Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.

Podkategorie w tej kategorii:

Szczepy win, Style wina, Regiony winiarskie świata
Primitivo

Primitivo w Polsce


Co oznacza "primitivo"? Ze statystyk wynika, że najbardziej popularnym w Polsce jest wino z odmiany Primitivo!Nazwa nie odnosi się do skojarzeń typu: prymitywne, prymus, itp. tylko bardziej "primo", czyli pierwsze, wczesne. Jest to w wolnym tłumaczeniu "wcześniak" gdyż winogrona tego szczepu zbierane są wcześniej niż inne odmiany. Kolebką prim...
Czytaj dalej
0
Bordeaux

Bordeaux


Bordeaux region położony wzdłuż rzek z lewym brzegiem po stronie Oceanu Atlantyckiego rzek Gironde i Garonnne, oraz prawym brzegiem na północ od rzeki Dordogne, która również zasila Gironde. Obszar między rzekami znany jest jako Entre Deux Mers - dosłownie po francusku "między dwoma morzami".W całym Bordeaux jest 57 apelacji, co czyn...
Czytaj dalej
1
Gruner

Grüner Veltliner


Grüner Veltliner austriacką sławą Szczep posiada rzesze konsumentów na całym świecie, charakterystyczny i rasowy aromat, flagowy produkt Austrii, szczep zajmujący ok 30 % powierzchni winnic z w tym kraju, białe wino, wyprzedawane w bardzo krótkim czasie. Flagowe w wiedeńskich heurigerach, czyli lokalnych barach gastronomicznych, oferujące...
Czytaj dalej
2
wino-ile

Ile wina per capita?


Wino za granicą Pomiar użycia win liczony per capita, czyli na jednego obywatela kraju rocznie jest fenomenalny.Ilekroć osoba zapytana o ten parament stawia na Stany Zjednoczone, Francję, Włochy. Prawda jest taka, iż ilość mieszkańców jest tu mocna zależna, ich kultura i zwyczaje oraz preferencje w wyborze. Tym krajem jest Watykan. To 57 litró...
Czytaj dalej
0
Champagne

Szampania


Champagne Szampan to wino musujące nazwane na cześć regionu jego produkcji w północno-wschodniej Francji. Trzy podstawowe winogrona użyte do jego produkcji to Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Inne odmiany winogron są dozwolone, ale rzadko stosowane. „Methode Champenoise" to tradycyjna metoda produkcji wina musuj...
Czytaj dalej
0
vineo

Kieliszek do wina


​Wydaje się to proste przecież to tylko kieliszek do wina kawałek szkła i tyle. W filmie zobaczysz, że warto zwrócić uwagę na kilka zagadnień. Kieliszków jest wiele do wyboru. Można mieć bardzo drogie ze szkła kryształowego, można mieć niezwykle grube i trwałe do mycia w zmywarce. Można ponarzekać, że kieliszki są nieodpowiednie...
Czytaj dalej
0
dekantacja wina

Dekantujemy wino


Oddzielamy osad, napowietrzamy wino! Dekantacja jest procesem podczas którego oddzielamy wino od osadu oraz dotleniamy wino przed podaniem. Oczywiście nie wszystkie wina tak traktujemy. Przede wszystkim te wymagające dotlenienia ze zględu na wiek lub szczep z jakiego zostały utworzone. Wybierzmy wina kontemplacyjne do dekantacji, takich stylów...
Czytaj dalej
0
Kup-wino

Zamawiamy wino


Rocznik Przede wszystkim rocznik wina. Białe powinny być wypijane nie starsze niż trzy-czteroletnie. Tu bywają wyjątki, lecz większość lepiej otwierać w tym czasie. Czerwone mają dłuższy potencjał starzenia więc mogą być najlepiej kilkuletnie, lecz bez przesady. Istnieje mit o tym iż wino im starsze tym lepsze, co jest oczywiście nieprawdą. Wi...
Czytaj dalej
0
michalstepien II

Teoria wina


Jak powstało wino? ​Zacznę od tego, że potrzeba pisania budzi się wówczas gdy usłyszysz zdanie słuchaczy twoich opowieści iż warto byłoby to zapisać, utrwalić, przekazać innym których w życiu nie spotkasz.Zająłem się winem z przypadku. Podobnie wino według mojej teorii jest wynikiem wydarzenia które nie było do końca kontrolowane. Wyobrażam so...
Czytaj dalej
0
restauracja i wino

Wino w restauracji


Jak wybrać wino w restauracji?​Pewnie nie raz mieliście sytuację w której pracownik restauracji zachęcał do wybrania wina z karty do dań zamawianych na kolację lub obiad. Sugestie są mile widziane ze strony kelnera lecz dobrze jest conieco wiedzieć na temat win wybranych za kaźdym razem inaczej w różnych restauracjach. Często jest tak, że karta był...
Czytaj dalej
0
wino

Smaki wina


Wino dobre to takie które po prostu smakuje!Mamy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wreszcie wytrawne (największa ilość) Tu nasuwa mi się przykład polskiego nabywcy który zawsze szuka win łagodnych, lekkich nazywając je błędnie półwytrawnymi. Chodzi o to by znaleźć jednak wytrawne, o ilość cukru w winie którego jest niewiele lecz wino jest...
Czytaj dalej
1
otwieranie wina

Otwieranie wina


​Proces niezwykle łatwy, lecz na początku warto zobaczyć w filmie kolejność czynności by poprawnie go przeprowdzić. Warto zadbać o odpowedni korkociąg, równą powierzchnię stołu. Czystość wokół butelki wina. W końcu o kolejność podawania, temperaturę wina, klasę w traktowaniu zawartości butelki.
0
wino na stole

Podawanie wina


Jak prawidłowo podawać wino osobom siedzącym przy stole?​Wyobraź sobie, że jesteś w restauracji i przyglądasz się jak podawane jest wino osobom siedzącym przy stole. Wszędzie jest inaczej. Jedni z wdzięcznością starają się wykonać pewnego rodzaju rytuał, inni pospiesznie bez słowa podają wino otwierane "w powietrzu" nad głowami gości. Jak prawidłow...
Czytaj dalej
1
garbniki

Garbniki w winie


Czym są garbniki? Garbniki to długołańcuchowe polifenole obecne w wielu owocach także nasionach, liściach roślin, korze drzew. Są też w herbacie i gorzkiej czekoladzie. Ich cechą jest ściągający smak w ustach. W winach ich dostawcą są pestki, szypułki oraz proces beczkowania. Pojawią się wówczas gdy owoce poddane ...
Czytaj dalej
0
michalstepien

Ogólnie o winach


Białe winaZacznijmy od białych wytrawnych orzeźwiających. To pierwsza grupa win o bardzo szerokim spektrum odmianowym. Wśród nich wina ze szczepu sauvignon blanc, pinot gris, riesling. Tak! Ten szczep wina! Szukajcie win po szczepie winorośli. To bardzo istotna wskazówka. Lekkie, kwasowe wina najczęściej fermentuje się w zbiorach ze stali nierdzewn...
Czytaj dalej
0