Home

RPA

Republika Południowej Afryki

Wschodząca gwiazda 

Można powiedzieć, że RPA zaczyna wykorzystywać swój potencjał i jest taką wschodzącą gwiazdą świata winiarskiego. Jeszcze przed ostatnimi 10-cioma laty południowoafrykańskie wina nie mogły pochwalić się popularnością i ledwo sięgały dna półki w sklepach, ponadto były wykorzystywane do procesów destylacji brandy. Jednakże czasy się zmieniają, a dzisiejsza historia jest idealnym przykładem na to, że sytuacja zawsze może się obrócić o 180 stopni, bowiem właśnie dziś wina południowoafrykańskie stały się jednymi z najbardziej cenionych win białych i czerwonych na świecie 

Niedługa tradycja 

Tradycja uprawy roślin w tym kraju nowego świata nie jest taka krótka, gdyż sięga ponad 300 lat wstecz. Niezwykłość ukształtowania, a także warunków klimatycznych w regionie sprawiają, że wina południowoafrykańskie są zrobione w bardzo różnych stylach i osiągają niezwykły bukiet smaków. Większość regionów winiarskich RPA pozostaje pod wpływem oceanów Atlantyckiego bądź Indyjskiego.

Krótka historia 

Pierwsze sadzonki w rejonach RPA pojawiły się pod koniec XVII wieku wraz z europejskimi osadnikami. Za ojca tamtejszego winiarstwa jest uznawany drugi gubernator Simon van der Stel, ponieważ to właśnie on założył winnice w Constantia. Sławę RPA jako regionowi winiarskiemu przyniosło wino deserowe Vin de Constance, które było niezwykle popularne w XVIII i XIX w.

XX wiek był dla winiarstwa RPA czasem trudnym. W efekcie ataku filoksery wiele tamtejszych winnic, w tym produkujących Vin de Constance, uległo częściowej degradacji lub nawet w całości popadły w ruinę. Następstwa były straszne, gdyż właśnie ten czas przełożył się na późniejszy spadek popularności, a także zaufania, gdyż przy produkcji postawiono na ilość, nie jakość. polityka apartheidu sprawiła, że wino produkowane w RPA było bojkotowane na świecie. Dopiero rządy Nelsona Mandeli pozwoliły na odbudowę winiarstwa w kraju.

Afrykański skarb – wina czerwone z RPA

Kto choć raz próbował win pochodzących z rejonów RPA może śmiało potwierdzić, że tamtejsze czerwone wina są prawdziwym skarbem. Długa tradycja produkcji win na tamtejszych ziemiach sprawiła, że są one tak niezwykłe, a ich smak wielce intrygujący.

  • Pinotage – Jest to krzyżówka pinot noir i cinsault będąca flagowym południowoafrykańskim produktem winiarskim. Myśląc o winach z RPA, Pinotage powinno być pierwszym naszym skojarzeniem. Oferuje on soczyste aromaty maliny i borówki. Te wina są gęste, troszkę bardziej pikantne od Pinot Noir i posiadają dużą zawartość alkoholu,
  • Cabernet Sauvignon – w produkcji jako odmiana międzynarodowa. South African Cab posiada pikantną złożoność, a to z kolei czyni ją wspaniałą alternatywą dla bardziej owocowych wartości Cab z Paso Robles lub Sonoma w Kalifornii,
  • Syrah – Te wina cechuje ich ciemne, owocowe aromaty z czekoladowym smakiem. Ma szeroką gammę stylów ze względu na jego uprawy w całej RPA. Wielce popularny w Stanach Zjednoczonych, wyrusza na podbój reszty świata
  • Merlot – Powszechne wino na ziemiach afrykańskich. Jest kolejnym pprzykładem wina międzynarodowego. Stosowany jako mieszanka winogronz Cabernet Sauvignon.

Białe złoto – wina białe RPA 

Ziemie Republiki Południowej Afryki nie jeden skarb kryją, obok swojego czerwonego krewniaka stoi równie niezwykłe wino białe, które poprzez tradycję upraw prezentuje się równie dobrze.

  • Chenin Blanc – Jest to najczęściej zasadzana z odmian winogron w Afryce Południowej. Prawdą jest, że większość wyprodukowanego Chenin Blanc trafia do produkcji brandy, jednakże na całym świecie rośnie podekscytowanie południowoafrykańskim Chenin Blanc co może się przyczynić do zmiany tego procederu. Brzoskwiniowo-kwiatowa odmiana winorośli jest podobna do alzackiego Pinot Gris i Viognier, chociaż najbardziej przystępne cenowo przykłady są tylko lekko kwiatowe i wytrawne na podniebieniu. Łagodna cena produktów południowoafrykańskich sprawia, że możesz łatwo zastąpić zwykły Pinot Gris butelką południowoafrykańskiego Chenin Blanc,
  • Colombard – to ezoteryczne białe winogrono ze środkowej Francji jest znane w Afryce Południowej jako Colombar i jest powszechnie stosowane jako dodatek do zapachu Sauvignon Blanc do mieszanek białego wina na bazie Chenin Blanc,
  • Chardonnay – to winogrono cechuje jego zamiłowanie do chłodnych klimatów, dlatego też jego uprawa w RPA jest ograniczona, jednakże południowy brzeg Republiki pozostaje chłodny i właśnie tam znajdują się warunki odpowiednie do jego sukcesywnej uprawy,
  • Sauvignon Blanc – południowoafrykańskie Sauvignon Blanc jest niezwykle podobne do swego nowo zelandzkiego brata, dlatego też jako ta tańsza butelka jest niezwykle ceniona przez miłośników pikantnych, grejpfrutowych smaków.

Klasyfikacja win w RPA 

Bardzo przejrzyście określane są jednostki terytorium, na którym uprawia się i produkuje wino. Zajmuje się tym system Wine of Origin.

  • Vinneyard - Podstawowa jednostka produkcji wina jest oczywiście winnica, której wielkość nie może przekraczać 6ha,
  • Estate – posiadłość, która może składać się kilka gospodarstw, winnic graniczących ze sobą, a jedna posiadłość produkująca wino musi mieć własna piwnicę,
  • Ward - to obszar co najmniej kilku posiadłości, okręg (ward). Przykładem może być Constantia czy Franschhoek. Jest to mały obszar obejmujący niedużą liczbę różnych gospodarstw. Ward może, być częścią dystryktu, lecz oczywiście nie musi,
  • Dystrykt – jest to ostatnia z jednostek terytorium, która posiada nawet kilka Wardów.

Regiony winiarskie 

  • Northen Cape – obejmuje dwa dystrykty, Douglas i Sutherland-Karoo. Mieszczą się tam dodatkowo okręgi Central Orange River, Hartswater oraz Rietriver FS,
  • Western cape - największy i najważniejszy obszar uprawy winorośli w RPA. Obejmuje szereg regionów, które dzielą się na mniejsze jednostki, dystrykty i okręgi. Między innymi regiony takie jak Breede River Valley, Cape South Coast, Coastal Region, Klein Karoo czy Olifants River. 
1
Australia
Niemcy