Home
Solaris – popularny w Polsce „słoneczny” szczep
Czym jest solaris?
Solaris to względnie nowy, utworzony w 1975 przez Norberta Beckera we Fryburgu Bryzgowijskim międzygatunkowy mieszaniec winnej latorośli o jasnej skórce. Pośród przodków odmiany znajduje się winorośl amurska. Szczep solaris jest odmianą hybrydową, otrzymaną z merzlinga i siewki Geisenheim 6493. Nazwa pochodzi od łacińskiego „słoneczny" i ma symbolizować siłę i wczesne dojrzewanie. Ta hybrydowa odmiana jest uprawiana z powodzeniem w Polsce.
Charakterystyka szczepu
Z solaris, jako odmiany o jasnych skórkach, wytwarza się białe wina. Do istotnych właściwości solaris należy odporność na choroby grzybowe. Jest też dość odporna na mączniaki oraz mało podatna na szarą pleśń. W lata deszczowe ulega jednak atakowi botrytis, czyli pleśni szlachetnej. Liście są duże, trzyczęściowe, ciemnozielone i karbowane. Owoce są średniej wielkości, cylindryczno-stożkowate. Jagody są najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3 g. Dojrzewają wcześnie.
Roślina puszcza pędy, kwitnie i dojrzewa około tygodnia wcześniej niż przeciętnie inne odmiany. Istotną właściwością rośliny jest jej mrozoodporność. Solaris nie jest wymagająca, jeśli chodzi o stanowisko oraz o formę prowadzenia. Dobre plonowanie cechuje duże formy krzewów z łozami ciętymi na 4–6 pąków. Przy dłuższym cięciu osiąga się wysoki plon, któremu towarzyszy zwykle spadek jakości owoców. Owoce w pełni dojrzałe mają bursztynowożółtą barwę. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu część jagód ulega powierzchniowemu gniciu, a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%.
Solaris w Polsce
Regent, rondo, johanniter, hibernal, seyval blanc – to tylko niektóre z tych najczęściej spotykanych odmian hybrydowych w Polsce. Widać, że wśród polskich winiarzy powszechnym zjawiskiem jest uprawa wielu odmian winorośli na małej powierzchni. Ma to ewidentny potencjał i daje dużą przestrzeń do badań. Natomiast zjawisko to niesie ze sobą pewne zagrożenie.
Co zrobić powinien winiarz w sytuacji przyjęcia się tylko niektórych z posadzonych szczepów? Czy dalej dywersyfikować produkcję kosztem jakości, czy może zmienić odmiany na nowe, ponieść tym sposobem duże koszty i ponownie oczekiwać na pierwsze zbiory? Jesteśmy na wczesnym etapie rozwoju narodowego winiarstwa i wiele decyzji zostało podjętych na szybko. Jednakże nie będzie przesady w przypuszczeniu, że doświadczenie dostarczy winiarzom i konsumentom wniosków, które przełożą się na większy nacisk na sprawdzone odmiany i sposoby produkowania.
Co dalej z solarisem?
To właśnie z tą odmianą wiąże się dzisiaj spore nadzieje i jest ona rzeczywiście powszechnie spotykana w winnicach wszystkich regionów w Polsce. Jest to szczep, który charakteryzuje się dużą odpornością na choroby grzybiczne oraz niskie temperatury i najczęściej daje wina lekkie oraz uniwersalne, o średnio intensywnych aromatach owoców cytrusowych, jabłek, brzoskwiń i nektarynek. Przez naturalną dużą zawartość cukrów solaris znakomicie nadaje się też do produkcji win o różnym stopniu słodyczy.
Chociaż formalnie odmiana ta klasyfikowana jest jako vitis vinifera i jest stosowana w Niemczech i okazjonalnie w północnych Włoszech, to również posiada geny vitis rupestris, które czynią z niej mieszańca, czyli hybrydę. Krewnymi solarisa są na przykład: riesling, pinot gris i muskat ottonel. Z powodu swoich atutów solaris ma szansę stać się w przyszłości wizytówką polskiego winiarstwa i charakterystyczną dla niego białą odmianą. Czy tak rzeczywiście będzie, zobaczymy, ale obecne próby podejmowane np. w Winnicy Turnau pozwalają na takie przypuszczenia.
Solaris z winnicy Turnau
Solaris to wino, które sommelierzy polecają jako najlepsze wino dla klienta, który dopiero zaczyna swoją przygodę z polskimi winami. Odmiana solaris świetnie przyjęła się w Polsce i daje znakomite efekty. Solaris jest prostym i przyjemnym w piciu winem. Pomimo, że jest to wino wytrawne, może być postrzegane jako półwytrawne; także i osoby lubiące wytrawne wina będą zadowolone. Trunek ten charakteryzuje się lekką kwasowością, jest przyjemnie owocowy, rześki, z nutą słodyczy na początku. Co ciekawe, solaris rocznik 2015 w konkursie AWC Viena w ślepej degustacji zdobył 4 miejsce w swojej kategorii na ponad 800 win z całego świata. Pokazuje to wielki potencjał tego szczepu, mimo że w Polsce niestety nie jest on jeszcze bardzo popularny.
Z opisu wina można się dowiedzieć, że solaris swoją nazwę zawdzięcza słońcu i wykorzystuje każdy jego promień do stworzenia pełnej, całościowej struktury smaku i niepowtarzalnej gamy zapachowej. W jego smaku wyczuwalne są aromaty gruszki, brzoskwini i miodu.
Sekretem popularności tego szczepu jest jednak nie tylko jego niezwykły smak i aromat, ale także wiążące się z nim ciekawostki o historii szczepu, nazwie czy zapachach, które można odróżnić. Polscy winiarze powinni wiedzieć, że w dzisiejszych czasach smakosz wina przychodzi do nich kupić nie tylko wino, ale i historię, opowieść, ciekawostki i informację, kto wino wyprodukował. Widząc na butelce słowo solaris i znając jego genezę, każdy myśli o ciepłych promieniach słońca, sile, wigorze, lecie i szczęściu. Czy jeszcze trzeba czegoś więcej, żeby konsument rozsmakował się w tym trunku?
Wino Winnica Turnau Solaris 2019
Wino powstało na bazie odmiany solaris, przystosowanej do uprawy w chłodnym klimacie. Jego barwa jest delikatna, o słomkowych odcieniach. Aromat średnio intensywny, przynoszący na myśl zapach cytryny, gruszki i jabłka. W smaku wyczuwalna jest kwasowość i subtelna słodycz, które dobrze ze sobą współgrają. Głębi nadaje nieco oleista struktura wina. Finisz jest wyraźny, przyjemnie orzeźwiający. Wino sprawdzi się świetnie jako aperitif, a także kompan delikatnych potraw.
Wino Winnica Turnau Szlachetny Zbiór
Białe, słodkie wino z Winnicy Turnau, którego nazwa „Szlachetny Zbiór" odnosi się do metody produkcyjnej, która jest bohaterem w przypadku tej etykiety. W wyniku powstania odpowiednich warunków mikroklimatycznych na gronach powstaje tzw. szlachetna pleśń z gatunku botrytis cinerea, która atakuje skórkę owocu, tworząc niewielkie otwory, przez które paruje woda. Zebrane grona rażone botrytisem zawierają w sobie samą esencję o dużej koncentracji cukru resztkowego i walorów aromatycznych. W tym wypadku w bukiecie odnajdziemy skórkę pomarańczy z nutą polnych kwiatów, złamanych grejpfrutową ekspresją. Doskonałe wino do deserów i dla smakoszy łakoci.
Zainteresowanych spróbowaniem zapraszamy do kontaktu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub tel. 601 336 132.