Home

jakie-wino-do-kaczki

Jakie wino do kaczki?

Kaczka – jakie wino?

Czy jesteśmy w stanie bez mrugnięcia okiem wskazać, jakie wino będzie idealne podczas wspólnego biesiadowania i delektowania się pieczoną kaczką? Co podamy do świeżo wypieczonej piersi z kaczki, na przykład podanej z lekką świeżą sałatką na bazie rukoli, czerwonej cebuli, pomidorów, ogórków małosolnych i winegretu? A co do pieczonej na styl azjatycki – po seczuańsku, tajsku, pekińsku? Jaki wybór padnie w przypadku kaczki faszerowanej owocami – pomarańczami, gruszkami, śliwkami, kaczki w żurawinie, figach i wielu innych owocach? A nawet do pasztetu na bazie tego mięsa, rozłożonego na słonych krakersach ze świeżym ogórkiem? Tak wiele pytań, na które warto znać odpowiedź, by móc wydobyć smak i aromat dań na bazie tego mięsa. 

Kaczka – mięso kameleon 

Kaczka w związku z tym, że przygotowuje się ją na wiele różnych sposobów, może towarzyszyć albo być tłem dla wielu rodzajów win, nie są to wina jednak przypadkowe. Czerwone czy białe – zapytamy więc, nie to jest jednak najważniejsze. Mięso z kaczki domaga się, aby były to najszlachetniejsze odmiany winorośli. Przez to, że jest to mięso z większą zawartością tłuszczu, potrafi wydobyć z przypraw i dodatków używanych do jej przyrządzenia to, co najlepsze. Kaczka w winie, na styl żydowski z majerankiem, imbirem, tymiankiem, a może po wietnamsku? Przypominające dziczyznę, białe mięso, często dość tłuste i ciężkie. Kaczka, będąc z należytą jej uwagą przygotowana, może „obrosnąć w piórka" i stać się bardzo kruchą i delikatną w smaku potrawą. Jak widać, kaczka może okazać się łatwym bądź niełatwym partnerem do parowania z winem. Łatwym, bo jest to mięso stwarzające wiele możliwości, zarówno w przygotowaniu, przez co będzie pasować do wielu win; trudnym, bo istnieje też wiele możliwości pomyłki w wyborze odpowiedniego wina, nie komponując się dobrze z przygotowaną przez nas potrawą.

Klasyka, czyli kaczka pierś z pinot noir 

Smażona na patelni kaczka, pozbawiona zbędnego tłuszczu, trzymana na palniku do czasu, aż na jej wierzchu pojawi się bardzo cieniutka skórka, tak, by w środku mięso wciąż było w delikatne i nieco różowe, najlepiej b będzie smakować podana z pinot noir, winem kwasowym o mocno wyczuwalnych czerwonych owocach z nieco korzennymi nutami, którego lekkość, szlachetność i wykwintność wyeksponuje i wzbogaci smak mięsa. Dobry pinot pomoże też zaakcentować smak, zwłaszcza gdy kaczka przygotowywana była z nieco delikatniejszymi ziołami i przyprawami. Wino to pełne świeżości i z mocnymi owocowymi aromatami będzie idealnym połączeniem z tym prostym, a jakże pysznym daniem. Kaczka z patelni może być wyrazistsza i mocniejsza w smaku, wino to jednak dzięki swojej elastyczności jest w stanie sprostać i wciąż zachwycać, nie przytłaczając równocześnie potrawy. Warto sprawdzić The Collectables Pinot Noir, wino dla wielu idealne, jeżeli chodzi o jego parowanie z kaczką.

Pinot noir nie jedynym klasykiem 

Kaczka z jabłkiem, w pomarańczach, śliwkach, gruszkach, figach, żurawinie – jak widać, mięso to lubi towarzystwo owoców. Jakie więc wybrać wino, które jest w stanie sprostać tak owocowym i słodkim daniom? Kwasowość rieslinga będzie odpowiedzią na pytanie, z czym podać tak aromatyczne danie. Odświeżający, nieco cierpki, wielowymiarowy, złożony, przyjemnie rozlewający się i wypełniający usta – wymarzony kompan w połączeniu z słodkimi, owocowymi sosami, chrupiącą skorupką, a nawet z przyprawami kuchni orientalnej i imbirem. Ta ceniona przez sommelierów pozycja spisze się dobrze nie tylko ze słodkimi specjałami, ale też ze słodko-kwaśnymi potrawami takimi jak np. kaczka po seczuańsku. Ten niemiecki specjał z pewnością pozwali naszej kaczce czuć się wyjątkowo.

Jakie wino do pasztetu z kaczki? 

Kaczy kremowy pasztet, nieco tłusty, serwowany zazwyczaj z pajdą dobrej jakość pieczywa i świeżym ogórkiem to niebo w gębie dla niejednego smakosza zmielonego i zapieczonego mięsa. W jakim winnym towarzystwie czuje się ten specjał najlepiej? Odpowiedzią na to pytanie jest wino z Francji. Słodkie białe wino z regionu Sauternais, odpowiednio kwasowe, pełne brzoskwiń, moreli i miodu, złożonych smaków. W połączeniu z pasztetem, może być zaskakującym, ale, jak się okazuje, niezwykłym dla podniebienia połączeniem. To odważne połączenie słodkiego Sauternes i pikantnego pasztetu może być miłym zaskoczeniem dla przybyłych na wspólny posiłek gości.

Jakie wino do confit duck z kaczki​? 

​Tradycyjne danie kuchni francuskiej, polegające na powolnym gotowaniu w niskiej temperaturze kaczych udek aż do ich całkowitej miękkości dzięki konfitowaniu w tłuszczu, jest bardzo delikatne i soczyste, rozpływa się wręcz w ustach. Potrawa ta, niezwykle intensywna, potrzebuje równego sobie partnera – takiego jak malbec, czerwone, a nawet ciemnofioletowe wino, cierpkie, owocowe, pełne jeżynowych, śliwkowych nut z szczyptą pieprzu i czereśnią w tle. Kacze udka, w połączeniu z malbec, stają się zrównoważone i pełne smaku, nie tracąc przy tym tego, co w nich najlepsze, czyli delikatności i miękkości.

Pikantne potrawy na bazie dziczyzny –​ z czym je łączyć? 

Kuchnię tajską poznamy po jej ostrym charakterze. Zjedzenie kaczki curry będzie więc nie lada wyzwaniem dla osób lubiących delikatność potraw. Kaczka w ostrym sosie świetnie komponuje się z winem takim jak gewurztraminer, wypełnionym nutami płatków róż, gałki muszkatołowej i liczi, doskonałym do dań pełnych aromatycznych przypraw, takich jak właśnie curry. Wino dodatkowo obfite w pieprz, imbir i cynamon podkręca smak dania, tworząc prawdziwy rollercoaster na podniebieniu. Gewurztraminer, będąc przy tym nieco słodki, jest w stanie złagodzić smak potrawy, przez co dla przeciętnego Europejczyka jej konsumpcja nie będzie aż tak wielkim wyzwaniem.

Białe czy czerwone? 

Ważne, by pamiętać, że intensywność smaku kaczki musi odpowiadać intensywności win. Kaczka, przez to, iż cechuje ją intensywniejszy smak niż np. kurczaka, musi być traktowana z niemałą ostrożnością, lubi bowiem przybierać intensywność przypraw czy smak sosów; często będąc już po procesie gotowania, duszenia, czy pieczenia, pokazuje swoje pełne aromatycznego wdzięku oblicze. Dlatego tak ważne jest wybranie odpowiedniego wina do dania z jej udziałem; jeżeli chodzi o konkretny rodzaj wina – to, czy jest to białe czy czerwone, nie ma aż tak dużego dla niej znaczenia. Udane małżeństwo może ona zawrzeć zarówno z białym rieslingiem, jak i z czerwonym pinot noir.

1
Wino i pizza – co pasuje do popularnego włoskiego ...
Jakie wino do burgera?