Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.

Podkategorie w tej kategorii:

Szczepy win, Style wina, Regiony winiarskie świata
niemcy

Niemcy


Klimat dla sąsiadów Niemcy mają 13 regionów winiarskich - 11 na zachodzie i 2 we wschodniej części kraju. Wina niemieckie w produkcji są głównie białe, owocowe w stylu niepowtarzalnym z niską zawartością alkoholu, rzadko dębowe i często lekko wytrawne lub słodkie. Ich etykiety zawierają nazwy winogron, co jest anomalią w Europie. Nie...
Czytaj dalej
0
RPA

Republika Południowej Afryki


Wschodząca gwiazda Można powiedzieć, że RPA zaczyna wykorzystywać swój potencjał i jest taką wschodzącą gwiazdą świata winiarskiego. Jeszcze przed ostatnimi 10-cioma laty południowoafrykańskie wina nie mogły pochwalić się popularnością i ledwo sięgały dna półki w sklepach, ponadto były wykorzystywane do procesów destylacji brandy. Jednakże cza...
Czytaj dalej
1
nero-davola

Nero d'avola


Szczep z wyspy Nero d'avola jest najpopularniejszą czerwoną odmianą winorośli na Sycylii, jest również dość popularna w południowych Włoszech. Szczep daje wina delikatne o rubinowym kolorze, które sprawdzają się na spokojne wieczory w gronie znajomych. Obecnie ta odmiana stała się bardzo modna, więc wielu winiarzy wykorzystując to tworzy z nie...
Czytaj dalej
0
Gewrztraminer

Gewürztraminer


Charakterystyka i historia Gewürztraminer jest to szczep winorośli białej o jasnoróżowych gronach dający bardzo aromatyczne najczęściej złociste wina z lekkimi miedzianymi refleksami, które spotkać można zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W egzotycznym bukiecie tejże winorośli wyczuwa się między innymi kwiat róży oraz owoc liczi, co sp...
Czytaj dalej
0
furmint

Furmint


Skąd przybył? Niezwykle popularny zwłaszcza w Europie Środkowej biały szczep winnej latorośli, który najprawdopodobniej pochodzi z Węgier. Pierwsze wzmianki o uprawie szczepu Furmint w tokajskim regionie winiarskim datowane są na rok 1611. Istnieją hipotezy jakoby ten będący podstawą dla wielu win szczep przybył na Węgry z Włoch, jednakże nie ...
Czytaj dalej
0
syrah

Syrah


Jeden z najbardziej popularnych szczepów Syrah jest jednym z najpopularniejszych czerownych szczepów zaraz obok Cabernet Sauvignon, Merlot i Pionot Noir. Wina z tego szczepu są charakterystyczne przez swój intensywny kolor, sporą ilość garbników, wysoką kwasowatość oraz swój aromat. Nosi on dwie nazwy: Syrah, która wywodzi się z południowej cz...
Czytaj dalej
0
chorwacja

Chorwacja winem płynąca


Klimat Chorwacji​ Chorwacja to państwo, które od dawna uznawane jest przez turystów za jeden z ulubionych kierunków wakacyjnych. Niezwykłe widoki, liczne plaże, woda to tylko jedne z wielu atrakcji turystycznych tego kraju. Te wszystkie elementy są nieodłącznym elementem kultury narodowej Chorwacji. Jednak bardzo istotną rolę w tym kraju odgry...
Czytaj dalej
0
rioja

La Rioja - hiszpańska stolica win


Region tradycji winiarskiej Hiszpania budzi sympatię turystów już od wielu lat. Barcelona, Madryt, czy Grenada to miejsca, które cieszą się szczególnie duża popularnością wśród turystów, a Polacy nie są tutaj wyjątkiem, gdyż często te miejsca są celem naszych wakacyjnych podróży. Każde z tych miejsc jest wyjątkowe i piękne na swój sposób,...
Czytaj dalej
1
chianti-wino

Chianti czy szanti?


Sommelier w restauracji 10 lat temu Jeszcze 10 lat temu na słowo „sommelier" restauratorzy reagowali wytężeniem wzroku, konsternacją, lub zapytaniem po co i dlaczego ktoś taki jest na ziemi. Wino pozostawało w tyle wizji gastronoma, który skupiał się na strawie i możliwości jak najliczniejszego jej wydania kosztem jakości. Ewolucja karty ...
Czytaj dalej
0
Primitivo

Primitivo w Polsce


Co oznacza "primitivo"? Ze statystyk wynika, że najbardziej popularnym w Polsce jest wino z odmiany Primitivo!Nazwa nie odnosi się do skojarzeń typu: prymitywne, prymus, itp. tylko bardziej "primo", czyli pierwsze, wczesne. Jest to w wolnym tłumaczeniu "wcześniak" gdyż winogrona tego szczepu zbierane są wcześniej niż inne odmiany. Kolebką prim...
Czytaj dalej
0
Bordeaux

Bordeaux


Bordeaux region położony wzdłuż rzek z lewym brzegiem po stronie Oceanu Atlantyckiego rzek Gironde i Garonnne, oraz prawym brzegiem na północ od rzeki Dordogne, która również zasila Gironde. Obszar między rzekami znany jest jako Entre Deux Mers - dosłownie po francusku "między dwoma morzami".W całym Bordeaux jest 57 apelacji, co czyn...
Czytaj dalej
1
Gruner

Grüner Veltliner


Grüner Veltliner austriacką sławą Szczep posiada rzesze konsumentów na całym świecie, charakterystyczny i rasowy aromat, flagowy produkt Austrii, szczep zajmujący ok 30 % powierzchni winnic z w tym kraju, białe wino, wyprzedawane w bardzo krótkim czasie. Flagowe w wiedeńskich heurigerach, czyli lokalnych barach gastronomicznych, oferujące...
Czytaj dalej
2
wino-ile

Ile wina per capita?


Wino za granicą Pomiar użycia win liczony per capita, czyli na jednego obywatela kraju rocznie jest fenomenalny.Ilekroć osoba zapytana o ten parament stawia na Stany Zjednoczone, Francję, Włochy. Prawda jest taka, iż ilość mieszkańców jest tu mocna zależna, ich kultura i zwyczaje oraz preferencje w wyborze. Tym krajem jest Watykan. To 57 litró...
Czytaj dalej
0
Champagne

Szampania


Champagne Szampan to wino musujące nazwane na cześć regionu jego produkcji w północno-wschodniej Francji. Trzy podstawowe winogrona użyte do jego produkcji to Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Inne odmiany winogron są dozwolone, ale rzadko stosowane. „Methode Champenoise" to tradycyjna metoda produkcji wina musuj...
Czytaj dalej
0
vineo

Kieliszek do wina


​Wydaje się to proste przecież to tylko kieliszek do wina kawałek szkła i tyle. W filmie zobaczysz, że warto zwrócić uwagę na kilka zagadnień. Kieliszków jest wiele do wyboru. Można mieć bardzo drogie ze szkła kryształowego, można mieć niezwykle grube i trwałe do mycia w zmywarce. Można ponarzekać, że kieliszki są nieodpowiednie...
Czytaj dalej
0
dekantacja wina

Dekantujemy wino


Oddzielamy osad, napowietrzamy wino! Dekantacja jest procesem podczas którego oddzielamy wino od osadu oraz dotleniamy wino przed podaniem. Oczywiście nie wszystkie wina tak traktujemy. Przede wszystkim te wymagające dotlenienia ze zględu na wiek lub szczep z jakiego zostały utworzone. Wybierzmy wina kontemplacyjne do dekantacji, takich stylów...
Czytaj dalej
0
Kup-wino

Zamawiamy wino


Rocznik Przede wszystkim rocznik wina. Białe powinny być wypijane nie starsze niż trzy-czteroletnie. Tu bywają wyjątki, lecz większość lepiej otwierać w tym czasie. Czerwone mają dłuższy potencjał starzenia więc mogą być najlepiej kilkuletnie, lecz bez przesady. Istnieje mit o tym iż wino im starsze tym lepsze, co jest oczywiście nieprawdą. Wi...
Czytaj dalej
0
michalstepien II

Teoria wina


Jak powstało wino? ​Zacznę od tego, że potrzeba pisania budzi się wówczas gdy usłyszysz zdanie słuchaczy twoich opowieści iż warto byłoby to zapisać, utrwalić, przekazać innym których w życiu nie spotkasz.Zająłem się winem z przypadku. Podobnie wino według mojej teorii jest wynikiem wydarzenia które nie było do końca kontrolowane. Wyobrażam so...
Czytaj dalej
0
restauracja i wino

Wino w restauracji


Jak wybrać wino w restauracji?​Pewnie nie raz mieliście sytuację w której pracownik restauracji zachęcał do wybrania wina z karty do dań zamawianych na kolację lub obiad. Sugestie są mile widziane ze strony kelnera lecz dobrze jest conieco wiedzieć na temat win wybranych za kaźdym razem inaczej w różnych restauracjach. Często jest tak, że karta był...
Czytaj dalej
0
wino

Smaki wina


Wino dobre to takie które po prostu smakuje!Mamy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wreszcie wytrawne (największa ilość) Tu nasuwa mi się przykład polskiego nabywcy który zawsze szuka win łagodnych, lekkich nazywając je błędnie półwytrawnymi. Chodzi o to by znaleźć jednak wytrawne, o ilość cukru w winie którego jest niewiele lecz wino jest...
Czytaj dalej
1