Home
Burgundia
Ogólnie
Region winiarski Burgundii we środkowo-wschodniej Francji, w pobliżu miasta Dijon, został zbudowany na przestrzeni wieków tradycji winiarskiej i ma ścisłe historyczne powiązania z klasztorami. Najważniejszymi odmianami winogron Burgundii są Pinot Noir i Chardonnay, głównie ze względu na chłodny i umiarkowany klimat regionu. Istnieją cztery różne klasyfikacje w Burgundii to jest: regionalna, gminna i dwa rodzaje pojedynczych gmin winnic, premier cru i grand cru.
Jedną z różnic między regionami jest architektura Burgundii która różni się od Bordeaux - tradycyjnego rywala we Francji.
Burgundia oznacza wina poprzez napis Bourgogne AOC, a najlepsze pochodzą z Cote d'Or - podzielonego na Cote de Nuit na północy i Cote de Beaune na południu.
Kluczowe gminy czerwonego wina to Gevry-Chambertin, Nuits-St-Gteorges, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Beaune, Pommard i Volnay.
Najważniejsze gminy białego wina to Chablis, Puligny-Montrachet, Meursault, Corton i Pouilly-Fuisse.
Według francuskiej agencji lądowej Safer, winnice Grand cru w Burgundii są najdroższymi we Francji i kosztują średnio 4,35 mln euro na hektar.