Home

Kup-wino

Zamawiamy wino

Rocznik 

Przede wszystkim rocznik wina. Białe powinny być wypijane nie starsze niż trzy-czteroletnie. Tu bywają wyjątki, lecz większość lepiej otwierać w tym czasie. Czerwone mają dłuższy potencjał starzenia więc mogą być najlepiej kilkuletnie, lecz bez przesady. Istnieje mit o tym iż wino im starsze tym lepsze, co jest oczywiście nieprawdą. Wiele czynników na ten efekt wpływa, o czym najlepiej dowiedzieć się na kursie.

Temperatura 

Jest parametr szalenie ważny przy podawaniu win. Ich temperatura. Wina białe podajemy w temperaturze 10-12 C, czerwone 16-18 C. Dlaczego? Ponieważ alkohol zawarty w nich wpływa bardzo negatywnie na ich smak gdy są zbyt ciepłe. Z resztą aromaty, smak najlepiej sprawują się w w/w zakresie temperatur.

Podawanie 

Jeśli wino podawane jest w restauracji podczas kolacji we dwoje kelner powinien sprawdzić czy nie jest uszkodzone poprzez powąchanie korka lub odrobiny wina w kieliszku.

W sytuacji gdy osoba wybierająca wina na spotkaniu firmowym otrzymuje dosłownie kilka kropel wina do kieliszka jej zadaniem jest potwierdzenie, że wino jest odpowiednie dopiero wówczas kelner może wlać wino do kieliszków wszystkich gości a na końcu uzupełnia kieliszek osoby wybierającej. Gdy uroczystość poświęcona jest jubilatowi to on staje się najważniejszą osobą i zaczynamy cały rytuał od niego.

0
Teoria wina
Ogólnie o winach