Home

kurczak

Jakie wino podawać z kurczakiem?

Ulubione dania 

Polacy wyjątkowo polubili mięso z kurczaka i bardzo często dania na bazie kurczaka goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, gdyż w naszym kraju chów tych ptaków jest bardzo popularny. Jak wskazują badania z ubiegłego roku (2019) statystyczny Polak zjada około 27kg mięsa z kurczaka rocznie, a sposobów na przygotowanie kurczaka jest tak wiele, że śmiało decydujemy się na jego podanie nawet na najbardziej eleganckich kolacjach. Doskonale przyrządzonego kurczaka, wyselekcjonowane dodatki i wyjątkowy wieczór, dopełnić może tylko dobre wino. Jakie wino pasuje do kurczaka? Czy dania z kurczakiem lubią się ze słodkim winem oraz czy podanie różowego wina wytrawnego do pieczonego kurczaka nie będzie swoistym foux pas? Rozwiązaniem tych wątpliwości jest kilka prostych zasad, które sprawią, że paring wina z kurczakiem nie będzie już zagadką.  

Wino do kurczaka nie musi być białe 

Zasad paringu wina i potraw jest naprawdę sporo, warto je poznawać, zagłębiać się w świat doboru win do warzyw i mięs tylko po to by wzajemnie podbijać ich wartości smakowe. Nie jest jednak żadną tajemnicą, że niektóre wina z pewnymi daniami po prostu do siebie nie pasują i ciężko o ich wzajemne dopełnienie, jednak należy pamiętać, że każde danie można przyrządzić, na co najmniej kilka sposobów, zależnie od regionu, dostępnych przypraw, czy nawet własnych preferencji smakowych np., co do smaku kurczaka, dlatego warto eksperymentować, szukać uzupełniających się smaków, a przede wszystkim takich, które odpowiadają nam i naszej wersji potrawy, którą przyrządzimy. Jeśli na całym świecie mówi się, że do potrawki z kurczaka nie dodaje się przyprawy „X" a u Ciebie w domu to normalne, nie rezygnuj z tego, ale zacznij szukać smaku, które będzie pasować do tej dominującej przyprawy. Stara zasada głosi, że do kurczaka wyjątkowo nie pasuje podawać czerwonego wina, a jedynie białe. W naszym zestawieniu, również większość win będzie jasnych, jednak mówimy zdecydowane nie, ograniczaniu się jedynie do białego wina. Tak jak inne mięsa można je przyrządzić na wiele sposobów od kurczaka pieczonego, przez duszone czy wędzone wersje tego mięsa aż po pożywne sałatki czy zapiekanki właśnie z tym drobiowym mięsem. Wyrażenie „białe wina" nie jest trafne gdyż w całym kanonie białych win można znaleźć naprawdę skrajnie inne bukiety aromatyczne z najróżniejszych szczepów winorośli, dlatego polecamy by przy wyborze wina do kurczak nie zamykać się na tą przestarzałą zasadę, która właściwie niewiele nam pomoże. Dobierajmy wino indywidualnie do najbardziej dominujących aromatów danej potrawy i szukajmy idealnych połączeń dla nas samych.

Wino idealne do kurczaka w sosie śmietanowym  

Stosunkowo prostą opcją na przygotowanie kurczaka jest gotowana pierś z kurczaka w sosie śmietanowym. To nieskomplikowane, a doskonałe w swojej prostocie danie wymaga wina, które będzie równie lekkie i nie zbyt dominujące, a jedynie dopełniające potrawę. Dobrym wyborem będzie tutaj lekkie białe wino Chardonnay. Szczep winorośli Chardonnay jest bardzo szlachetną odmianą białych winogron i można w nim często wyczuć nuty maślane i jabłkowe. To szczep bardzo delikatny, dlatego wino Chardonnay sprawdzi się naprawdę dobrze z kurczakiem w sosie śmietanowym. Chardonnay w ciężkiej i kremowej wersji z Kalifornii znakomicie współgra również z dojrzałymi serami, dlatego warto przemyśleć to połączenie smakowe dla uzyskania niepowtarzalnej smakowo kompozycji delikatnego kurczaka i wina.

Jakie wino podać do kurczaka nadziewanego serem? 

Wyjątkową popularnością obecnie cieszą się mięsa nadziewane. Jedną z propozycji podania kurczaka jest nadziewanie piersi z kurczaka serem. Takie danie doskonale sparuje się z winem ze szczepu Sauvignon Blanc. To białe i wytrawne wino doskonale podbije smak sera, którym nafaszerujemy kurczaka. Sauvignon Blanc jest winem o intensywnym aromacie i smaku, ale to właśnie dzięki aromacie zielonych owoców kurczak nadziewany serem będzie smakował jeszcze lepiej.

Smarzony kurczak a wino  

Smażenie kurczaka to zabieg, który nadaje delikatnemu mięsu z kurczaka nieco więcej charakteru, mimo to warto postawić w tym przypadku również na wino, które pasowało do kurczaka nadziewanego serem, czyli Sauvignon Blanc. Smażony kurczak często idzie w parze z sporą ilością warzyw, które również będą dobrze współgrały z Sauvignon Blanc. Poza tym białym wytrawnym winem warto postawić również na włoskie, białe, musujące wino Prosecco. Lekki i orzeźwiający smak Prosecco wpasuje się naprawdę dobrze do smażonego kurczaka, a nawet kurczaka w panierce.

Wino do kurczaka z grzybami 

To, że Polacy jedzą naprawdę sporo mięsa z kurczaka już wiadomo, to że lubimy dobre wino też nie jest tajemnicą, ale jesteśmy również społecznością, która szczególnie rozsmakowuje się w grzybach. Dań z grzybami nie brakuje, także kurczak w sosie grzybowym nie jest żadnym zaskoczeniem na naszych stołach. Zatem jakie wino będzie pasować do tak osobliwego dodatku, jakim są grzyby? Tutaj warto wyjść poza schemat i sięgnąć po wino czerwone. Do kurczaka w sosie grzybowym najlepiej wpasuje się wino prosto z Francji ze szczepu winorośli Pinot Noir. To lekkie wino dopełni całość potrawy gdzie dodatkiem są grzyby. Pinot Noir będzie stanowić doskonałe uzupełnienie nawet, jeśli zdecydujemy się na grzyby gotowane, czy smażone podane w całości, jako dodatek do kurczaka.

Z jakiem winem podać kurczaka po azjatycku? 

Wyrazistość kurczaka po azjatycku wymaga szczególnego zastanowienia się nad doborem wina. Kurczak w wersji słodko –kwaśniej sam w sobie jest daniem z charakterem, dlatego nie można przesadzić z zbyt odmiennym aromatem wina, ale też nie poleca się zbyt lekkich aromatów. W tym przypadku wino powinno iść w parze z azjatyckim stylem podania kurczaka i doskonale sprawdzi się tutaj niemiecki Riesling lub Gewurztraminer.

Wino do kurczaka grillowanego 

Kurczak z grilla w najcieplejszych miesiącach w roku to już prawie tradycja. Grillowany kurczak towarzyszy już nie tylko rodzinnym- działkowym imprezom czy wypadom ze znajomymi, ale niejednokrotnie decydujemy się na większe, czy mniejsze przyjęcia właśnie w formie wspólnego grillowania na świeżym powietrzu. Nic tak nie dopełni przyjęcia nie zależnie od formy i miejsca jak dobre wino, zatem na co się zdecydować? Do grillowanego kurczaka szczególnie pasuje lekkie, białe i wytrawne wino Chardonnay, czy wino ze szczepu Glera- Prosecco.

Wino do potrawki z kurczaka  

Potrawce kurczaka towarzyszy wiele przypraw. Często można tam znaleźć wiele orientalnych mieszanek, które są naprawdę wyraziste. Tutaj najlepiej sprawdzi się zasada dokładnego sprawdzenia, co znajduje się w takiej mieszance by dobrać wino do najbardziej dominującego tam składnika. W tym przypadku można śmiało eksperymentować i szukać odpowiedniego smaku wśród win zarówno słodkich, półsłodkich i wytrawnych. Dość bezpiecznym rozwiązaniem, jest wybór wina śliwkowego, które doskonale połączy się z orientalnymi przyprawami.

Jakie wino pasuje do kurczaka w papryce

Węgierski sposób podania kurczaka z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki wymaga bardzo indywidualnego podejścia do doboru wina. Kurczak z dodatkiem papryki ostrej czy słodkiej sam w sobie stanowi dość wyraziste danie. Zależnie od upodobań kucharza, może być bardziej lub mniej pikantne, jednak dodatek chili nawet w najmniejszych ilościach zmienia charakter potrawy, który stanowi priorytet przy wyborze stosownego trunku do tego dania. Do kurczaka w papryce poleca się wino ze szczepu Merlot, Cabernet Sauvignon, czy nawet Cabernet Franc.

Wino do kurczaka z dodatkiem cytryny lub imbiru 

Chińska inspiracja na danie z kurczakiem, to podanie go z dodatkiem cytryny lub imbiru. Sposobów na aranżacje tych składników jest naprawdę sporo, a najczęściej można się spotkać z kurczakiem w sosie cytrynowym lub przygotowanego na parze z imbirem i często też z czosnkiem. Taka wersja podania kurczaka charakteryzuje się podwyższonym stopniem kwasowatości, o czym należy pamiętać przy wyborze trunku. Doskonale sprawdzą się tutaj wina o śladowej ilości cukru resztkowego. Wybierając wino do kurczaka z cytryną i imbirem warto zwrócić uwagę na Riesling.

Jakie wino do kurczaka w winie? 

Parując wino z kurczakiem nie da się pominąć słynnego coq au vin! Kurczak w winie to już klasyka i gości na naszych stołach nawet na najbardziej uroczystych kolacjach. Na jakie wino tutaj się zdecydować, jeśli chodzi o bazę do coq au vin? Szereg możliwości jest naprawdę spory, zależy od naszych upodobać i tego, jakie efekt chcemy osiągnąć przygotowując kurczaka w winie. Należy jedynie pamiętać, że niezależnie od tego czy zdecydujemy się na wino czerwone czy białe należy zwrócić uwagę by wino nie było zbyt strukturalne dla mięsa z kurczaka. Mimo że tego, że kurczaka w winie można podawać z winami z wielu szczepów, prym wiodą tutaj aromatyczne czerwone wina. W przypadku doboru wina do coq au vin, istnieje naprawdę duża dowolność, którą ograniczyć mogą jedynie nasze wymagania smakowe, jednak szczególnie dobrze wpasują się tutaj:

  • Shiraz,
  • Merlot,
  • Pinot Noir,
  • Tempranillo,
  • Barbera

Jeśli zaś chodzi o wino, jakie dobrać do kurczaka w winie podczas samej kolacji, odchodząc od kwestii marynaty, najlepiej wybrać właśnie to wino, które zostało użyte do przyrządzenia samej potrawy. Takie zastawienie daje gwarancje wspólnej nuty smakowej w całej potrawie. Warto również pamiętać, że mięso z kurczaka po procesie duszenia zawiera już w sobie jakiś procent alkoholu, co należy wziąć po uwagę, gdy decydujemy się na kolejne wino tego wieczoru. Jeśli do kurczaka w winie podaje się inne wino niż to, którego użyto podczas przygotowywania potrawy, warto mimo wszystko zdecydować się na ten sam szczep winorośli. 

1
La Rioja - hiszpańska stolica win
Risotto i wino jako włoskie symbole kulinarne