Home

musujce-wina-1

Prosecco, cava, champagne

Wina musujące 

​Efekt bombelków w winach jest mile widziany w trakcie różnych uroczystości w naszym życiu. By zapewnić odpowiednią atmosferę wydarzenia należy wcześniej zaplanować ich otwieranie gdyż w przeciwnym wypadku mogą sprawić nam niespodziankę. Miejsce na otwieranie win oraz uspokojona ich zawartość zapewnią nam prawidłowe otwarcie.

Zacznijmy od sreberka często posiadającego listek do zerwania wokół butelki. Następnie pozbądźmy się koszyczka, który utrzymuje korek w butelce poprzez odkręcenie. Dalej trzymając korek w jednej dłoni kręćmy butelką od spodu by wychodził nam korek. Delikatnie w końcowej fazie wyciągamy korek tak by nie wystrzelić i tym samym nie pozbyć sie aromatów wina. Zawartość powoli wlewamy do kieliszków po ich ściance tak by nie wzbudzać piany wynikającej z efektu musującego.

Zapraszamy do zajęć praktycznych uchwyconych na filmie.

1
Garbniki w winie
Dekantujemy wino