Home

 Erlot

Merlot – popularny szczep rodem z Francji

Merlot solo bądź z cabernet sauvignon

Ten czerwony szczep, wywodzący się z francuskiego Bordeaux, znany zaś w prawie każdym winiarskim regionie świata, uprawiany jest na dużą skalę już od XVIII wieku. Niedoceniony przez konsumentów, zaczyna zyskiwać na nowo uznanie, stając się winoroślą, z której produkowane jest jedno z najlepszych czerwonych win. Solo tworzy pełne aromatu wino o intensywnym, owocowym smaku. W połączeniu z innymi szczepami łagodzi ich ostry smak, stając się idealnym dodatkiem do cabernet sauvignon bądź cabernet franc.

Charakterystyka merlot 

Winorośl ta jest krzyżówką magdeleine noire des charentes i cabernet franc. Jej nazwa pochodzi od starofrancuskiego zdrobnienia merle, oznaczającego ptaka – kosa zwyczajnego, bardzo popularnego, szczególnie lubiącego owoce tego winogrona; co ciekawe, czarny kolor gron ma barwę podobną do jego upierzenia.

Największe regiony upraw

Uprawiany na duża skalę nie tylko w Europie, ale na całym świecie. Podstawa najlepszych i najdroższych czerwonych win na świecie. We Francji merlot uprawiany jest na ponad 100 tys. hektarów. Są to głównie apelacje bordoskie, m.in. Saint Emilion, Graves, Medoc, na południu kraju w Langwedocji-Roussillion. Uprawy francuskie stanowią połowę światowej produkcji tego szczepu; w kraju tym winorośl ta jest niezwykle popularna. Australia, Kalifornia, RPA, Izrael, Słowenia, Włochy, Grecja, Chile czy Argentyna to kraje, w których w zależności od regionu szczep ten daje zupełnie różne w smaku wino.

W jakich warunkach tej odmianie jest najlepiej? 

Szczep ten nie jest wybredny, potrafi przystosować się do różnych warunków klimatycznych. Ceni sobie chłodniejsze klimaty, wilgotną glebę i podłoże gliniane, nie oznacza to jednak, że nie poradzi sobie na nadmiernie wysuszonych ziemiach. Ze względu na fakt, że dojrzewa od 7 do 10 dni szybciej od cabernet sauvignon, jego zbiory nie są narażone na zimne fronty i późne deszcze występujące pod koniec sezonu. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie wina produkowane z tej winorośli są dobre. Dużo zależy od sposobu upraw i winifikacji. Mała ilość garbników, powodując szorstkość lub ściąganie na podniebieniu, daje delikatne, jedwabiste w smaku wino. Leżakując dłużej w dębowych beczkach, staje się pełniejsze w aromaty, zachowując idealny balans pomiędzy cierpkim a kwaskowym smakiem wina.

Merlot niejedno ma imię 

Szczep ten posiada aż 57 synonimów – oto one: alicante, alicante noir, begney, bidal, bidalhe, bigney, bigney rouge, bini, bini ruzh, bioney, black alicante, bordeleza belcha, bordeleze belcha, crabutet, crabutet noir, crabutet noir merlau, hebigney, higney, higney rouge, langon, lecchumskij, medoc noir, merlau, merlaut, merlaut noir, merle petite, merlo, merlot black, merlot blauer, merlot crni, merlot nero, merlott, merlou, odzalesi, odzhaleshi, odzhaleshi legkhumskii, petit merle, picard, pikard, plan medre, planet medok, plant du medoc, plant medoc, saint macaire, same de la canan, same dou flube, seme de la canau, seme dou flube, semilhon rouge, semilhoum rouge, semilhoun rouge, semillon rouge, sud des graves, vidal, vini ticinesi, vitrai i vitraille.

Smak i aromat 

Na aromat ma wpływ wiele czynników. Wina produkowane w cieplejszych, bogatych w słońce regionach cechują się klarownością owoców, mocnym zapachem jagód, jeżyn, wiśni, śliwek, a nawet dżemu z tych właśnie owoców. Wyczuwalne są też kwiatowe, fiołkowe nuty. Z czasem barwa napoju staje się rubinowo-czerwona, nie posiada jednak głębi koloru czy klarowności. Owocowe aromaty zostają przygłuszone zapachem karmelu, grzybów czy suszonych ziół. W smaku łagodny, delikatnie kwasowy o małej zawartości taniny. Cechują się wyższą zawartością alkoholu w porównaniu z innymi tego typu napojami. Wiśnie, truskawki, śliwki, borówki, jeżyny, a nawet czekolada kojarzone są z tym właśnie winem. Leżakując, przepełniają go aromaty wanilii, tytoniu, herbaty czy lukrecji. Nie wymaga długiego leżakowania, by szybko nadawało się do konsumpcji.

Uniwersalny szczep

Idealnie dobrane wino ze szczepu merlot będzie trunkiem, który zadowoli nawet najwybredniejszego gościa. Najczęściej uświetnia się nim wyjątkowe uroczystości takie jak wesela czy jubileusze. Wytrawne wino dopełni posiłek spożywany we dwoje, ale też niedzielny obiad w gronie najbliższych. Służy lepszemu trawieniu i wpływa na układ krążenia, dlatego też często stosowany jest do dań z czerwonym mięsem bądź do cięższych, smażonych potraw. Półwytrawne polubią osoby, które cenią sobie wina o nieco lżejszych aromatach i smakach. Wcześniej schłodzone, może być idealnym zakończeniem upalnego dnia.

Z czym merlot smakuje najlepiej? 

Jagnięcina, wołowina, kurczak, a nawet łosoś czy skorupiaki świetnie sprawdzają się właśnie z tym winem. Potrawy z bekonem, szynką, żeberkami również będą się z nim komponować. Lubią go też jako wino grillowane warzywa i mięsa, a wraz z półtwardymi serami, takimi jak np. gouda, francuskie comté, włoski parmezan czy ementaler, daje radość podniebieniu. Pasuje również do dań z makaronami, czekoladą, a nawet do mocno czekoladowych deserów, tortów i ciast, łagodząc słodycz wypieków czy lodowych słodkości.

Ile jest merlota w merlocie? 

Cena tego wina jest bardzo różnorodna, wino Chateau Pétrus może być tego idealnym przykładem. Produkowane we Francji, a dokładnie w apelacji Pomerol, składające się w 95% z tego właśnie szczepu, przez 20 lat było jednym z najdroższych win świata. Koszt wina za butelkę może wahać się od ok. 30 zł do nawet kilkunastu tysięcy. Cenione są, ale też za przystępną cenę, te z Mołdawii, Grecji czy Węgier. Charakteryzuje je idealny balans smakowy, niebanalny smak i aromat. Może właśnie szukasz jakiegoś alkoholu na prezent, nieprzesadzonego, owocowego i delikatnego? Warto w tym momencie postawić na merlot włoski – owocowy, pełny leśnych jagód, jeżyny i truskawek.

Przykładowe wina warte spróbowania 

1. De Stefani Plavis Merlot to wino rekomendowane przez wiele włoskich przewodników. Posiada intensywny rubinowy kolor, bogate w strukturze; leżakując najpierw w beczkach, a później też w butelce, staje się pełne aromatu. Kosztuje ok. 130 zł, fantastycznie sprawdza się do past, pizzy, a także duszonych mięs.

2. Piedemonte Quince to wino łączące w sobie tradycję i nowoczesność. Owoce zbierane są z przynajmniej 15-letnich winorośli. Spędza w dębowej beczce nawet 18 miesięcy. Charakteryzuje się wiśniowym kolorem, zapachem owocowych konfitur, wyczuwalne są też przyprawy i wanilia. Kosztuje ok. 190 zł, dla koneserów to jedna z lepszych propozycji.

3. Yarden Merlot pochodzi z Izraela. Tym bogatym, wytrawnym czerwonym winem możemy raczyć się za dość wysoką cenę, bo za ponad 400 zł. Pełne jagód, likieru z czarnych porzeczek wraz ze skórką pomarańczy jest idealnie skomponowane w smaku. Wraz z dojrzewającymi serami czy pieczoną jagnięciną jest numerem jeden, jeżeli chodzi o eksplozję smaków i aromatów.

0
Pinot noir – burgundzki klasyk