Home

restauracja i wino

Wino w restauracji


Jak wybrać wino w restauracji?​Pewnie nie raz mieliście sytuację w której pracownik restauracji zachęcał do wybrania wina z karty do dań zamawianych na kolację lub obiad. Sugestie są mile widziane ze strony kelnera lecz dobrze jest conieco wiedzieć na temat win wybranych za kaźdym razem inaczej w różnych restauracjach. Często jest tak, że karta był...
0
otwieranie wina

Otwieranie wina


​Proces niezwykle łatwy, lecz na początku warto zobaczyć w filmie kolejność czynności by poprawnie go przeprowdzić. Warto zadbać o odpowedni korkociąg, równą powierzchnię stołu. Czystość wokół butelki wina. W końcu o kolejność podawania, temperaturę wina, klasę w traktowaniu zawartości butelki.
0
wino na stole

Podawanie wina


Jak prawidłowo podawać wino osobom siedzącym przy stole?​Wyobraź sobie, że jesteś w restauracji i przyglądasz się jak podawane jest wino osobom siedzącym przy stole. Wszędzie jest inaczej. Jedni z wdzięcznością starają się wykonać pewnego rodzaju rytuał, inni pospiesznie bez słowa podają wino otwierane "w powietrzu" nad głowami gości. Jak prawidłow...
1
vineo

Kieliszek do wina


​Wydaje się to proste przecież to tylko kieliszek do wina kawałek szkła i tyle. W filmie zobaczysz, że warto zwrócić uwagę na kilka zagadnień. Kieliszków jest wiele do wyboru. Można mieć bardzo drogie ze szkła kryształowego, można mieć niezwykle grube i trwałe do mycia w zmywarce. Można ponarzekać, że kieliszki są nieodpowiednie...
0
Zdrowie-wino

Zdrowie i wino


Skład wina W skład wina wchodzi wiele elementów działających na nasze zdrowie prozdrowotnie. Największa ich ilość jest w skórkach winogron i im jest grubsza tym przekazuje więcej związków o nazwie fenole do wina. Możemy zatem zapytań przed zakupem o szczep cabernet sauvignion, malbec, tannat chcąc wybrać te bardziej zdrowsze wina. Gromadzone w...
0
wino

Smaki wina


Wino dobre to takie które po prostu smakuje!Mamy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wreszcie wytrawne (największa ilość) Tu nasuwa mi się przykład polskiego nabywcy który zawsze szuka win łagodnych, lekkich nazywając je błędnie półwytrawnymi. Chodzi o to by znaleźć jednak wytrawne, o ilość cukru w winie którego jest niewiele lecz wino jest...
1
enolog

Pasja do wina


Jak zacząć pracę z winem? ​Podobnie jak ja pewnie lubicie wino dlatego tu jesteście. Ale ile o nim wiecie? Czy nie macie wrażenia że jest ich tyle w sklepie że wpadacie w panikę w trakcie zakupów?Chcę Wam w tym pomóc. Pomóc Wam chcę w znalezieniu ulubionego stylu wina.Jestem Michał Stępień wina to moja pasja. Zająłem się nimi 18 lat temu. Prac...
0
michalstepien II

Teoria wina


Jak powstało wino? ​Zacznę od tego, że potrzeba pisania budzi się wówczas gdy usłyszysz zdanie słuchaczy twoich opowieści iż warto byłoby to zapisać, utrwalić, przekazać innym których w życiu nie spotkasz.Zająłem się winem z przypadku. Podobnie wino według mojej teorii jest wynikiem wydarzenia które nie było do końca kontrolowane. Wyobrażam so...
0
Kup-wino

Zamawiamy wino


Rocznik Przede wszystkim rocznik wina. Białe powinny być wypijane nie starsze niż trzy-czteroletnie. Tu bywają wyjątki, lecz większość lepiej otwierać w tym czasie. Czerwone mają dłuższy potencjał starzenia więc mogą być najlepiej kilkuletnie, lecz bez przesady. Istnieje mit o tym iż wino im starsze tym lepsze, co jest oczywiście nieprawdą. Wi...
0
michalstepien

Ogólnie o winach


Białe winaZacznijmy od białych wytrawnych orzeźwiających. To pierwsza grupa win o bardzo szerokim spektrum odmianowym. Wśród nich wina ze szczepu sauvignon blanc, pinot gris, riesling. Tak! Ten szczep wina! Szukajcie win po szczepie winorośli. To bardzo istotna wskazówka. Lekkie, kwasowe wina najczęściej fermentuje się w zbiorach ze stali nierdzewn...
0
Primitivo

Primitivo w Polsce


Co oznacza "primitivo"? Ze statystyk wynika, że najbardziej popularnym w Polsce jest wino z odmiany Primitivo!Nazwa nie odnosi się do skojarzeń typu: prymitywne, prymus, itp. tylko bardziej "primo", czyli pierwsze, wczesne. Jest to w wolnym tłumaczeniu "wcześniak" gdyż winogrona tego szczepu zbierane są wcześniej niż inne odmiany. Kolebką prim...
0
wino-ile

Ile wina per capita?


Wino za granicą Pomiar użycia win liczony per capita, czyli na jednego obywatela kraju rocznie jest fenomenalny.Ilekroć osoba zapytana o ten parament stawia na Stany Zjednoczone, Francję, Włochy. Prawda jest taka, iż ilość mieszkańców jest tu mocna zależna, ich kultura i zwyczaje oraz preferencje w wyborze. Tym krajem jest Watykan. To 57 litró...
0
zdrowie-wino

Zdrowie i wino


Doświadczenie w spożywaniu wina nadmiernie ma każdy z nas. Oczywiście jest to pojęcia bardzo względne. Wszystko zależy od wielu czynników. Na przykład więcej wina mogą wypić mężczyźni, gdyż ich waga ma wpływ na metabolizm późniejszy spożytego trunku.W Polsce mówi się wśród naukowców iż dawka prozdrowotna czyli poprawiająca nasz stan układu krw...
0
wino-samochody

Wino i samochód


Czy po winie można jechać samochodem?Zdecydowanie lepiej oddzielić te dwie czynności. Pomimo prawa które nam zezwala na stężenie alkoholu we krwi do 0,2 promila lepiej nie siadać za kierownicę. Oczywiście w obronie tego zachowania staną osoby które po otrzymaniu kieliszka wina (100ml) będą twierdziły iż mają wyostrzone zmysły bardziej niż przed spo...
0
wino-dom

Wina w domu


Przechowywanie wina w domu Pierwszym zagadnieniem w temacie kolekcjonowania win jest ich przechowywanie. Pamiętając o tym iż każde wino ma swój potencjał starzenia, krótszy lub dłuższy wiedzmy że nie wszystkie wina nadają się do kolekcjonowania. Począwszy od win białych sens ich pozostawiania na specjalną okazję jest nie zawsze trafiony. ...
0
Taste

Wino z podróży


Co przywieźć z podróży? Często zastanawiamy się co przywieźć z pobytu za granicą. Jedni stawiają na pamiątki w postaci przedmiotów które w późniejszym czasie przypominają o wybranej na wakacje destynacji lub wyjeździe biznesowym do dalekich krajów.Jeśli doceniamy produkty lokalne, dobra bardziej płynne, pomagające nam odczuć ponownie atmosferę...
0
73370529_534880853969116_1607356416350224384_n

Moda i wino


Dlaczego wino obecnie w Polsce jest modne?Kiedy kilkanaście lat temu wyjechałem by zwiedzić południową Francję nie przypuszczałem że tak duże wrażenie wywrze na mnie wino. Prosty element tamtejszej kultury. Produkt wynikający z kultywowania tradycji bardzo zakorzenionej z pokolenia na pokolenie we Francji. Myślałem wtedy jak przenieść kilka zwyczaj...
0
chianti-wino

Chianti czy szanti?


Sommelier w restauracji 10 lat temu Jeszcze 10 lat temu na słowo „sommelier" restauratorzy reagowali wytężeniem wzroku, konsternacją, lub zapytaniem po co i dlaczego ktoś taki jest na ziemi. Wino pozostawało w tyle wizji gastronoma, który skupiał się na strawie i możliwości jak najliczniejszego jej wydania kosztem jakości. Ewolucja karty ...
0