Home

seyval-blanc

Seyval blanc – klasyczna hybryda do białego wina

O odmianie seyval blanc 

Biała odmiana winogron, hybryda. Krzyżówka dwóch hybryd z rodziny seibel, uważana już za „klasyczną" i ciągle jedną z najszlachetniejszych odmian wśród hybryd, a także wyjściową do wyrobu wielu innych krzyżówek. Mowa o seyval blanc. Została okrzyknięta jedną z najbardziej popularnych i cenionych białych odmian winorośli uprawianych w polskich winnicach. 

Skąd przybył seyval blanc? 

Seyval blanc powstał ze skrzyżowania dwóch hybryd z liczebnej rodziny seibel: seibel 4995 i seibel 4986 (o synonimie rayon d`or). Pochodzi z Francji. Na początku XX wieku pozyskał go Bertille Seyve razem z zięciem. Obaj panowie pracowali w miejscowości Saint Vallier, w Drome, w departamencie położonym w południowo-wschodniej Francji. Uzyskaną hybrydę poddali eksperymentalnym nasadzeniom. Sukcesywnie sprawdzano efekty, które przeszły wkrótce najśmielsze oczekiwania. Odmiana okazała się „twarda", odporna na trudne warunki, a przy tym dawała świetnej jakości wina. Można było ją zatem wprowadzać do szerszej dystrybucji.

Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, iż twórcy seyval blanc otrzymali również czerwony odpowiednik tej hybrydy – seyval noir, jednak nie dawał on aż tak dobrych win oraz nie odniósł sukcesu takiego jak jego biały odpowiednik. Niewielkie uprawy seyval noir można jednak znaleźć dziś w Quebec w Kanadzie.

Chakterystyka szczepu seyval blanc 

Jako że jest to sprawdzona jakościowo odmiana, jest ona używana jako wyjściowa do wyrobu innych krzyżówek, takich jak, otrzymane wraz z chardonnay, chardonel. 

Ogólnie rzecz biorąc, seyval bardzo dobrze znosi zimny klimat. Potrafi wytrzymać mrozy do nawet -26°C oraz skutecznie dostosowuje się do trudniejszych warunków pogodowych. Zaletą jest również jego duża odporność na choroby grzybowe. Natomiast podczas wilgotnego sezonu może być uszkodzony przez mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Wzrost krzewów jest dość duży, z wysoką tendencją do bujnego rozrostu, dlatego też wielu winiarzy podkreśla przymus ograniczenia rozrostu i nadmiernej plenności. Seyval posiada cienką skórkę, jagody średniej wielkości, kuliste, jasnozielone. Jego miąższ jest soczysty, winno-słodki. Pora dojrzewania przypada na połowę października.

Gdzie występuje seyval blanc?

Cechy seyvala usposabiają go do miejsc, gdzie panuje trochę chłodniejszy klimat. Nie jest zaskoczeniem fakt, że stał się odmianą często uprawianą w winnicach obszarów tzw. cool climats. Pierwsze winnice z seyvalem pojawiły się naturalnie w kraju jego narodzin – we Francji nastąpiło to około 1930 roku. Później około 1940 roku pojawiły się w USA, następnie w 1951 roku w Kanadzie w Ontario. W latach 60. ubiegłego wieku hybryda trafiła do Anglii, która długo była jednym z czołowych miejsc, jeśli chodzi o furorę nasadzeń seyvala. Jednak ostatnie lata wyraźnie wskazują tam na zmianę kierunku w stronę produkcji win musujących i sięgania po odmiany klasyczne takie jak sauvignion blanc czy pinot noir. Warto zaznaczyć jednak, że ciągle znajdziemy angielskie wina musujące zrobione z seyval blanc. Co ciekawe, Anglia w 2011 roku posiadała 95 ha upraw seyvala, co stanowiło około 6,5% powierzchni wszystkich winnic. Tendencje nasadzeń w przyszłości najprawdopodobniej będą mniejsze.

W roku 1998 we Francji znaleźć można było 159 ha upraw seyvala, w roku 2008 było ich już 111 ha i będzie ich z pewnością ubywać. Sporo winnic seyvala znajduje się w USA, w stanie Nowy Jork – 151 ha (2006 r.), Michigan – 30 ha, Virginia – 19 ha, Indiana – 12 ha, Iowa – 6 ha. Znaleźć można go również w Kanadzie: Ontario 85 ha (2006 r.), rośnie również w Quebec i Nowej Szkocji. 

Jeżeli chodzi o uprawy w Polsce, to nie ma tu precyzyjnych danych. Można jedynie oszacować na bazie informacji zebranych podczas konwentów polskich winiarzy i źródeł, że jest to około 50–60 ha. Znajdziemy seyvala również w innych, chłodniejszych krajach Europy, np. Holandii, Szwecji, Danii, Szwajcarii, Litwie. Warto nadmienić, iż jest to odmiana hodowana głównie w szkółkach w Niemczech i Szwajcarii.

Smak i aromaty seyvala 

Wina te cechuje pokaźna ekstraktywność oraz wyższa zawartość kwasów. Wina z seyvala są czyste, zatem nie znajdziemy w nich hybrydowej skazy i „lisich aromatów", które mogą dominować w wielu winach o nieczystym genetycznie pochodzeniu. Specyficzna struktura seyvala powoduje, iż można go dojrzewać w beczkach, natomiast producenci kategorycznie częściej stawiają na świeżość oraz żwawość wina, więc leżakują go jedynie w zbiornikach ze stali nierdzewnej

Jest to szczep, który dzięki swojej budowie oraz wysokiej kwasowości genialnie nadaje się na wina musujące. W winach z seyvala najczęściej dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusowe (melona, cytryny, brzoskwini, mango), ziół i polnych kwiatów. Wina z tej odmiany wyśmienicie sprawdzają się w kuchni oraz jako aperitify. Ich smak doceniło wielu polskich konsumentów. Co ciekawe, nie zaleca się raczej dłuższego dojrzewania i przechowywania seyvala. W Polsce panuje jednak inna opinia. Winiarze niejednokrotnie podkreślają, że otwierane butelki po 2–3 latach smakowały znacznie lepiej niż w najmłodszej rocznikowo fazie degustacji wina.

Do czego podajemy wina z odmiany seyval blanc? 

Sommelierzy i miłośnicy wina w Polsce zaznaczają, że wina z seyval blanc znakomicie sprawdzają się w kuchni. Pasują na przykład do sałatek z owocami morza czy ryb przyrządzanych na parze. Jeżeli lubisz orzeźwiające, owocowe wina, to seyval blanc będzie znakomitym wyborem.

  • Wino Winnica Turnau Wino Świętomarcińskie Białe Baniewice 2019 – dwa szczepy, riesling i hybrydowy seyval blanc, są odpowiedzialne za aromatyczny i rześki profil wina. W bukiecie aromatów znajdziemy pomarańczę, grejpfruta i cytrynę, ale także nieco tropikalnych akcentów w postaci ananasa. Na języku orzeźwiająca kwasowość znakomicie współgra z delikatną, ale soczystą strukturą. Łagodne i przyjemne wino, wprost idealne do celebracji.
  • Wino Winnica Dwór Sanna Seyval Blanc 2016 białe, wytrawne wino z seyval blanc. Gładka oraz lekka struktura skrywa w sobie aromaty jabłek, brzoskwiń, mango, cytrusów i ziół. W ustach dobrze wyważone z dobrze zbalansowaną kwasowością i wyraźnym, pozostającym finiszem. Zaznaczone ciało idące w parze z lekkością aromatycznych owoców czynią to wino doskonałym wyborem zarówno na aperitif, jak i jako towarzysza do posiłku.
1
Touriga Nacional - wiekowy szczep iberyjski
Johanniter – odporna krzyżówka popularnych szczepó...