Home

Chardonnay

Chardonnay, czyli szlagier wśród szczepów winogron

Kilka słów o chardonnay

Chardonnay to winorośl niemal tak popularna w krajach winiarskich jak napój coca-cola dla Amerykanów. To, co zadecydowało o jej popularności, to łatwość w uprawie, odporność na choroby i elastyczność przy produkcji win. Fermentacja w beczkach lub kadziach pozwala wytworzyć wina różniące się między sobą zapachem, aromatem czy stylem, przez co chardonnay może dawać trunki bogate, oleiste i o wielowymiarowym aromacie oraz wina lekkie, orzeźwiające, kwasowe, towarzyszące często owocom morza czy półtwardym serom. To także szczep stosowny, jako jeden z nielicznych, do produkcji szampana.

Nazwa szczepu

Nazwa winogrona pochodzi od miejscowości leżącej w regionie Francji i oznacza dosłownie „ziemia ostów". Ten niezbędny dla wielu białych win i szampanów szczep posiada niewielkie owoce, liście zaokrąglone, pozbawione szpiczastych wcięć i ciągnącej się przez całą długość liścia żyłkę. Chardonnay powstał z krzyżówki szczepów o nazwach pinot noir i gouais blanc i jest uprawiany na 140 000 ha w wielu rejonach świata.

Uprawa winorośli

​Chardonnay to winorośl szybko adaptująca się do danego klimatu, przez co kraje europejskie takie jak Włochy, Mołdawia, Słowenia, Niemcy posiadają liczne jej uprawy. Stany Zjednoczone, a ściślej Kalifornia, nazywana przez Amerykanów Chardonnay z Golden State, to jeden z największych regionów upraw tego białego winogrona pokrywającego aż 38 500 ha. Wina z tego regionu odznaczają się ciężką nutą orzechów i palonego masła, uzupełnione słodkim smakiem owoców stają się bardziej aksamitne i kremowe. W Australii i Nowej Zelandii dzięki mocno wyczuwalnej owocowej woni i delikatnej słodkości z nutą kwaskowatości spowodował znaczący wzrost zasiewu tego szczepu. RPA, Chile czy Argentyna to także państwa, gdzie chardonnay jest cenionym surowcem, a efekt fermentacji alkoholowej daje różne ciekawe wina.

Dziedzictwo wina

​Burgundia to region winiarski we Francji uważany za kolebkę chardonnay. Dzięki swojej unikatowości aromatów chardonnay pochodzący z tego właśnie regionu jest najbardziej ceniony na świecie, co koneserzy zauważają nie tylko w smaku, ale też w jego cenie za butelkę. Chablis będące apelacją Burgundii to okręg winiarski, doceniany ze względu na trwałość pierwotnego smaku i charakteru wytwarzanego z niego wina. Swoisty smak trunku winiarze zawdzięczają wapiennej glebie, chłodnej aurze, a także braku fermentacji malaokatycznej niepozbawiającej go ostrych, ziemistych nut. Z biegiem czasu zyskuje on natomiast delikatniejszy, miodowy posmak, w przeciwieństwie do win powstających w Mersault, gdzie wina w większości poddaje się temu procesowi, dodatkowo przechowując w dębowych beczkach, aby dojrzewając, stawały się delikatniejsze, bogatsze w dębowe nuty, tak cenione przez konsumentów.

Szampania 

​Szampania to region w północno-wschodniej Francji, słynący z Chardonnay. Szczep ten zajmuje aż 26% winiarskich upraw i wraz z innymi dwiema latoroślami pinot noir i pinot meunier służy do produkcji szampanów. W prowincji Côtes des Blancs, gdzie produkuje się szampan składający się w 100% z tego właśnie szczepu, nosi nazwę blanc de blancs. Dlatego też często, mimo iż na butelce występuje nazwa szczepu, wino składające się w całości z niego funkcjonuje pod nazwą miejscowości, w której powstało. Oto kilka przykładowych nazw, pod którymi występuje: melon blanc, aubaine czy pinot chardonnay.

Aromatyczne wina 

​To, co łączy wina tego typu, to słodkie i egzotyczne nuty. Mango, banany, brzoskwinie wraz z wyczuwalną nutą cytrusów tworzą eliksir zamknięty w szklanej butelce, urzekając swoją niezwykłością najbardziej odpornych na winiarskie czary konsumentów. W chłodnych klimatach chardonnay może cechować się większą kwasowością, przez co bardziej wyczuwalną na tle innych aromatów wonią będą jabłka, śliwki i gruszki. Natomiast w regionach bardziej nasłonecznionych to figi, ananas czy palone masło może być wyraźnie wyczuwalne.

Połączenia z chardonnay 

​Różnorodność win z chardonnay pozwala uzyskać wiele kombinacji do różnych typów dań. Szampan na bazie tego szczepu idealnie dopełni się z pieczonym drobiem, ciężkostrawnymi rybami czy owocami morza takimi jak krewetki i skorupiaki. Wina lekkie posłużą serom półtwardym i kozim, natomiast ciężkie i kremowe chardonnay będzie idealne dla serów długodojrzewających, twardych, sosów śmietanowych czy jagnięciny.

Wariacje smakowe 

​Dzięki plastyczności win z chardonnay trunek ten sklasyfikować można w trzech wariacjach smakowych. Pierwsza z nich charakteryzuje dębowy posmak, w tle wyczuwalne są minerały, a to, co uzupełnia smak tego wina, dając radość podniebieniu, to cytrusy, jabłka czy brzoskwinie. Wina te są często wytrawne i orzeźwiające, stając się idealnym orzeźwieniem w upalny dzień. Wino Drouhin Domaine de Vaudon Chablis pochodzące z regionu Burgundii jest idealnym przykładem klasycznego francuskiego wytrawnego wina – o delikatnej żółtej barwie, dojrzewając, staje się ciemniejsze i przybiera złotawe tony. Miłośnicy słodkich trunków, pełnych soczystych owoców, rozgrzanej jeszcze słomy i lepkiego miodu mogą w pełni poczuć głębię tak różnych zapachów, kosztując win wytwarzanych właśnie z Chardonnay. Są one zarazem całkowicie różne od win bogatych, ciężkich, w których wyczuwalne są nuty tytoniu, wanilii, gałki muszkatołowej czy palonego masła.

Chardonnay w liczbach 

Tak, jak różne są smaki i aromaty, tak duża różnorodność cenowa charakteryzuje wina produkowane z jednego z najpopularniejszych winorośli na świecie. Te najdroższe mogą kosztować nawet kilkaset złotych, co nie oznacza, iż są one jednym i najtrafniejszym wyborem. Chardonnay, cenione przez miliony w kraju i za granicą, można kupić nawet za kilkanaście złotych, zaskakując gości przybyłych na ważną uroczystość najróżniejszymi smakami czy kolorami win pochodzących z tej winorośli. Poszczególne rodzaje win można komponować z serwowanymi potrawami, w międzyczasie racząc przybyłych gości nieco lżejszymi trunkami czy szampanem. Wszystko zależy od nas, a to, czy wieczór zostanie zapamiętany jako noc pełna pysznego, aromatycznego jedzenia oraz wykwintnego wina, jest sprawą indywidualną i zależną jedynie od gospodarza biesiady.

Przykłady win z chardonnay 

1. CHASSAGNE-MONTRACHET LA GOUJONNE to pochodzące z Burgundii we Francji wino, kosztujące ok. 500 zł, białe, wytrawne. Wyczuwalne są nim nuty konwalii, orzecha laskowego czy masła. Idealne do pikantnych potraw bądź ryb.

2. YARDEN ROSÉ SPARKLING pochodzące z Izraela wino różowe, musujące, wytrawne. Chardonnay w połączeniu z pinot noir. Sprzedawane za ok. 200 zł. Charakteryzuje się mocnymi owocowymi aromatami cytrusów, truskawek, gruszek. Tworzy z ciastem malinowym, cierpkim dzięki owocom malin, balans dla kwaskowatości wypieku.

3. LA PALMA CHARDONNAY to pochodzące z Chile, wytrawne cytrusowe białe wino za ok. 50 zł. Jabłka, agrest i owoce tropikalne są rześkim trio w butelce, a wraz z homarem czy ostrygami w upalny dzień idealne orzeźwiają.

2
Pinot blanc – idealny szczep na wykwintnego szampa...
Riesling – król wśród białych szczepów