaczej


​Lato mamy prawie w połowie – kryzys sanitarny niestety jednak wciąż trwa. Zróbmy sobie zatem podróż na własną rękę w krainę smaków win słodkich wzmacnianych. Jest to produkt bardzo popularny w krainie winiarskiej Roussillon na południu Francji.O Rivesaltes Ambré słów kilkaWino słodkie wzmacniane Rivesaltes Ambré 2010 ...
Czytaj dalej
2
Jak podawać wino

Jakie są podstawy prawidłowego podawania wina?


​Nie każdy musi zdawać sobie z tego sprawę, ale odpowiednie podanie wina sprawia, że to smakuje jeszcze lepiej i zapewnia pełniejsze doznanie. Stąd warto być świadomym paru wskazówek odnośnie serwowanie tego właśnie trunku, więc nie pozostaje nam nic innego, jak zaprosić do zapoznania się z poniższymi!​Odpowiedni kieliszek sprawi, że każde wino będ...
Czytaj dalej
1
jakie-wino-do-pasztetu

Jakie wino do pasztetu?


Wiktuały z tradycjamiPasztet to potrawa, która może być zarówno wykwintna, podawana na kosztownych bankietach i uroczystościach, jak i zupełnie zwyczajna, przygotowywana w domu, na święta czy na prostą kolację. Jest całkowicie uniwersalna, pasuje na przystawkę, na drobną przekąskę, na deskę rozmaitości. Pasztety mogą być mięsne, wegańskie...
Czytaj dalej
12
canigou-dom-brial

Dom Brial w Hiltonie


​Na ostatnio przeprowadzonej przeze mnie degustacji w Warszawie w hotelu Hilton zorganizowanej przez Business France reprezentowałam winnicę DOM BRIAL z Roussillon na południu Francji.W sumie miałam przed sobą 5 rodzajów win, które rozlewałam do kieliszków zaproszonych profesjonalistów z branży. Pragnę teraz opowiedzieć o innych ciek...
Czytaj dalej
4
szparagi

Jakie wino do szparagów?


​Elegancki dodatek domaga się eleganckiego winaSezon na szparagi wprawdzie już się kończy, jednak w supermarketach importowane szparagi możemy kupić przez cały rok. Ja zawsze wyczekuję początku sezonu, wiedząc że w ślad za szparagami, za chwilę zaczną dojrzewać wszystkie nowalijki. Te zielone i białe pędy to wykwintny dodatek do dań, ale również bo...
Czytaj dalej
14
paul-einerhand-dwtt3noJG2k-unsplas_20210714-190715_1

Wino w tradycyjnej kuchni polskiej


Jakiego wina używać do dań kuchni polskiej?​Tradycja podawania wina do posiłku jest bardzo mocno zakorzeniona w wielu kulturach. Kraje szczególnie z tego słynące to Francja oraz Włochy. Spożywanie rozsądniej ilości alkoholu podczas lub po posiłku wspomaga procesy trawienne. Na jaki alkohol pada wybór, zależy w głównej mierze od tego, jakie potrawy ...
Czytaj dalej
14
Na początku była Gruzja

Na początku była Gruzja


​Kwewri czekające na zamontowanie w Chateau Mukhrani w Kartli. Dlaczego Gruzja? Jeśli miałbym wskazać jakiś kraj czy naród, w którego żyłach płynie wino, a nie krew, to raczej nie miałbym żadnych problemów z wyborem. Nie byłby to żaden z wielkich graczy, tylko niewielka Gruzja, położona u stóp Kaukazu. To właśnie tam człowiek nauczył się ...
Czytaj dalej
7
Wine spot #2

Wine spot#2 – relacja z drugiego spotkania Zespołu Vineo


Za nami już drugie spotkanie w ramach wine spot! Jak poprzednio, przebiegło ono w atmosferze sprzyjającej zarówno merytorycznej dyskusji, i poznawaniu nowych smaków – tradycyjnie już bowiem towarzyszyła mu degustacja win. Frekwencja, mimo mało sprzyjającej długiemu siedzeniu porze – spotkanie miało miejsce w poniedziałkowy wieczór – dopisała. Przyg...
Czytaj dalej
5
micha---Cawa

Odkrywamy Kraków raz enty


Nowe na mapie Krakowie Już przeprawiłem się przez Kraków na hulajnodze Frugal by sprawdzić jakie nowe miejsca pojawiły się w czasie Pana Demii i Kwarant Anny. Na Rynku Podgórskim zniknęły już dwa koncepty kulinarne i zamieniły się w lody rzemieślnicze. Otóż, całkiem mi bliskie Podgórze zmienia się jak oczka w kostce Rubika na ba...
Czytaj dalej
1
Różne oblicza Vouvray

Różne oblicza Vouvray


Dolina Loary i Vouvray Dolina Loary to region winiarski, w którym znaleźć możemy mnóstwo fantastycznych win. Każdy jednak indywidualnie wybiera swoją drogę wzdłuż najdłuższej rzeki we Francji. Dziś postanowiłem skupić się na winach z Vouvray. Apelacja utworzona została w 1936 roku na obszarze Vouvray i okolicznych gmin nieopodal miasta Amboise...
Czytaj dalej
1
Moda na Pet-naty.

Moda na Pet-naty.


Co kryje się pod tą nazwą?Pet nat, czyli skrót od fr. pétillant-naturel, który oznacza naturalne musowanie. Jest to wino powstałe metodą pradawną (méthode ancestrale), czyli zabutelkowane przed zakończeniem fermentacji pierwotnej. Winiarz nie dodaje do niego ani drożdży, ani cukru i dodatkowo nie usuwa osadu drożdżowego. To dlatego te wina są mętne...
Czytaj dalej
5
greckie

Wiele twarzy odmiany Mandilaria


Szczep endemiczny z gr. (Μαντηλαριά )Co to jest Mandilaria? Endemiczny szczep grecki wywodzący się z krety, używany do wytwarzania czerwonego wina. W Grecji ten szczep kryje się też pod innymi nazwami, takimi jak AMORGIANO czy KOUTOURA, MANDILARI. Sam winogron ma grubą skórkę pod którą kryje się dużo tanin, które w młodych rocznikach są dość szorst...
Czytaj dalej
7
vineo-spotkanie-online

Integracja i degustacja, czyli wine spot #1


Za nami pierwsze spotkanie Autorów Vineo! Mimo tego, że odbyło się ono online, oprócz kwestii organizacyjnych nie zabrakło tego, na co każdy koneser wina czeka najbardziej – degustacji specjalnie wybranego na tę okazję trunku.  Wine spot, czyli połączenie przyjemnego z pożytecznym Pierwsze w historii portalu spotkanie całego zespołu Vineo...
Czytaj dalej
2
portugieser

Portugieser jak sama nazwa odmiana z Portugalii


Skąd przybywa? Portugieser lub też Blauer Portugieser jak można się po nazwie domyślić pochodzi z Portugalii. Jest to szczep winny o ciemnej skórce. Charakteryzuje się wysoką wydajnością plonów, z których produkowane są zazwyczaj dwa rodzaje win – czerwone i różowe.  Historia odmiany Od dawna uważano, że odmiana została sprowadz...
Czytaj dalej
0