Home
Ogólnie o winach
Białe wina
Zacznijmy od białych wytrawnych orzeźwiających. To pierwsza grupa win o bardzo szerokim spektrum odmianowym. Wśród nich wina ze szczepu sauvignon blanc, pinot gris, riesling. Tak! Ten szczep wina! Szukajcie win po szczepie winorośli. To bardzo istotna wskazówka. Lekkie, kwasowe wina najczęściej fermentuje się w zbiorach ze stali nierdzewnej bez dostępu powietrza co pozwala im zachować aromatyczność, nuty mineralne, charakterystyczne dla siedliska. Łącząc z potrawami należy pamiętać o ich żywej kwasowości nie powinno się jej dodatkowo podkreślać. Dlatego najlepsze są w połączeniu z daniem rybnym, lekkim drobiem, ze świeżymi warzywami i ziołami.
Białe wina beczkowane
Druga grupa win to bardziej zbudowane wina białe niekiedy poddane procesowi dojrzewania w beczkach. Tu kłania się przed nami szczep chardonnay, semillon, pinot blanc. Przykład tych win będzie potrzebował akompaniamentu przystawek bardziej złożonych. Może to być danie z cielęciną, ryba w warzywach gotowanych, ogólnie pożywna kompozycja z mięsem białym. Chardonnay wygrywa w uniwersalności za każdym razem. Wino z tego szczepu jest bardzo popularne, zwykle ma średnią nawet niską kwasowość i bogatą strukturę, często powtarzane przez angielskich turystów "anything but chardonnay" jest jedynie ich kaprysem.
Białe wina aromatyczne
W kolejnej trzeciej już grupie win białych będą korzenne aromatyczne bogate typu gewurztraminer, viognier, muscat. Szczep z domieszką przypraw w zapachu, owoców egzotycznych o mocnym smaku. Niezbędny do treściwej potrawy, najlepiej z kuchni dalekowschodniej, czyli dania słodkie cieżkie przyprawione carry, sosy słodko-kwaśne, idealne połączenia z wyraźniej przyprawowymi odmianami.
Czerwone wina
Przejdźmy do win czerwonych. Na początku młode lekkie o owocowej strukturze najczęściej poszukiwane przez restauracje w sprzedaży na kieliszki. Ich wiek nie powinien przekraczać 3-4 lat. Ich cena nie powinna wywoływać konsternacji przy decyzji zakupowej. Służą często jako dodatek do potraw popularnych w kuchni włoskiej, francuskiej lub hiszpańskich tapas. Mamy je z Nowego Świata w ogromnym spektrum aromatyczno-smakowym. W Europie znane jako primeur to słynne beujolais, dolcetto, bardolino, valpolicella.
Grupa win czerwonych średnio zbudowanych, pikantnych, czyli win podkreślających nam potrawę. Nero d'Avola z Sycylii, syrah z Południa Francji, shiraz australijski. Ich struktura pozwala nam na zastosowanie reguły kompozycji spójnej czyli dopasowywania dań i win przez ich podobieństwo. Druga reguła to łączenie przez przeciwieństwa czyli tworzenie kontrastu np. smak słony potrawy i smak słodki wina.
To miejsca wymaga wyróżnienia win różowych czyli uniwersalnej wersji wina między białym a czerwonym.
Bogate, eleganckie, aksamitne wina ze szczepu merlot, carmenere z Chile, przeciwieństwo ciężkich win czerwonych często wybierane przez kobiety, lub na okazje gdzie wino nie będzie stawiane na I miejscu w food pairingu.
Wina czerwone beczkowane z wyraźnymi taninami. Król winorośli cabernet sauvignon, malbec, tannat, mocna grupa win wyrazistych potrzebnych do neutralizowania tłuszczu zawartego w potrawie. Tęgie smaki tych win muszą zrównać wagę pożywnych dań.
Na końcu pozostaje nam wymienić Pinot Noir. Szczep nieco inny od pozostałych. Wina z tego szczepu mają wyższą kwasowość, bywają lekko pikantne, dobrze jak sa po dojrzewaniu w beczce. Ten szczep zasługuje na miano koneserskiego. Trzeba trochę wiedzieć dlaczego smakuje tak a nie inaczej. Najdroższe wina na świecie są z pinot noir dokładnie z Burgundii (Romanee Conti).
To wszystko na temat dosłownie kilku, kilkunastu szczepów. Ogólnie jest ich na świecie ponad 8 tys. licząc krzyżówki, autochtony itd.