Home
Ribera del Duero region nad rzeką
Ribera del Duero region winiarski
Hiszpania słynie z pięknych miejsc wypoczynkowych, z szeregu najznakomitszych zabytków i z dobrego wina. Gdzie indziej szukać lepszych win, jak nie w tradycyjnych winnicach, które ulokowane są w miejscach przystosowanych dla najlepszych krzewów winorośli? Nie warto szukać daleko, Ribera del Duero to wyjątkowe miejsce na mapie Europy, gdzie wytwarza się jedno z najznakomitszych win Hiszpanii. Tytuł Regionu Wina Roku z 2012 roku przyznany przez Magazyn Wine Enthusiast nie został nadany przypadkowo, gdyż wino Ribera del Duero zachwyca degustatorów z całego świata. Kieliszek wina z tamtejszych winnic, onieśmieli smakiem i aromatem nawet najbardziej wymagające podniebienia, a urok tamtejszej okolicy stanie się kropką nad „i" wycieczki po malowniczej Hiszpanii.
Lokalizacja
Ribera del Duero to rozciągnięta na ponad 100 km apelacja w pobliżu rzeki Duero. Ten wąski winiarski region rozciąga się przez kilka hiszpańskich prowincji: Burgos, Valladolid, Segovia i Soria. Spoglądając na mapę Hiszpanii mogłoby się wydawać, że region jest wąziutki, jednak jest stosunkowo długi, a winnice zajmują tam 22 395 hektarów. Region Ribera del Duero usytuowany jest na północnym płaskowyżu Półwyspu Iberyjskiego. Rzeka Duero w pobliżu, której znajduje się apelacja, została uhonorowana w nazwie regionu końcówką „del Duero".
Region Ribera del Duero
Ribera del Duero to hiszpański region winiarski kategorii Denominación de Origen Calificada. Jest to kategoria klasyfikacji hiszpańskich win odnosząca się, do jakości trunków oraz ich pochodzenia. Kategoria istnieje od 1981 roku i tylko wybrane regiony winiarskie mają prawo do oznaczania swoich win wg tej klasyfikacji. Region znajduje się na północnej części kraju i jest jednym z jedenastu wino-regionów wspólnoty autonomicznej Kastylia i León. Ribera del Duero to apelacja kontrolowanego pochodzenia w Kastylii. Region zyskał nowe oblicze w latach 80. XX wieku. Wcześniej istniał tam szereg spółdzielni, które były sposobem na zysk dla tamtejszej ludności. Przełom nastąpił, gdy jeden z pracowników- stolarz, postanowił zadziałać na własną rękę. Miejscowe opowiadania wskazują, iż stał się on swoistą legendą dla regionu, gdyż zamiast sprzedawać owoce do spółdzielni, (co było powszechną praktyką dla ówczesnych mieszkańców) zaczął sam produkować wina, a Ribera del Duero, zyskała status apelacji słynącej z doskonałych win.
Aranda de Duero- stolica regionu
Stolicą regionu jest Aranda de Duero należące do wspólnoty antonimiczne Kastylia i León. Miasto jest usytuowane w prowincji Burgos, w gminie Aranda de Duero. To hiszpańskie miasto ma powierzchnie równą 126 km² i mieszka tam ponad 33 tysiące osób. Miasto jest wyjątkowym miejsce regionu, przepełnionym słynnymi zabytkami jak Santa María la Real, Virgen de las Viñas, Pustelnia Matki Boskiej Vines czy Bridge Conchuela. Szczególnym miejscem w Aranda de Duero są stare podziemne piwnice zwane „Bodegas", które były budowane specjalnie do przechowywania regionalnego wina. Miejscami ich głębokość sięga nawet 12 m.
Historia
Na terenach Ribera del Duero wino wytwarzali już najstarsi mieszkańcy. Warunki sprzyjały uprawie winorośli stąd produkcja wina pojawiła się już bardzo dawno temu i za pomocą prostych narzędzi zaczęto produkować trunek. Już starożytni mieszkańcy wytwarzali wino, zostawiając po sobie najstarszą i największą na świecie mozaikę, którą odkryto w 1972 roku w Baños de Valdearados.
Na mozaice został uwieczniony bóg wina i zabawy Bachusa. Kolejne lata wskazują, iż produkcja wina została zdecydowanie zmniejszona, prawdopodobnie przez ascetyczne obyczaje. Znowu zaczęto doceniać winiarski potencjał regiony w momencie pojawienia się na terenie dzisiejszej apelacji Ribera del Duero Cystersów z burgundzkiego opactwa Cluny. Prawdopodobnie to właśnie cystersi przywieźli ze sobą odmiany winorośli, które dzisiaj są dumą regionu. Regulacje dotyczące wina wydano w XVIII wieku, a pierwsza oficjalna winiarnia została otwarta XIX wieku. Mimo że tradycja winiarska na tych terenach istniała od wielu lata, uprawa winorośli nie była dominująca. Dopiero druga połowa XX wieku zaczęła przynosić nieznaczne zmiany, a w latach 90. XX wieku produkcja win stała się wizytówką regionu. Obecnie wina z regionu Ribera del Duero są znane i cenione na całym świecie, a region słynie z wyjątkach trunków.
Klimat Ribera del Duero
Region Ribera del Duero jest wąski, ale dość mocno rozciągnięty na mapie Hiszpanii, jednak nie stanowi to problemu, jeśli chodzi o sklasyfikowanie panującego tam klimatu. Zimy są stosunkowo ostre, a bardzo słoneczne i upalne dni są normą latem. Takie warunki są charakterystyczne dla klimatu kontynentalnego. Wyraźnie zaznaczają się spore dobowe amplitudy temperatur, co jest konsekwencją wysokości nad poziomem morza oscylującej w granicach 700-900 metrów. Opady są klasyfikowane, jako niskie lub średnie, a średni roczny wskaźnik opadów to 450 mm. Region charakteryzuje się występowaniem margli, glin i piasków na podłożu wapiennym.
Uprawa winogron
Doskonałe wina z tego regionu nie są przypadkiem. Tajemnica tkwi w doskonałych i soczystych gronach winorośli uprawianej na tym terenie. Najsłynniejsze krzewy winorośli, jakie można odnaleźć w Ribera del Duero to czerwone Tempranillo, mimo że w innych regionach Hiszpanii również można ją spotkać i również uprawia się z niej wina, tutaj warunki glebowe i klimatyczne sprawiają, że wina produkowane z Tempranillo są jedyne w swoim rodzaju. Ten szczep winorośli jest bardzo ceniony przez lokalnych producentów win i nazywany jest tam „tinto fino". Poza Tempranillo w Ribera del Duero rosną również Merlot, Cabernet Sauvignon czy Garnacha, jednak uprawy tych szczepów są tutaj jedynie dodatkiem do królującej na hektarach pól uprawnych Tempranillo. Mimo że winnice z innych regionów Hiszpanii np. Rioja również słyną z odmiany Tempranillo, klimat regionu sprawia, że owoce rosną nieco inne. Grona są mniejsze i ciemniejsze. Winogrona z Ribera del Duero mają grubszą skórkę a ich kwasowości jest wyższa.
Klasyfikacja czerwonych win Ribera del Duero
- Gran Reserva – takie wino spędza przynajmniej 2 lata w beczce, a kolejno powinno odpoczywać 3 lata w butelce.
- Reserva – wina Ribera del Duero Reserva leżakują, co najmniej 1 rok w beczce, a kolejno 2 lata w butelce. Zazwyczaj są wina bardzo ciężkie wyraźnie skoncentrowane. Te trunki mają wysoki potencjał, jeśli chodzi o starzenie.
- Crianza – wina Ribera del Duero Crianza potrzebują roku starzenia w beczce oraz roku w butelce. Nadają się do degustacji od zaraz, ale mogą też leżakować nawet 5 lat.
- Roble – wina Ribera del Duero Roble to trunki, które krótko odpoczywają w beczce i są dostępne dla konsumentów już rok, albo dwa lata po zbiorach.
Wybitne roczniki
Hiszpański klimat pozwala na uzyskanie dorodnych i okazałych gron idealnych do stworzenia nie powtarzalnych trunków, jednak wyjątkowo gorące lata, z których słynie Hiszpania często spotykają się z ostrymi zimami i przymrozkami nawet wiosną. Wysokie amplitudy powietrza, które są charakterystyczne dla tamtego regionu, również są nie małym utrudnieniem przy uprawie winogron. Pogoda lubi płatać figle, o czym najlepiej wiedzą ludzie zajmujący się uprawą krzewów. Natura jest nieobliczalna, stąd ilość wyprodukowanych win każdego roku się zmienia. Wahania produkcji trunków w tym regionie mogą się różnić nawet o 50 % z roku na rok. Mimo że klimat się zmienia a pogoda każdego roku zdaje się być nieco inna, wyróżniono kilka roczników kiedy warunki były wyjątkowo sprzyjające i wywarły szczególny wpływ, na jakość win wypuszczonych na rynek. Od 1982 roku, czyli od oficjalnego nadania Ribera del Duero tytułu apelacji, niebywale udanymi rocznikami były: 1986, 1989, 1995, 1996, 1999, 2001, 2004, 2009, 2010 i 2011. Te lata to najznakomitszy czas dla win z regionu Ribera del Duero, dlatego warto szukać ich na sklepowych półkach.
Jak smakuje Ribera del Duero?
Ribera del Duero zdecydowanie nie należy do win lekkich. Charakterystyczna dla Ribera del Duero jest taniczność i intensywne aromaty. Szczególnie wyraźnie można wyczuć aromaty porzeczek, którym towarzyszy aromat morwy. Trunek Ribera del Duero, idealnie nadaje się do starzenia i w zależności od długości leżakowania, zyskuje doskonałe aromaty i głębie smaku.
Do czego podawać wino z apelacji Ribera del Duero?
Wino Ribera del Duero, to doskonały dodatek do mięs. Nic tak nie uzupełni dziczyzny jak lampka Ribera del Duero. To wino zdaje się być stworzone właśnie do mięs. Szczególnie poleca się Ribera del Duero do grillowanej dziczyzny oraz do wołowiny czy wieprzowiny. Wiele trudności jeśli chodzi o dobór trunku sprawia kebab w przypadku którego Ribera del Duero będzie doskonałym uzupełnieniem i z pewnością podbije smak mięsa.