Home

usa

Stany Zjednoczone i ich wina

USA - ogólnie 

Stany Zjednoczone zajmują czwarte miejsce względem ilości wyprodukowanego wina na świecie po Francji, Włoszech i Hiszpanii. Winnice w Stanach są tak różnorodne i niepowtarzalne, jak skąpane w gorącym słońcu stoki Kalifornii czy Oregon i mroźne Finger Lakes w stanie Nowy Jork. Każdy z regionów cechuje odrębna stylistyka win. Duża część wina ze Stanów Zjednoczonych pochodzi z Kalifornii. Jest ona ewidentną potęgą winiarską. Wina amerykańskie to prawie w całości wina odmianowe, niedużo win, i to najczęściej niższej jakości sprzedaje się pod innymi nazwami, jako wina mieszane.

Winiarskie regulacje prawne 

Generalnie w Stanach Zjednoczonych nie działają żadne władze winiarskie. Są tworzone oddolnie lokalne stowarzyszenia producenckie które mają za zadanie promowanie win z danego obszaru, a nie sprawowanie jakiejkolwiek władzy nadzorczej. ATF wyznacza – na wniosek winiarzy – kolejne amerykańskie „apelacje", czyli American Viticultural Areas (AVA), ale w swoich dokumentach odnotowuje jedynie ich granice. ATF określa tylko, że co najmniej 85 procent winogron użytych do produkcji wina musi pochodzić z danego rejonu AVA, jeśli jego nazwa pojawia się na etykiecie. W przypadku zadeklarowania określonej odmiany, 85% wina musi zostać z niej wyprodukowane, jeśli wino trafia na eksport (w USA wystarczy 75%). Apelacji jest na dzień dzisiejszy ponad 200, ale sam skrót „AVA" lub pełna jego nazwa prawie nie pojawiają się na etykietach – konsumenci rzadko na to zwracają uwagę, może z wyjątkiem kilku najpopularniejszych i uznanych, jak Napa Valley czy Sonoma Valley.

Klasyfikacja win amerykańskich 

W Stanach nie istnieje jasny podział na wina stołowe i jakościowe, choć ogólnie rzecz biorąc porządek taki istnieje. Opiera się ona na szczegółach informacji podanej na butelce, przy założeniu, że im mniejszy obszar uprawy jest zadeklarowany, tym lepsze powinno być wino. Najniżej natomiast klasyfikuje się wina noszące jedynie określenie American wine, czyli wino wyprodukowane z winogron pochodzących z dowolnego obszaru USA, co jest europejskim odpowiednikiem wina stołowego. Wyżej stoją wina stanowe – pochodzące z konkretnego stanu. Ta klasa win z odpowiadałaby europejskim winom regionalnym. Jeszcze wyżej klasyfikowane są wina hrabskie (County wines) czyli wywodzące się z konkretnego hrabstwa. Najwyżej klasyfikowane są jednak wina AVA.

Region winiarski Kalifornia 

Jest to najważniejszy i największy region winiarski Stanów Zjednoczonych leżący na zachodnim wybrzeżu kraju. Klimat jest tu dość zróżnicowany, ale zasada ogólna, jest taka sama, że, im bliżej brzegu, tym silniejszy wpływ oceanu i lepsze warunki dla lubiących chłodniejszy klimat odmian, takich jak pinot noir czy chardonnay. Natomiast im dalej w głąb lądu, tym lepsze efekty daje cabernet sauvignon i zinfandel, który stał się wizytówką regionu. Najważniejszymi odmianami w Kalifornii są cabernet sauvignon i chardonnay.

Podział na regiony w Kalifornii to:

North Coast – obejmujący tereny na północ od San Francisco, w którym znajdują się tak znane regiony jak Napa czy Sonoma, a poza tym obejmuje mniej znane regiony AVA, jak Mendocino i Lake County.

Central Coast – obejmujący tereny na południe od San Francisco. Najważniejsze regiony winiarskie na tym terenie to Santa Clara Valley AVA, Santa Cruz Mountains AVA, San Lucas AVA, Paso Robles AVA, Santa Maria Valley AVA, Santa Ynez Valley and Livermore Valley AVA.

South Coast – obejmujący tereny na południe od Los Angeles az do granicy z Meksykiem. Ważne regiony AVAs w tym regionie to: Temecula Valley AVA, Antelope Valley/Leona Valley AVA, San Pasqual Valley AVA oraz Ramona Valley AVA.

Central Valley – obejmuje tereny leżące na wschód od wybrzeża z Sierra Foothills AVA czy Lodi AVA.

Obecnie w Kalifornii jest 1605 winnic, które zajmują ponad 208 tys. hektarów powierzchni. Najbardziej prestiżowym rejonem winiarskim jest Dolina Napy, to z niej pochodzą najbardziej uznawane na całym świecie amerykańskie trunki. Dolina Napy to królestwo niesamowitego cabernet sauvignon, koneserzy są wstanie zapłacić ogromne pieniądze za butelkę wina pochodzącego z tego regionu. W 2000 r. za butelkę magnum Screaming Eagle '96 zapłacono ponad 10 tys. dolarów.

Kalifornijskie wina charakteryzuje bogaty, głęboki smak, który jest już wyczuwalny na początku degustacji. Ciepły klimat, w jakim dojrzewają winogrona sprawia, że wina z Kalifornii mają silnie owocowy charakter i wysoką zawartość alkoholu. Jest to efekt zbierania owoców, dopiero kiedy osiągają one poziom 17% potencjalnego alkoholu. Natomiast ulubionym szczepem Kalifornijczyków jest Zinfandel. Produkowane z niego są orzeźwiające, delikatne różowe trunki, a także bogate i mocno zbudowane czerwone wino, dojrzewające w dębowych baryłkach. Cabernet Sauvignon charakteryzuje się intensywną barwą, dojrzałością i okrągłymi taninami. Jedną z najbardziej wymagających odmian pod względem uprawy i produkcji wina jest Pinot noir. Kalifornijskie pinoty są delikatne i bogate, o charakterystycznym, jedwabistym smaku. 

Region winiarski Waszyngton 

To region winiarski na zachodnim wybrzeżu USA, na północ od Oregon. Leży na szerokości geograficznej podobnej do Burgundii. Ważnym czynnikiem wpływającym na klimat regionu są Góry Kaskadowe, które oddzielają nadbrzeżną część chłodną od cieplejszej znajdującej się na wschód od gór. Dzięki rzekom płynącym na wschodzie winnice znajdujące się na wschodzie nie muszą być nawadniane, a w ciepłym klimacie produkuje się chardonnay, riesling, merlot, cabernet sauvignon i syrah. Zimy w tym regionie bywają bardzo mroźne (nawet do -26 stopni), dlatego producenci muszą szukać rozwiązań, które chronią winorośle przed nadmiernym mrozem. Washington to region stosunkowo młody, jednakże już zdołał zdobyć opinię regionu, który produkuje wiele win jakościowych.

AVA Waszyngtonu

Columbia Gorge, Columbia Valley, Horse Heaven Hills, Lake Chelann, Naches Heights, Puget Sound, Rattlesnake Hills, Red Mountain, Snipes Mountain, Wahluke Slope, Walla Walla Valley i Yakima Valley.

Columbia Valley to obszerny teren na wschód od Gór Kaskadowych, w obrębie którego znajduje się szereg dodatkowych mniejszych apelacji. Jedną z najbardziej popularnych jest Yakima Valley. Yakima Valley AVA to pierwsza apelacja w regionie Washington. Status ten otrzymała w 1983 roku. Leży na południu stanu niedaleko stanu Oregon. Yakima Valley to jeden z najważniejszych i najciekawszych regionów w stanie Washington. Jest tu najwięcej nasadzeń w całym stanie, a najbardziej udane efekty przynosi chardonnay, syrah oraz riesling.

Jeszcze inną znaną apelacja Columbia Valley jest Walla Walla Valley leżąca na samym południu stanu przy granicy z Oregonem. Jest znany głównie z jakościowych win typu bordoskiego i syrah. Góry Błękitne ochładzają klimat doliny, a na żwirowych, ilastych i gliniastych glebach dobrze rosną także gewürztraminer i chardonnay.

Region winiarski Oregon 

Położony na północ od Kalifornii i jest stosunkowo młodym regionem winiarskim w USA. Pierwsze nasadzenia szacuje się na lata 60-te XX w. Większość winnic znajduje się tu pomiędzy wybrzeżem a Górami Kaskadowymi, co sprawia, że najlepsze efekty dają tu odmiany lubiące chłodniejszy klimat. Połowa nasadzeń to odmiana pinot noir, która jest wizytówka tego regionu. Poza nią uprawia się tu: pinot gris, pinot blanc, gewürztraminer i sauvignon blanc. Najbardziej istotnym czynnikiem wpływającym na klimat jest oczywiście wilgotne i chłodne oceaniczne powietrze.

Oregon AVA:

Columbia Gorge: Hood River County

Columbia Valley: Walla Walla Valley (po stronie Oregonu)

Snake River Valley

Southern Oregon: Rouge Valley z Applegate Valley i Rouge River oraz Umpqua Valley, w obrębie której znajdują się jeszcze Elkton Oregon i Red Hill Douglas County

Willamette Valley: Polk County i Eola-Amity Hills, Washington County i Chehalem Mountains, Ribbon Ridge oraz Yamhill County i Dundee Hills, McMinnville, Yamhill-Carlton District.

Rouge Valley to najwyżej położona apelacja Oregonu, a także najzimniejsza. Leży na zachodzie i jest pod duzym wpływem klimatu oceanicznego. Najlepiej wychodzą tu pinot noir i pinot gris. W innych apelacjach w obrębie tego regionu, tych, które leżą dalej od wybrzeża, uprawia się więcej win powstających z mieszanek merlota i cabernet sauvignon.

Willamette Valley leży najbardziej na północ Oregonu. To region o chłodnym morskim klimacie, uważany za jeden z najlepszych dla uprawy pinot noir, pinot gris i chardonnay. Jest to największa apelacja i region w stanie Oregon obejmuje więc kilka dodatkowych AVAs

Umpaqua Valley znajduje się na południu regionu i sławę zawdzięcza znakomitym pinot noir z północnej części apelacji oraz syrah i tempranillo z południa. Dobre syrah z Umpaqua cechuje się aromatem czarnego pieprzu i przypraw.

Region winiarski New York 

Nowy Jork jest trzecim największym rejonem produkcji wina w Stanach Zjednoczonych. Aż 1000 winnic do produkcji wina daje łącznie 150.000 ton winogron rocznie. W regionie znajduje się dziewięć apelacji AVA - natomiast to trzy z nich odgrywają najważniejszą rolę. Finger Lakes z największą koncentracją produkcji wina na wschód od Kalifornii, Hudson Valley, gdzie znajduje się najwięcej winnic wytwarzających wina najwyższej klasy i Long Island, które jest nowojorskim zagłębiem win czerwonych. Dominują rodzime szczepy amerykańskie oparte na gatunku Vitis labrusca - stanowią 83% powierzchni winnic w całym stanie. Reszta winnic uprawia w około 9% Vitis vinifera i 8% szczepów mieszanych, hybrydowych. Szczepy mieszane łączą cechy smakowe właściwe odmianom europejskim z pożądaną na północnym wschodzie USA odpornością na gorsze warunki klimatyczne. Francuscy specjaliści opracowali te krzyżówki już w XIX stuleciu – najsłynniejsze wśród białych to Seyval Blanc i Vidal, natomiast wśród czerwonych to Baco Noir i Chancellor. Vignoles jest używany głównie dla późnych zbiorów winogron i win lodowych.

Dwa nowojorskie największe i najprężniej rozwijające się regiony winiarskie, Finger Lakes i Long Island, są tak różne, jak Burgundia i Bordeaux. Niesamowity region Finger Lakes, który fizycznie przypomina winnicę wzdłuż Renu - produkuje wina Riesling i rywalizuje o określenie najlepszych na świecie. Podobną sławą cieszą się tamtejsze wina musujące i wina szczepu Cabernet Franc. Morski klimat wschodniej Long Island zapewnia idealne warunki dla Merlot i innych klasycznych odmian czerwonych gron, jak i równie dobrych Chardonnay - ponad 200 słonecznych dni w roku i dłuższy okres wegetacji.

0
Gruzja - cud natury
Kanada - kraj winiarski