Home

Nacional

Touriga Nacional - wiekowy szczep iberyjski

​Skąd przybyła Touriga Nacional? 

Touriga Nacional jest jedną z portugalskich odmian, która cieszy się ogromnym uznaniem oraz powodzeniem na terenie nie tylko pięknej Portugali, ale także na archipelagu dziewięciu wysp, czyli Azorach! Odmiana tego szczepu jest porównywana i zaliczana do tej samej kategorii co Cabernet Savignon, który równie tak samo jest wybitny i ma duże zasługi przy jej powstawaniu. 

Touriga Nacional pochodzi najprawdopodobniej z dwóch regionów Portugalii, czyli Douro i Dão i właśnie ten rodzaj, swoją doskonałość i aromat zawdzięcza pochodzeniu, a także warunkom gleby, czy też klimatu, które przyczyniły się do jego nadzwyczajnej jakości. Co ciekawe, jego szczep służy do wyrobów takiego wina jak Porto a jego synonimy to m.in. Bical Tinto, Mortagua Preto, Preto Mortagua, Mortagua, Touriga, Tourigao, Touriga Fina, Tourigao Antigo, Tourigo do Dao I Turiga. Trudno nie zauważyć, że kolor Tourigi Nacional jest wyraziście czerwony, a jego odmiana uważana za jedną z najszlachetniejszych. Swój smak zapewniają krzewy, które są bujne a grona z jagodami o skórce grubej i twardej. Czerwony szczep daje wina ciemne i wykwintne w swojej odsłonie. Rodzaj tego szczepu był uprawiany na ziemiach portugalskich już w średniowieczu.

Historia odmiany 

Wszystko zaczęło się już w XIII wieku i jak już wspomniano pochodzi z portugalskiego Dão, czyli najstarszych i najlepszych regionów do produkcji win czerwonych. Szczep ten uprawiano nawet jeszcze przed naszą erą, a w XIX wieku prawie obszar był pokryty Touriga Nacional. Winorośl, którą w tamtym czasie uprawiano na tamtym regionie służyła tylko do ulepszenia takich jak win Douro czy Bordeaux. Początki Salazara, czyli XX wiek, był to czas wielkiego monopolu i zakazu sprzedawania wina prywatnym przedsiębiorcom. Na początku szczep cieszył się ogromnym uznaniem i popularnością, lecz z czasem a już w 1986 spadła ok. 5% co przyczyniło się do niskiej wydajności. W tym samym czasie na szczęście naukowcy podejmowali bardzo ważne decyzje w sprawie Tourina Nacional, aby zainteresowanie ponownie wzrosło wśród produkcji szczepu. Swoją popularność odzyskała dzięki badaniom botanicznym w celu aklimatyzacji oraz możliwości wprowadzenia do uprawy na wysoką skalę, a także dostarczenie odpowiednich surowców. Takie badania, czyli DNA przyczyniły się do ustalenia już na początku XXI wieku, iż Touriga Franca jest skrzyżowana z Tourigą Nacional oraz szczepem Marufo. Bliskie pokrewieństwo znaleźli także u Tinta Barroca. W 1965 roku A.J. Antcliff'owi udało się wyhodować z Tourigi Nacional oraz sultanive, odmianę taką jak Tarrango, która jest uprawiana na niewielką skalę w Australii.

Charakterystyka odmiany 

Touriga nacional jest odmiana czerwonych winorośli, które pochodzą właśnie ze słonecznej Portugalii. Krzewy, które są charakterystyczne dla tego gatunku są bardzo odporne i bujne, które dość często trzeba przycinać. Jeśli chodzi o same grona to są niewielkie, ale o grubej i twardej skórce, a ich zbiory niskie. Sok, który uzyskujemy z winorośli zapewnia wysoką jakość smaku, aromatu jak i zawartość garbników, a owoce są małe, lecz lubiące gorący klimat. Nie trudno jest zauważyć jak głęboki i wyrazisty jest kolor wina z Tourigi, a także bukiet, dzięki któremu możemy poczuć dojrzałe jeżyny, porzeczki oraz maliny, które wzbogacają się o woń ziół, skóry, polnych kwiatów czy choćby lukrecji. Dość wyraźnie odczuwalne taniny, które znajdują się w winie gwarantują dużą istotność oraz pełny aromat, który świetnie nadaje się nie tylko do spożywania ze znajomymi jak i na samotne wieczory, ponieważ zawsze jest doskonała i wyborna w swojej konsystencji. Wina pochodzące z tej odmiany mają dużą tendencję do starzenia się, a odmiana ta wykorzystywana jest najczęściej do produkcji win takich jak cuvée i jest podstawą do powstawania Porto. Jest to jedyna w swoim rodzaju odmiana dająca wina o bardzo silnym charakterze i najlepszej jakości. Touriga nacional posiada silny aromat i strukturę, że nie potrzebuje innych szczepów, aby stworzyć wina o doskonałej jakości i intensywności, a od 1990 r. zaczęto uprawiać ją nawet w południowej Portugalii. Wina, które powstają z tego szczepu świetnie sprawdzają się w daniach z wieprzowiną, wołowiną z dodatkiem sosu, a także wszelakie warzywa np. Ziemniaki, pietruszka, fasola czy też kalafior, które też najczęściej są brane pod uwagę.

Regiony i kraje gdzie występuje​ Touriga National 

Touriga Nacional uprawiana na wysoką skalę jest tylko w kraju z którego pochodzi, czyli Portugalia. Ponad 7268 ha winnic było obsadzonych w 2010 roku, natomiast region Douro z którego najprawdopodobniej wywodzi się ten szczep, przypadło 1440 ha. Szczep zaczęto sadzić nawet na południowej części kraju – Algarve, po czym widać, że obszar upraw znacząco wzrósł i touriga nacional objął tereny sąsiedniej Hiszpanii – Priorat. Swoją popularność zyskała nie tylko na tych ziemiach, ale także w winnicach Nowego Świata, czyli w australijskich, południowoafrykańskich, Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii, a także Argentynie i Brazylii. W Stanach Zjednoczonych, największe uprawy Touriga Nacional leżą w dolinie San Joaquin w słonecznej Kalifornii. Jeśli chodzi o Australiczyków i szczep, używają skróconej wersji "Touriga", ale w większości przypadków chodzi o odmianę Touriga Nacional. W Afryce w RPA w 2008 zarejestrowano aż 87 ha, które pojawiły się głównie w Karru. W tych krajach, które zostały wymienione z owoców Touriga Nacional powstają takie wina jak stołowe m. in. w regionach Douro, Beira, Ribatejo, Terras do Sado i Trás-os-Montes. ale także spotkać można się z wzmacnianymi, czyli popularne Porto. Co ciekawe według prawa w Stanach Zjednoczonych dla takich win, nadaje się tylko i wyłącznie nazwę Porto.

A teraz… Jakie wino? 

Wiemy już skąd wywodzi się Touriga Nacional i gdzie jest uprawiany, ale jakie wina najlepiej kupić? Przy wyborze wina trzeba pamiętać, że znajdują się w nich róźne odmiany I potrzebują zróżnicowanego leżakowania. Herdade do Esporão Assobio Douro 2015 posiada 13,5% alkoholu i kosztuje tylko 23.99 zł. Aromat jakiś możemy wyczuć w winie jest ziołowo-mięsny, a z czasem ciemne owoce, takie jak śliwka, jeżyna i jagoda ale też nietypowe nuty jogurtowe, kakaowe czy też mineralność z tarasów znad Douro. Kolejnym winem, które można polecić jest Pedra Cancela Selecção do Enólogo Dão 2015, które ma 13% alkoholu, a kosztuje 18,99 zł. Z początku aromat jaki możemy wyczuć jest to po prostu beczka, lecz po pewnym czasie ustępuje nuta dymu i wanilii, a poczuć można śliwkę, jeżynę i jagodę, czy nawet suszone zioła, takie jak szałwia i mokra ziemia. Wszystko to podkreśla aromat soczystej wiśni i czereśni, co właśnie daje smak i zapach nuty dymnej i ziołowej.

1
Cannabis w winach wysokogatunkowych
Seyval blanc – klasyczna hybryda do białego wina