Home
Garbniki w winie
Czym są garbniki?
Garbniki to długołańcuchowe polifenole obecne w wielu owocach także nasionach, liściach roślin, korze drzew. Są też w herbacie i gorzkiej czekoladzie. Ich cechą jest ściągający smak w ustach. W winach ich dostawcą są pestki, szypułki oraz proces beczkowania. Pojawią się wówczas gdy owoce poddane są procesowi maceracji. Najczęściej są to wina czerwone.
Niektórzy nazwywają je taninami i zwracają na ich jakość bardzo dużo uwagi ponieważ odpowiadają za długowieczność wina. W procesie produkcji pożądane są jako miękkie lub wyraziste, ważne by postawały w równowadze z resztą parametrów.
Odmiany z garbnikami
Odmiany o cienkiej skórce, takie jak Pinot Noir lub Gamay mają mniej garbników. Kontakt z dębem podczas produkcji wina może również zwiększyć zawartość garbników.
Wina białe, które nie miały kontaktu ze skórą przed fermentacją lub w jej trakcie, praktycznie nie zawierają garbników, chyba że miały kontakt z dębem.
Jak działają garbniki?
Garbniki mają związek ze zmniejszaniem się ciśnienia krwi w ludzkim organiźmie. Posiadają również właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Istnieją również badania według których garbniki powodują wystąpienie migreny, ale takie przypadki są rzadkie, a większość badań wykazała, że garbniki są ogólnie korzystne dla zdrowia ludzkiego.