Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.
pecorino

Pecorino – słodkie winogrono do produkcji znakomitych win


Co to jest pecorino? Pecorino to biała włoska odmiana winorośli, rosnąca w regionach Marche, Abruzja, Toskania, Umbria i Lacjum we Włoszech. Ampelografowie uważają, że winogrono pochodzi prawdopodobnie z Marche, gdzie poziom gleby przeznaczonej do uprawy tej winorośli rośnie z każdym rokiem. Ta odmiana winogron jest wykorzystywana do produkcji...
Czytaj dalej
0
alvarinho

Alvarinho – popularny szczep o niejednoznacznej nazwie


Czym jest alvarinho?Alvarinho to ważny biały szczep winorośli uprawiany na Półwyspie Iberyjskim. Bardzo ekspresyjny, mający wielki potencjał i dający różne stylistycznie wina. Jest podwaliną sukcesu jakościowych vinho verde na północy Portugalii i słonawych, dobrze zbudowanych win z Rias Baixas – najmodniejszych od kilku lat hiszpańskich ...
Czytaj dalej
0
mazuelo

Mazuelo – wiekowy szczep dający obfite plony


Co to jest mazuelo? Mazuelo to odmiana winorośli hiszpańskiego pochodzenia, która posiada bardzo ciemną barwę winogron. Mimo swoich korzeni największą popularność szczep zyskał na terenie Francji, gdzie uprawiany jest do dziś, a największa liczba rodzajów win mających w składzie grona mazuelo pochodzi właśnie stamtąd. Odmiana ta...
Czytaj dalej
0
malvasia-nera

Malvasia nera – popularny szczep o nieznanym pochodzeniu


Co to jest malvasia nera? Malvasia nera jest to cienkowarstwowa odmiana szczepu winnego o ciemnej skórce, pochodzącego z niezwykle licznej rodziny winogron malvasia. Ten rodzaj winorośli zdecydowanie wyróżnia się na tle swoich krewnych. Jest wyjątkowy, ponieważ większość gron z tejże odmiany używana jest podczas produkcji win o zabar...
Czytaj dalej
1
nebbiolo-II

Nebbiolo – wykwinty szczep tylko dla cierpliwych


Co to jest nebbiolo? Można powiedzieć, iż nebbiolo to jedyny czerwony szczep, który tak hojnie wynagradza cierpliwość wykazaną podczas procesu jego dojrzewania – może się on bowiem rozwijać się nawet przez dziesięciolecia. Pochodzi z południowych Włoch, a dokładniej z Piemotu. Jest to odmiana uprawna winorośli właściwej (Vitis vinife...
Czytaj dalej
0
sangiovese

Sangiovese – wyczuwalna kwasowość i wykwintny charakter


Co to jest sangiovese? Sangiovese to jeden z najbardziej popularnych szczepów z odmiany czerwonej. Pochodzi z Włoch, uprawiany jest głównie w północnych i środkowych regionach kraju (Toskania), ale również można go spotkać na południu. Za jego sławą stoi słynne Chianti, w którego kupażu stanowi zdecydowaną większość, ale także brunello di...
Czytaj dalej
0
negroamaro

Negroamaro – wykwintny szczep z obcasu „włoskiego buta”


Co to jest negroamaro? Apulia jest ważnym producentem win we Włoszech. Słońce grzeje tu prawie cały rok, w powietrzu unosi się bryza, a powietrze jest wilgotne. To perfekcyjne warunki do uprawy winorośli. Rolnictwo to obok turystyki jedno ze źródeł dochodów tego regionu. Apulia wytwarza aż 25 rodzajów win typu DOC. Jednym z nich jest wino negr...
Czytaj dalej
2
catarratto

Catarratto – szczep winny o sycylijskim rodowodzie


Co to jest catarratto? ​Catarratto to biały włoski szczep winny, który jest najczęściej uprawiany na Sycylii. Znaczna część winogron przerabiana jest na słodkie wina białe, produkowane w Trapani, czyli tzw. marsalę. Z catarratto otrzymuje się koncentraty winne, ale także wysokiej jakości wina. Mimo tego, że ten szczep jest sadzony głównie na S...
Czytaj dalej
0
graciano

Graciano – hiszpański szczep o międzynarodowej sławie


Co to jest graciano? Graciano jest odmianą winorośli właściwej o ciemnej skórce, wywodzącą się z północnej Hiszpanii, z regionu Rioja, chociaż uprawiana jest również w regionie Navarra. Kojarzona jest głównie z Hiszpanią, chociaż niewielkie obszary nasadzeń szczepu można spotkać także w Kalifornii i Australii. Hiszpańscy producenci coraz częśc...
Czytaj dalej
0
godello-2

Godello – galicyjski szczep winorośli


Co to jest godello? Godello to odmiana białych winogron uprawiana zarówno w Hiszpanii, jak i w Portugalii. Uważa się, że pochodzi z Galicji w północno-zachodniej części Hiszpanii. Odmiana charakteryzuje się małymi jagodami umiejscowionymi w ciasno upakowanych, małych pęczkach. Godello wcześnie dojrzewa i kwitnie w suchych miejscach. ...
Czytaj dalej
0
sagrantino

Sagrantino – jedna z najlepszych odmian do produkcji wina czerwonego


Co to jest sagrantino? Sagrantino to winorośl charakteryzująca się ciemną skórką. Uważa się, że najprawdopodobniej pochodzi z centralnego regionu we Włoszech – Umbrii. Najwięcej plantacji Sagrantino występuje właśnie tam, ale wiele hektarów winorośli znajduje się również w całych Włoszech, a także w innych państwach. Cechą charakterystycz...
Czytaj dalej
0
trebbiano

Trebbiano – biały szczep winny znany na całym świecie


Znaczenie nazwy szczepu trebbiano Trebbiano jest najczęściej sadzonym szczepem białych winogron we Włoszech. Jednak warto zwrócić uwagę, że ten szczep przypomina szczep malvasia oraz muscat. Ten rodzaj szczepu jest mało popularny oraz często wino z niego jest mało adekwatne do nazwy. Trebbiano albo trebbiano toscano jest innym rodzaj...
Czytaj dalej
0
cinsault-2

Cinsault – szczep znany każdemu wielbicielowi czerwonego wina


Skąd jest cinsault?Cinsault (często nazywane cinsaut) jest czerwonym szczepem winorośli wywodzącym się z południowej części Francji. Przeważnie używany do produkcji czerwonych i różowych win, jednak ze względu na duże grona jest również sprzedawany jako winogrono deserowe pod nazwą œillade. Wina tworzone przy jego użyciu najczęściej są kombinacjami...
Czytaj dalej
0
garnacha

Garnacha (Grenache) – hiszpańskie źródło wykwintnych win


Co to jest garnacha? Garnacha to szczep winny charakteryzujący się czerwoną odmianą winogron. Znany jest głównie z tego, że zajmuje czwarte miejsce na świecie pod względem wielkości upraw, gdyż około 240 000 hektarów. Ze względu na to, że uprawia się go w wielu krajach, spotykany jest pod różnymi nazwami. Z tego szczepu wytwarza się jedne...
Czytaj dalej
1
glera

Glera, czyli słynna winorośl znana pod inną nazwą


Glera –​ krótka charakterystykaWinorośl o białej skórce z gatunku victis vinifera znana również jako nic innego jak słynne prosecco. Glera ma słowiańskie pochodzenie i jest odmianą winorośli uważaną raczej za neutralną. Glerę uprawia się przede wszystkim do win musujących. Numer VIVC szczepu glera to 9741. Prosecco a szczep gler...
Czytaj dalej
0
colombard

Colombard – szlachetny szczep do produkcji białego wina


Skąd pochodzi colombard? Colombard – pochodząca ze środkowozachodniej Francji biała odmiana winogron, będąca naturalną krzyżówką chenin blanc i starożytnej gouais blanc. Największą popularność zyskała w krajach takich jak Republika Południowej Afryki, Stany Zjednoczone czy też Australia. Odmiana uprawiana jest przede wszyst...
Czytaj dalej
0
carignan

Carignan – szlachetny szczep o wyrazistym smaku


Czym jest carignan? Carignan to jeden z popularniejszych szczepów winnych o ciemnej skórce. Na świecie często spotykany jest także pod nazwami mazuelo lub cariñena. Nie należy do najszlachetniejszych szczepów, ale mimo to daje dość wyraziste w smaku wina. Carignan najczęściej uprawiany jest we Francji i Hiszpanii, ale występuje także w in...
Czytaj dalej
1
garganega

Garganega – wykwintne białe wino prosto z Włoch


Pochodzenie szczepuGarganega to biała winorośl rodem z urokliwych Włoch. Źródła podają, że śladów jej pochodzenia można szukać w Grecji, jednak wiadomo, że kraj ten nie jest ojczyzną odmiany garganega. Winnice opisywanego szczepu można znaleźć w północno-wschodnich Włoszech, a dokładniej w Wenecji Euganejskiej. Szczep winorośli garga...
Czytaj dalej
0
sylvaner

Sylvaner – białe winogrono rodem z Austrii


Sylvaner –​ ogólna charakterystykaSylvaner to słynna, stara, austriacka odmiana białego winogrona. Dzisiaj uprawy winorośli w Austrii zmniejszyły się znacząco i stanowią jedynie 50 ha powierzchni uprawnej, jednak mimo to szczep sylvaner jest ogromnie szanowaną austriacką odmianą. Dużą popularnością cieszy się natomiast u naszych zachodnich sąsiadów...
Czytaj dalej
0
rondinella

Rondinella – odmiana winorośli doskonała do blendów


Rondinella –​ charakterystykaRondinella to czerwona odmiana winorośli. Historia jej pochodzenia odsyła nas do samych Włoch. Istotnym terenem upraw winorośli rondinella jest region administracyjny Włoch – Wenecja Euganejska. Głównym przeznaczeniem hodowli winorośli rondinella jest późniejsza produkcja wina, jednak rzadko winiarze decy...
Czytaj dalej
0