Home

nero-davola

Nero d'avola


Szczep z wyspy Nero d'avola jest najpopularniejszą czerwoną odmianą winorośli na Sycylii, jest również dość popularna w południowych Włoszech. Szczep daje wina delikatne o rubinowym kolorze, które sprawdzają się na spokojne wieczory w gronie znajomych. Obecnie ta odmiana stała się bardzo modna, więc wielu winiarzy wykorzystując to tworzy z nie...
0
syrah

Syrah


Jeden z najbardziej popularnych szczepów Syrah jest jednym z najpopularniejszych czerownych szczepów zaraz obok Cabernet Sauvignon, Merlot i Pionot Noir. Wina z tego szczepu są charakterystyczne przez swój intensywny kolor, sporą ilość garbników, wysoką kwasowatość oraz swój aromat. Nosi on dwie nazwy: Syrah, która wywodzi się z południowej cz...
0
Gewrztraminer

Gewürztraminer


Charakterystyka i historia Gewürztraminer jest to szczep winorośli białej o jasnoróżowych gronach dający bardzo aromatyczne najczęściej złociste wina z lekkimi miedzianymi refleksami, które spotkać można zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W egzotycznym bukiecie tejże winorośli wyczuwa się między innymi kwiat róży oraz owoc liczi, co sp...
0
furmint

Furmint


Skąd przybył? Niezwykle popularny zwłaszcza w Europie Środkowej biały szczep winnej latorośli, który najprawdopodobniej pochodzi z Węgier. Pierwsze wzmianki o uprawie szczepu Furmint w tokajskim regionie winiarskim datowane są na rok 1611. Istnieją hipotezy jakoby ten będący podstawą dla wielu win szczep przybył na Węgry z Włoch, jednakże nie ...
0
chorwacja

Chorwacja winem płynąca


Klimat Chorwacji​ Chorwacja to państwo, które od dawna uznawane jest przez turystów za jeden z ulubionych kierunków wakacyjnych. Niezwykłe widoki, liczne plaże, woda to tylko jedne z wielu atrakcji turystycznych tego kraju. Te wszystkie elementy są nieodłącznym elementem kultury narodowej Chorwacji. Jednak bardzo istotną rolę w tym kraju odgry...
0
bigos

Bigos i wino – nietypowe połączenie, które zaskoczy Cię smakiem


Jakie wino wybrać do tradycyjnego bigosu? Bigos to swoisty symbol kuchni polskiej. Bez wątpienia to nieodłączna część wielu rodzinnych imprez w domach naszych babć i mam. Któż z nas nigdy nie spróbował tego kwaśnego specjału charakteryzującego kuchnię polską? Ile rodzin i kucharzy, tyle sposobów na przyrządzenie bigosu, jednak p...
1
rumunia

Rumunia


Ogólnie o Rumunii ​Rumunia to duży europejski kraj winiarski o bogatych tradycjach historycznych i kulturowych, z których wiele jest bezpośrednio związanych z tym cudownym napojem. Obecnie kraj buduje swoją przyszłość w zgodzie z przyszłością Unii Europejskiej i przechodzi duże zmiany, aspirując tym samym do stania się cenionym członkiem świat...
0
ribera

Ribera del Duero region nad rzeką


Ribera del Duero region winiarski​ Hiszpania słynie z pięknych miejsc wypoczynkowych, z szeregu najznakomitszych zabytków i z dobrego wina. Gdzie indziej szukać lepszych win, jak nie w tradycyjnych winnicach, które ulokowane są w miejscach przystosowanych dla najlepszych krzewów winorośli? Nie warto szukać daleko, Ribera del Duero to wyją...
0
rioja

La Rioja - hiszpańska stolica win


Region tradycji winiarskiej Hiszpania budzi sympatię turystów już od wielu lat. Barcelona, Madryt, czy Grenada to miejsca, które cieszą się szczególnie duża popularnością wśród turystów, a Polacy nie są tutaj wyjątkiem, gdyż często te miejsca są celem naszych wakacyjnych podróży. Każde z tych miejsc jest wyjątkowe i piękne na swój sposób,...
1
kurczak

Jakie wino podawać z kurczakiem?


Ulubione dania Polacy wyjątkowo polubili mięso z kurczaka i bardzo często dania na bazie kurczaka goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, gdyż w naszym kraju chów tych ptaków jest bardzo popularny. Jak wskazują badania z ubiegłego roku (2019) statystyczny Polak zjada około 27kg mięsa z kurczaka rocznie, a sposobów na przygotowanie kurc...
0
risotto

Risotto i wino jako włoskie symbole kulinarne


Piękna Italia Kuchnia włoska i jej kulinarne symbole znane są na całym świecie. Chrupiąca, włoska pizza, lasagne, gnocchi czy właśnie risotto to przykłady tylko niektórych pysznych dań. Kraj słynący z makaronów, serów czy też słodkości. Dla fanów słodkich deserów, biszkopt nasączony espresso z słodkim kremem z mascarpone to prawdziwe niebo w g...
0
ryba

Jakie wino do ryby?


Na jakie wino zdecydować się do dań z ryby? Któż z nas nie lubi dobrze przygotowanej i aromatycznie doprawionej ryby? Od bardzo dawna ryby królowały na stołach nie tylko w nadmorskich kurortach. Coraz popularniejsze są domowe wędzarnie, w których tak chętnie szykujemy smaczne rybki, a cóż nie podbije ich smaku tak, jak dobrze dobrane...
3
sushi

Dobór wina do sushi


Jakie wino do sushi? ​Sushi to bardzo popularna potrawa serwowana przy wielu okazałych kolacjach i okolicznościach. Ta japońska potrawa w ostatnich kilkunastu latach podbiła serca ludzi na całym świecie, a jej smakowa różnorodność pozwala wpasować się w nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tak jak szczepów winorośli, tak rodzajów sushi j...
2
jakie-wino-do-pizza

Wino i pizza – co pasuje do popularnego włoskiego przysmaku?


Wino i pizza na każdą okazję? Spotkanie z grupką znajomych, piknik w parku, kolacja w eleganckiej włoskiej knajpce, a może sobotni wieczór z ulubionym serialem? Tak różne okoliczności, a w przypadku wielu osób odpowiedź tylko jedna – „pizza". A skoro pizza, to i wino – tylko jakie? Choć wielu łączy pizzę...
1
jakie-wino-do-kaczki

Jakie wino do kaczki?


Kaczka – jakie wino?Czy jesteśmy w stanie bez mrugnięcia okiem wskazać, jakie wino będzie idealne podczas wspólnego biesiadowania i delektowania się pieczoną kaczką? Co podamy do świeżo wypieczonej piersi z kaczki, na przykład podanej z lekką świeżą sałatką na bazie rukoli, czerwonej cebuli, pomidorów, ogórków małosolnych i wine...
1
jakie-wino-do-burgera

Jakie wino do burgera?


Burger, ikona Ameryki – z jakim winem?​ Chrupiąca pszenna bułka, kotlet z najlepszej jakości mięsa wołowego, idealnie grillowany, soczysty i różowy w środku, z sosem własnoręcznie przyrządzonym i świeżymi dodatkami, m.in. dojrzałymi pomidorami, listkiem świeżej sałaty, chrupiącym ogórkiem i surowym krążkiem cebuli jest u przecię...
1
glera

Glera, czyli słynna winorośl znana pod inną nazwą


Glera –​ krótka charakterystykaWinorośl o białej skórce z gatunku victis vinifera znana również jako nic innego jak słynne prosecco. Glera ma słowiańskie pochodzenie i jest odmianą winorośli uważaną raczej za neutralną. Glerę uprawia się przede wszystkim do win musujących. Numer VIVC szczepu glera to 9741. Prosecco a szczep gler...
0
garganega

Garganega – wykwintne białe wino prosto z Włoch


Pochodzenie szczepuGarganega to biała winorośl rodem z urokliwych Włoch. Źródła podają, że śladów jej pochodzenia można szukać w Grecji, jednak wiadomo, że kraj ten nie jest ojczyzną odmiany garganega. Winnice opisywanego szczepu można znaleźć w północno-wschodnich Włoszech, a dokładniej w Wenecji Euganejskiej. Szczep winorośli garga...
0
sylvaner

Sylvaner – białe winogrono rodem z Austrii


Sylvaner –​ ogólna charakterystykaSylvaner to słynna, stara, austriacka odmiana białego winogrona. Dzisiaj uprawy winorośli w Austrii zmniejszyły się znacząco i stanowią jedynie 50 ha powierzchni uprawnej, jednak mimo to szczep sylvaner jest ogromnie szanowaną austriacką odmianą. Dużą popularnością cieszy się natomiast u naszych zachodnich sąsiadów...
0
rondinella

Rondinella – odmiana winorośli doskonała do blendów


Rondinella –​ charakterystykaRondinella to czerwona odmiana winorośli. Historia jej pochodzenia odsyła nas do samych Włoch. Istotnym terenem upraw winorośli rondinella jest region administracyjny Włoch – Wenecja Euganejska. Głównym przeznaczeniem hodowli winorośli rondinella jest późniejsza produkcja wina, jednak rzadko winiarze decy...
0