Home

rondo

Rondo – ciemna odmiana winogron o wyjątkowym smaku

Nietypowa mieszanka 

Szczep winny rondo należy do ciemnoskórej odmiany winogron, z których produkowane są głównie wina czerwone. Jest on mieszanką dwóch odmian winorośli – zarya severa i saint laurent. Osobą, która wynalazła ten szczep w wyniku skrzyżowania tych odmian, był czeski profesor Vilém Kraus. Rondo to winorośl, która uprawiana jest w wielu krajach winiarskich, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. 

Pochodzenie odmiany rondo 

Winogrona rondo zostały po raz pierwszy wyhodowane w Czechosłowacji w 1964 roku, a następnie były dalej rozwijane i uprawiane w niemieckim instytucie hodowli winogron w Geisenheim. Podczas trwania zimnej wojny prof. Kraus przekazał nasiona tego szczepu głównemu profesorowi Instytutu Hodowli Winogron w Geisenheim – Helmutowi Beckerowi. Później Becker kontynuował rozwój tych nasion azjatyckiego Vitis amurensis, które nazwano Gm 6494. Jakiś czas po tym Gm 6494 został rozwinięty do Gm 6494-5, który został zarejestrowany pod nazwą „rondo" ze względu na jego szczególne właściwości. 

Uprawa winorośli rondo

Rondo należy do winorośli, które dojrzewają dosyć wcześnie. Jest ono zatem odporne na mrozy zimowe oraz na popularną chorobę szczepów winnych, czyli mączniaka rzekomego. Mimo to często w winnicach koniecznie jest leczenie roślin pod kątem tego pasożyta. Wzrost krzewu jest silny, a z kolei odporność na mróz maleje pod wpływem odwilży zimą. Rondo najlepiej odnajduje się w chłodnych warunkach klimatycznych, charakteryzujących się umiarkowaną temperaturą w zimie. Uprawa tego rodzaju szczepu często niesie za sobą problemy z dojrzewaniem jagód – około 30 do 50% wybarwienia pestek. Winorośl wydaje zazwyczaj obfite plony. Można ją uprawiać na różnych glebach, które są dobrze zaopatrzone w wodę. Jak wyżej wspomniano, rondo wykazuje raczej średnią odporność na szkodniki i pleśnie, potrzebuje nierzadko wsparcia i ochrony chemicznej. Jednak mimo to jest odmianą silną, chorobowe podrażnienia i nadwyrężenia szybko się regenerują.

Charakterystyka odmiany rondo 

Grona rondo są rozgałęzione, średniej wielkości i umiarkowanie zwarte. Kolor skórki to granatowy bądź granatowoczarny. Miąższ jest bezbarwny, soczysty, o aromacie malinowym. Liście winorośli charakteryzują się trzema klapami i ostrymi nerwami i zębami, które znajdują się w blaszce liściowej. Są one koloru ciemnozielonego.

Gdzie rośnie rondo 

Jak już wyżej wspomniano, rondo ze względu na swoje charakterystyczne cechy uprawiane jest w wielu krajach. W północnej Europie liczne plantacje występują w Niemczech, Walii, Danii, Anglii, Holandii, Irlandii i Szwecji. Rondo jest również uprawianie w Polsce, m.in. w południowo-wschodniej Polsce oraz na Ziemi Lubuskiej i u stóp Gór Kaczawskich. Można śmiało stwierdzić, że to szczep, który doskonale odnajduje się w naszych warunkach klimatycznych. Ponadto rondo jakiś czas temu było trzecią co do ważności odmianą winorośli w Wielkiej Brytanii. Znajduje się tam ponad 100 wysuniętych aż na południe (Jersey) winnic, w których uprawiany jest szczep rondo.

W 2015 roku w tym kraju plantacje obejmowały obszar 48 ha, a w 2017 już 53 ha. 

Przykłady win z rondo 

Wina wytwarzane ze szczepu rondo mają ciemnopurpurową barwę i fioletowo-granatowy pobłysk. Z reguły są krzepkie i cierpkie. Dzięki sporej zawartości tanin i ekstraktywności wina te charakteryzują się oryginalnym soczystym wdziękiem i niepospolitym temperamentem. W 2011 r. brytyjska winnica Denbies zdobyła złotą nagrodę w International Wine Challenge za swój rocznik 2010 Chalk Ridge Rose – wino wykonane w całości z winogron rondo. Wina rondo są także często dodawane do mieszanek powstałych z innych szczepów, pozwalających również uzyskać wyjątkowe wina. Wina powstałe z rondo zalicza się do dobrych, a nawet bardzo dobrych jakościowo

Jak smakuje rondo? 

Aromat win rondo oczywiście zależy bezpośrednio od butelki i jej cech charakterystycznych. Jednak najczęściej wyczuwalne są aromaty owocowe – czereśnie, borówki, maliny, jeżyny. W niektórych butelkach wyczuwalne są także aromaty suszonych śliwek, nut korzennych – pieprz, tytoń, lukrecja. Czasami da się wyczuć także nuty kwiatowe (fiołki), mineralne (pestka, leśna ściółka). Winorośl rondo dobrze sprawdza się również w produkcji win różowych, które zazwyczaj są owocowe, świeże, o kwiatowo-malinowym aromacie. 

Polskie rondo 

Polskie wina powstające ze szczepu rondo bardzo dobrze się rozwijają i ciągle zyskują popularność i uznanie koneserów wina. Te wina zazwyczaj mają barwę ciemnobordową, mocno nasyconą, z fioletowymi-grafitowymi refleksami. Młode polskie wina rondo dają aromaty leśne i korzenne – czarny bez, mech, ściółka, wiśnia, cynamon, pieprz czy nawet przypalony tost. 

W Polsce można znaleźć naprawdę dobre wina rondo, ale i również te nieco gorsze, w których wyczuwalne są aromaty trawiaste i podgniłego drewna. Bardzo dużo zależy od kwasowości – w tych dobrych i droższych winach jest ona na wysokim poziomie.

Do czego podajemy rondo? 

Wina rondo ze względu na swój wyjątkowy smak, aromat i charakter doskonale sprawdzą się jako dodatek do różnych potraw. Można je komponować z różnymi rodzajami mięs – zarówno z wołowymi i wieprzowymi pieczeniami, jak i kotletami jagnięcymi. Wina rondo dobrze pasują do różnych serów – ementaler, gouda, mozzarella itp. Można je spożywać także do wielu warzyw, a najlepiej do: marchwi, fasoli, kalafiora, zielonych oliwek, dyni, polenty, żółtej i pomarańczowej papryki, cebuli, czarnej fasoli, porów i kopru włoskiego.

3
Zima w Châteauneuf-du-Pape
Andaluzja - kraina sherry