Home

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc, czyli wino naszej epoki

Ogólna charakterystyka sauvignon blanc 

Sauvignon blanc to drugi pod względem wielkości upraw na świecie biały szczep winorośli pochodzący prawdopodobnie z Francji. Ta winorośl jest niezwykle istotna w świecie winiarskim, gdyż jest w wielu regionach uprawiana jako podstawa produkcji białych odmianowych win. Dużą popularnością cieszą się również wina deserowe na bazie sauvignon blanc. Wino z tej winorośli było jednym z pierwszych, których na szerszą skalę nie rozlewano do butelek korkowanych, ale tych z zakrętkami, co stanowiło dużą innowację w winiarskim świecie. Wina z sauvignon blanc zazwyczaj pije się młode, gdyż już wtedy ich aromat jest wyjątkowy, a na starzeniu nie zyskuje zbyt wiele.

Krzyżówka odmian 

Co do samej odmiany sauvignon blanc nie ma dowodów na jej pochodzenie, jednak winorośl uważana za przodka sauvignon blanc najprawdopodobniej pochodziła z Doliny Loary albo Brodeaux we Francji. Istnieją badania, według których sauvignon blanc jest potomkiem odmiany savagnin oraz ma związek z odmianą carménère. Wiadomo jednak, że w XVII wieku z krzyżówki sauvignon blanc i cabernet franc wykształciła się słynna odmiana cabernet sauvignon, a w XIX wieku powstały również krzyżówki sauvignon vert i sauvignon gris. Istnieje również odmiana ze słowem „sauvignon" w nazwie – ssauvignon ros, jednak nie należy się tutaj dopatrywać podobieństwa i pokrewieństwa z klasykiem, jakim jest sauvignon blanc.

Miejsca upraw sauvignon blanc 

Sauvignon blanc to winorośl chętnie uprawiana w wielu częściach globu. Pochodzenia sauvignon blanc należy szukać we Francji, jednak winnice z tą odmianą można znaleźć we Włoszech, w Niemczech, w Kalifornii, Australii, Chile czy nawet w Republice Południowej Afryki. W Niemczech sauvignon blanc był uprawiany w niedużej ilości jeszcze do 2008 roku, jednak obecnie zauważa się tendencję wzrostową uprawy tej winorośli. W Austrii zamiast sauvignon blanc używa się określenia muskat-silvaner i najczęściej jej uprawy można spotkać w regionie historycznej Styrii. W Australii winnice z sauvignon blanc są popularne w południowo-zachodniej części stanu Australia Zachodnia – Margaret River. Tam często wina z sauvignon blanc są mieszane z inną odmianą (najczęściej sémillon). Ogromną popularność tej winorośli można zauważyć w Nowej Zelandii. Wina wytwarzane z sauvignon blanc w Nowej Zelandii zyskują aprobatę na całym świecie. 

Wino rodem z Francji 

Sauvignon blanc jest niezwykle popularne we Francji i zajmuje tam trzecie miejsce zaraz po ugni blanc i chardonnay pod względem produkcji szczepów białych. Najczęściej szczep uprawiany jest w klimacie morskim (Bordeaux) i klimacie przejściowym (klimat Loary). Pouilly-Fumé, Sancerre czy Touraine to miejsca, gdzie szczególnie często można znaleźć obfite uprawy sauvignon blanc, gdyż warunki atmosferyczne w tym regionie pozwalają na odpowiednie, długie dojrzewanie gron. Taka forma uprawy jest czasochłonna, ale odpowiednia długość dojrzewania pozwala sauvignon blanc zrównoważyć poziom cukru i kwasowości

To niezwykle istotne przy uprawie tej odmiany winogron, gdyż pozwala na osiągnięcie niepowtarzalnego aromatu wina. Klimat czyni wina z sauvignon blanc szczególnie aromatycznymi i dopracowanymi, ale to nie tylko zasługa warunków atmosferycznych. Niezwykle ważne jest również podłoże: kredowo-marglowe w Sancerre i Pouilly, żwirowe gleby można zaś spotkać przy uprawach wzdłuż Loary. Z kolei gleby o wysokim udziale krzemu czynią sauvignon blanc najtrwalszym winem. 

Wymagania sauvignon blanc 

Na „coś dobrego" należy trochę poczekać, dlatego właśnie sauvignon blanc to winorośl, która mimo że dojrzewa dość wcześnie, wypuszcza pąki stosunkowo późno. Sauvignon blanc szczególnie mocno upodobała sobie klimaty słoneczne i ciepłe, jednak bez zbyt dużych upałów. Jeśli sauvignon blanc zostanie poddana takim warunkom, przejrzewa i traci swoje aromaty. Destrukcji całkowicie ulega jej kwasowość, stąd zaleca się, aby nie decydować się na jej uprawę w gorących i zbyt mocno nasłonecznionych miejscach. Winorośl tę można znaleźć w gorących regionach, takich jak Australia czy Kalifornia, jednak wyłącznie w chłodniejszych apelacjach. 

Sauvignon blanc – winobranie  

Aromat sauvignon blanc kształtuje się już od najmniejszych i najprostszych czynności związanych z dbaniem o sadzonki, aż po zbieranie dojrzałych gron. W Chile i w Nowej Zelandii zbieranie gron to długi proces. Zbiory są długie, gdyż różnice w stopniu dojrzałości gron wpływają na smak i aromat wina. Proces jest dość pracochłonny, jednak pozwala na większe kontrolowanie kompozycji wina i osiągnięciu jak najlepszego smaku i aromatu. W pierwszym stadium dojrzewania sauvignon blanc winogrona odznaczają się wysoką zawartości kwasu jabłkowego, a w smaku wyczuwalne są z kolei trawa i bez. Drugi stopień dojrzewania winorośli sauvignon blanc stymuluje cukry i kwasy, dzięki czemu ich wzajemny stosunek jest wyraźnie harmonijny. W winie stworzonym na podstawie drugiego stopnia dojrzewania można wyczuć brzoskwiniowe albo agrestowe aromaty (zależnie od cieplejszego i zimniejszego klimatu). Zebranie gron w tym samym czasie pozwoli na osiągnięcie podobnego efektu jedynie w dolinie Wairau w Nowej Zelandii. 

Fermentacja szczepu

Proces produkcji win wymaga nie lada zaangażowania, gdyż na jego smak i aromat wpływają najmniejsze szczegóły. Długość kontaktu moszczu, czyli świeżego soku ze skórkami, znacząco wpływa na efekt końcowy. Winiarze mają na to wiele sposobów i teorii, które czynią smak wina wyjątkowym. W dolinie Loary część moszczu jest zostawiana celowo ze skórkami, aby móc kontrolować długość kontaktu dla ewentualnej korekcji smaku, a w Kalifornii ten kontakt jest ograniczany do minimum, aby maksymalnie wydłużyć żywotność wina. Francuscy winiarze, aby uzyskać mineralne nuty, decydują się na fermentację sauvignon blanc w wyższych temperaturach (nawet do 18°C). Jednak amerykańscy winiarze nie pozwalają na tak wysokie temperatury, aby nie zaburzyć specyficznych nut owocowych.

Synonimy nazwy odmiany

• beyaz sauvignon,

• bordeaux bianco,

• douce blanche,

• feher sauvignon,

• fié dans le neuvillois,

• fume,

• fume blanc,

• fume surin,

• gentin a romorantin,

• muskat sylvaner,

• pinot mestny bely,

• pissotta,

• puinechou,

• sauvignon bijeli,

• sauvignon blanco,

• sauvignon fume,

• weisser sauvignon.

Jak smakuje wino z sauvignon blanc? 

Wina z sauvignon blanc to wina o niebanalnym smaku i aromacie. Cechuje je świeżość i lekkość. Unikatową cecha wina z sauvignon blanc jest orzeźwiający smak przy wysokiej kwaskowatości, która urzeka ludzi na całym świecie. Szczep sauvignon blanc pozwala na stworzenie win o aromacie cytrusów i egzotycznych owoców. Wyraźnie wyczuwalne są również aromaty pieprzu i lekkiej pikanterii. Orzeźwiający charakter trunku jest szczególnie mocno polecany do kolacji w najgorętszych miesiącach roku.

Z czym łączyć wino z sauvignon blanc 

Wina z sauvignon blanc to mocno uniwersalny rodzaj win. Zaleca się jego wybór w momentach, gdy mamy trudności z wyborem wina do kolacji czy obiadu. Odmiana ta komponuje się szczególnie dobrze z potrawami na bazie warzyw. Dania oparte na kompozycji lekkiej sałatki, kaszy czy warzywne tarty będą idealnym połączeniem z sauvignon blanc. Odmiana ta podbija smak owoców morza i ryb i stanowi idealne połączenie dla tego typu dań. Jest doskonałym połączeniem do deski serów. Nie zaleca się łączenia wina z sauvignon blanc, jedynie z czerwonymi mięsami i daniami kuchni azjatyckiej.

Sauvignon blanc winem naszej epoki  

Odmiana sauvignon blanc to winorośl, której szczególnie dynamiczny rozwój można obecnie zaobserwować. Winiarski świat XXI wieku jest wyjątkowo otwarty na uprawę tej winorośli. Pod koniec XX wieku zarejestrowano mniej niż 50 tys. hektarów powierzchni nasadzeń, zaś obecna powierzchnia uprawna to ponad 110 tys. hektarów. Uprawa tej winorośli jest cały czas udoskonalana, a jej popularność w ostatnich latach szczególnie wzrasta.

0
Rondinella – odmiana winorośli doskonała do blendó...
Pinot gris – wykwintne białe wino rodem z Francji