Home
Izrael
Wina izraelskie
Wina izraelskie produkowane są przez setki winnic, od małych do dużych przedsiębiorstw i butikowych firm, które wytwarzają miliony butelek rocznie. Wina te powstały na Ziemi Izraela już w czasach biblijnych. Eksport wina w 2011 roku wyniósł aż 26,7 milionów dolarów. Przemysł został założony przez barona Edmonda Jamesa de Rothschild, czyli właściciela Bordeaux posiadłości Chateau Lafite Rothschild. Wina w dzisiejszy czasach produkuje się w pięciu regionach: Galil – jest to region który najbardziej nadaje się do uprawy winorośli, ponieważ jest tam duża ilość stoków, chłodny wietrzyk, a także korzystne zmiany temperatur dziennych i nocnych oraz bogate gleby.
Historia
Wino w Izraelu istnieje od czasów już biblijnych. W Księdze Powtórzonego Prawa winorośl została wyróżniona jako jeden z błogosławionych gatunków owoców. Winnice położone między historycznym szlakiem Mezopotamii i Egiptu dały wiedzę winiarską do dziś aktualną. Wino odgrywało bardzo dużą rolę w religii wczesnych izraelitów. Produkcja wina często wykorzystywana jest do ilustrowania ideałów religijnych. Dawniej wina z Izraela eksportowano do Rzymu. Winiarstwo zostało ograniczone pod panowaniem Islamu, produkcja została reaktywowana w czasach krzyżowców od około 1100 do 1300 roku.
W 1848 roku w Jerozolimie założono pierwszą udokumentowaną winnice. Korzenie współczesnego przemysłu winiarskiego można prześledzić do końca XIX wieku, kiedy to francuski baron Edmond de Rothschild, właściciel posiadłości Chateau Lafite Bordeaux rozpoczął importowanie francuskich odmian winogron i wiedzę techniczną. Obecnie Carmel Winery jest największym producentem izraelskiego wina i był w czołówce wielu osiągnięć w historii winiarstwa jak i izraelskiej.
Przez większość czasu w epoce nowożytnej przemysł winiarski został oparty na produkcji koszernych win, które były wywożone do społeczności żydowskich aż na całym świecie. Jakość tych win nie było jednolita, a wręcz nawet zróżnicowana, a większość jest wytwarzana w winnicach, które cenią sobie ilość a nie jakość. Dużo win było również słodkich, a pod koniec 1960 roku, Carmel Winery był pierwszym izraelskim winiarzem, który zrobił wino stołowe. Rok 1980 przyniósł ożywienie w jakości wina, gdy napływały z terenów Australii, Kalifornii, czy też Francji, które przyniosły również nowoczesną technologię oraz technikę do przemysłu izraelskiego. Już w 1989 roku osiedla w Izraelu, czyli Golan Heigkts Winery i Domaine du Castel wygrały w konkursie międzynarodowym w winiarstwie. Lata 90 otworzyły się nowe winiarnie, a do 2000 zanotowano 70 winnic. W przeciągu 5 lat liczba wzrosła do 140 numerowanych.
Obecnie w Izraelu o 15% mniej jest produkowanych win do celów sakramentalnych. Stany Zjednoczone zostały największym rynkiem eksportowym, mimo że zawiera około ¼ obsadzonego areału jak Liban. Izrael stał się z czasem wielką siłą napędową w produkowaniu wina we wschodniej części Morza Śródziemnego, a wszystko dzięki jego gotowości i mobilizacji do przyjęcia nowych technologii w produkowaniu wina, a także bardzo dużym rynkiem eksportowym. W kraju można zaobserwować także pojawienie się nowoczesnej kultury wina z ekskluzywnych restauracji, które prezentują wina z międzynarodowych półek, które przeznaczone są do coraz większej liczby świadomych wina klientów.
Geografia
Izrael znajduje się na wyróżnionym śródziemnomorskim klimacie, położy jest mniej więcej w tej samej szerokości geograficznej co San Diego i Meksyk, oraz granice Stanów Zjednoczonych. Istnieją tam dwa główne sezony, wilgotny letni działa od kwietnia do października, gdzie występują bardzo małe opady deszczu. Zimowy sezon występuje od końca października do marca. W niektórych winnicach można zauważyć śnieg. Sucha wegetacja, nawadnianie kropelkowe jest bardzo niezbędne do utrzymania uprawy winorośli. W winnicach stosuje się przycinanie oraz baldachimy, które służą do maksymalizacji cienia od światła słonecznego. Żniwa często odbywają się podczas nocy, kiedy jest chłodniejsza temperatura. Suchość sezonów wegetacyjnych służy jako bariera ochronna do wielu chorób winorośli, które rozwijają się w wilgoci. Izrael jest w przybliżeniu równy do wielkości New Jersey i graniczy z Libanem oraz Syrią w kierunku północnym, pustynie prowadzące do granicy z Egiptem na południowym zachodzie, w rzece Jordan i Dead Sea. Region wraz z granicą Jordanii zawiera wschodnie granice kraju. Winorośle uprawiane są niemal w całym kraju, od pasma górskiego wzdłuż Libanu, aż do Beer-Szeby i Arad na południu. Małe nasadzenia można znaleźć również na płaskowyżu Mizpe Ramon i na Neot Semadar na pustyni na północ od Eilat. Większość izraelskiego zdecydowanie odbywa się w bardziej umiarkowany klimacie północnym: Galileę, Sharon zwykły, Wzgórza Golan oraz Judei. W całym Izraelu istnieje szeroka gama mikroklimatów ze względu na różne rodzaje gleby i topografii. Obszary w Izraelu mają bardzo wapienne gleby z warstwami margli i twardych dolomitów. Kolory gleby mają od czerwonego do szarego w pasmach górskich ciągnących się z Góry Karmel do Zikhron Yaagov. Znajdują się także warstwy bazaltowych złóż gliny i turfu utworzonych przez wieki wulkaniczne i lawy. Wiatr pomaga w stworzeniu lessowych i piaszczystych gleb.
Izrael jako region winiarski
W ciągu ostatnich lat przemysł wina izraelskiego ogromnie wzrósł i obecnie jest aż 300 winnic o różnych rozmiarach. Wina izraelskie produkowane są w różnych regionach: Galilea, która obejmuje podregiony na Wzgórzach Golan, Górna Galilea i Dolna Galilea, wzgórzami Judei, która otacza miasto Jeruzalem: Samson region położony miedzy wzgórzami Judei i Costal Plain: pustynny obszar Negey, a Shomron, który obejmuje Równina Szaron znajduje się w pobliżu wybrzeża Morza Śródziemnego i na południe od Hajfy. Od 2012, Izrael posiada 50.000 ha winnic. 80% winnic w Izraelu obsadzonych jest w regionach Shomron, Samson i Galilei. Golan zawiera jedno z najwyżej położonych winnic, zasadzoną w górę o 1200 metrów od Morza Galilejskiego ku górze Hermon. Istnieje aż siedem izraelskich winnic na Wzgórzu Golan, które kultywują łącznie 647 hektarów. Należą do nich cztery butiki i Château Golan , Bazelet Hagolan oraz Golan Heights Winery którego Yarden, Gamla, i Golan etykiety cieszyć międzynarodową renomę. Wzgórza Golan, okupowane były przez Izrael od wojny sześciodniowej w 1967 roku, znajdują się na północny wschód od Izraela, chociaż uważane są jako podregion Galilei. Status polityczny wzgórz Golan spowodował wielkie kontrowersje na rynku.
Odmiany winogron
Podczas wieków panowania islamu, produkcja alkoholu została zakazana w ramach prawa islamskiego. Winnice, które kiedyś były hodowane pod okiem muzułmanów nie były używane do produkcji wina, tylko wykorzystywane tylko i wyłącznie do wyrobu żywności. W dzisiejszych czasach przemysł winiarski produkuje głównie z odmian francuskich, które były sprowadzone w późnym XIX wieku. Najczęściej sadzone odmiany to Cabernet Sauvignon , Chardonnay , Merlot i Sauvignon Blanc. Najczęściej pojawiające się odmiany, które stały się bardzo popularne, obejmują Cabernet Franc , Gewurztraminer , Muscat Canelli , Riesling i Syrah.