Vineo.pl

Blog o winie, Wiedza na temat wina. Szczepy win, rodzaje wina, opisy regionów winiarskich, polecane wina. Zapraszamy - Vineo.
bigos

Bigos i wino – nietypowe połączenie, które zaskoczy Cię smakiem


Jakie wino wybrać do tradycyjnego bigosu? Bigos to swoisty symbol kuchni polskiej. Bez wątpienia to nieodłączna część wielu rodzinnych imprez w domach naszych babć i mam. Któż z nas nigdy nie spróbował tego kwaśnego specjału charakteryzującego kuchnię polską? Ile rodzin i kucharzy, tyle sposobów na przyrządzenie bigosu, jednak p...
Czytaj dalej
3
france

Apelacja Grès de Montpellier


Wśród 531 istniejących gmin l'AOC Languedoc 46 gmin od 2002 roku posiada apelację Grès de Montpellier.Tereny objęte apelacją Grès de Montpellier rozmieszczone  są  na wschód i zachód aglomeracji Montpellier i są podzielone na zachodzie przez dolinę rzeki Hérault i region północny Pic Saint Loup oraz na wschodzie p...
Czytaj dalej
0
jakie-wino-do-pizza

Wino i pizza – co pasuje do popularnego włoskiego przysmaku?


Wino i pizza na każdą okazję? Spotkanie z grupką znajomych, piknik w parku, kolacja w eleganckiej włoskiej knajpce, a może sobotni wieczór z ulubionym serialem? Tak różne okoliczności, a w przypadku wielu osób odpowiedź tylko jedna – „pizza". A skoro pizza, to i wino – tylko jakie? Choć wielu łączy pizzę...
Czytaj dalej
1
Zdrowie-wino

Zdrowie i wino


Skład wina W skład wina wchodzi wiele elementów działających na nasze zdrowie prozdrowotnie. Największa ich ilość jest w skórkach winogron i im jest grubsza tym przekazuje więcej związków o nazwie fenole do wina. Możemy zatem zapytań przed zakupem o szczep cabernet sauvignion, malbec, tannat chcąc wybrać te bardziej zdrowsze wina. Gromadzone w...
Czytaj dalej
0
ulice-Izraela

Wzgórza Golan na świątecznym stole


Co jeść w Święta? ​Niebawem Święta Wielkanocne, a podczas nich radość spotkania przy stole zastawionym różnymi potrawami według naszych pomysłów. W tym roku proponuję trochę poeksperymentować dla odmiany przyzwyczajeń w kierunku kuchni blisko i dalekowschodniej. Nie zmuszam oczywiście do ortodoksyjnych wyborów dań według ko...
Czytaj dalej
0
kafanaum

Przemierzając Izrael


Militarnie Przemierzając Izrael miałem wrażenie iż ciągle jesteśmy strzeżeni przez przewodnika, kierowcę, rezydentów, wojsko. To tak jakby państwo było w stałym konflikcie wewnętrznym, lekko niezdrowym dla wszystkich. Historia tej ziemi mówi nam wiele i te uczucia są wzmożone na miejscu, więc radzę wszystkim planującym podróż po Izra...
Czytaj dalej
0
wino-i-deser

Jakie wino do deseru?


Jakie wino pasuje do deseru? Kto z nas ma w sobie tyle silnej woli aby po satysfakcjonującym posiłku oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś słodkiego? Jest to naturalna reakcja organizmu na obniżenie poziomu cukru we krwii, spowodowana nadmierną produkcją insuliny w trzustce. Nie od dziś wiadomo, że z własnym organizmem lepiej współpracować niźli...
Czytaj dalej
28
golan

Vineo ze Wzgórz Golan


Relacja ze Wzgórz Golan ​Tymczasem na Wzgórzach Golan zaczynają się pierwsze prace związane z wegetacją winorośli. W marcu minie 5 lat od mojej pierwszej wizyty w Izraelu. To był najpiękniejszy czas jaki spędziłem w podróży do krajów winiarskich. Wcześniejsze wyjazdy do Francji nie były tak pełne doznań jak ten jeden na Golan Highs W...
Czytaj dalej
1
ryba

Jakie wino do ryby?


Na jakie wino zdecydować się do dań z ryby? Któż z nas nie lubi dobrze przygotowanej i aromatycznie doprawionej ryby? Od bardzo dawna ryby królowały na stołach nie tylko w nadmorskich kurortach. Coraz popularniejsze są domowe wędzarnie, w których tak chętnie szykujemy smaczne rybki, a cóż nie podbije ich smaku tak, jak dobrze dobrane...
Czytaj dalej
4
covid

Zamknięte lokale


Zamknięte na dwa tygodnie...Po raz drugi zamknięto szeroko rozumianą gastronomię. Restauracje, bary, puby i małe knajpki które wszyscy znamy i lubimy, praktycznie z dnia na dzień musiały dostosować się do nowych wytycznych – gotowanie na wynos. Jak na to patrzą pracownicy lokali? Jakie będą skutki obecnych obostrzeń zarówno dla lokali, jak i dla go...
Czytaj dalej
2
champagn_20210216-153850_1

Ile bąbelków w jednym kieliszku?


Ile bąbelków w jednym kieliszku? Wina musujące, musiaki, bąbelki. Niezależnie jak je nazywamy, nieodłącznie towarzyszą nam podczas małych i wielkich celebracji, wznoszenia noworocznych toastów czy eleganckich spotkań. Coraz częściej sięgamy po nie bez okazji, by cieszyć się chwilą. Wiele je różni od szczepów winogron i terroir po metody p...
Czytaj dalej
9
bio

Czy jest wino bez siarczynów?


Wino bez siarczynówW czasie moich licznych podróży winiarskich odkryłam, że temat win bez stosowania siarczynów jest wśród winiarzy bardzo żywo poruszany. Trochę inaczej jest z praktyką. Często ten termin jest mylony i wino bez siarczynów nie oznacza, że całkiem ich nie będzie. O ich obecności decydują raczej procesy, które są zastosowane lub ...
Czytaj dalej
0
śniadanie na słodko

Śniadanie na słodko, czyli naleśniki i pancakes z owocami w roli głównej


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To ono ma nam dostarczyć energii niemal na cały dzień. Nasze dzieci najczęściej nie rozumieją jeszcze, jak wielkie znaczenie ma ono dla naszego zdrowia i samopoczucia, jednak kolorowe śniadania, w których będą królować naleśniki, pancakes oraz świeże lub mrożone owoce, z pewnością zachęcą maluchy do jedzenia...
Czytaj dalej
2
rivesaltes

Z podróży po Francji


Celem mojej kolejnej podróży było dotarcie do producenta wspaniałych słodkich win wzmacnianych z regionu Roussillon.W czasie degustacji odkryłam nie tylko niesamowity urok tych win, ale także sekrety ich produkcji strzeżonych od wielu lat i piękna tradycję kosztowania tych win, która podtrzymuje wysoką jakość tych win.Wina słodkie wzmacniane R...
Czytaj dalej
3
sommelier

Krótka historia sommeliera


Sommelier vs. Podczaszy ​W dzisiejszym świecie rola sommeliera wciąż jest w procesie ewolucji i czas wyjaśnić kim jest w ogóle sommelier. Słowo pochodzi ze starofrancuskiego "soumelier" i oznacza w rozwiniętym tłumaczeniu "przewoźnika" z odległych czasów, który zajmował się dostawami wszelkich dóbr na stoły królewskich rodzin. Jego rolą b...
Czytaj dalej
1
waletynki

Walentynki - wieczór zakochanych z idealnymi aromatami


Dzień 14 lutego to dobry dzień do obdarowywania siebie nawzajem drobnymi upominkami. Jednakże, kto powiedział, że tym upominkiem nie może być romantyczna kolacja z akompaniamentem dobrego i aromatycznego wina? Wielu z Was na pewno niejednokrotnie zastanawiało się, jakie wino idealnie podkręci atmosferę tego wieczoru. Idealnie współgra z p...
Czytaj dalej
5
IMG_1975

Jak współpracować z szefem?


Szef kuchni i sommelier Szefa kuchni należy zawsze przestawiać gościom w restauracji typu fine dining, z sommelierem bywa różnie gdyż jest ich niewielu jeszcze w pełni i gotowości stojących na straży doboru win do potraw. Sam używam określenia sommelier lecz pracuję rzadko w Dworze Sieraków przejmując funkcje "podczaszego" gdyż pandemiczn...
Czytaj dalej
0
wakacje-2021

Wakacje 2021


Nie wiem jak Wam ale mi wciąż marzy się wyjazd do Ameryki Południowej. Zwłaszcza gdy pomyślę sobie że teraz jest tam lato gdy u nas jest angielska zima i tak by poszaleć w śniegu trzeba szukać go w górach. Na szczęście dla nas w Krakowie jest niedaleko, wystarczy 1h trasy nr 7 w kierunku południowym. Lecz w moim sercu jest ogrom ciekawośc...
Czytaj dalej
0
jakie-wino-do-kaczki

Jakie wino do kaczki?


Kaczka – jakie wino?Czy jesteśmy w stanie bez mrugnięcia okiem wskazać, jakie wino będzie idealne podczas wspólnego biesiadowania i delektowania się pieczoną kaczką? Co podamy do świeżo wypieczonej piersi z kaczki, na przykład podanej z lekką świeżą sałatką na bazie rukoli, czerwonej cebuli, pomidorów, ogórków małosolnych i wine...
Czytaj dalej
2
jakie-wino-do-burgera

Jakie wino do burgera?


Burger, ikona Ameryki – z jakim winem?​ Chrupiąca pszenna bułka, kotlet z najlepszej jakości mięsa wołowego, idealnie grillowany, soczysty i różowy w środku, z sosem własnoręcznie przyrządzonym i świeżymi dodatkami, m.in. dojrzałymi pomidorami, listkiem świeżej sałaty, chrupiącym ogórkiem i surowym krążkiem cebuli jest u przecię...
Czytaj dalej
2