Home

bio

Czy jest wino bez siarczynów?

Wino bez siarczynów

W czasie moich licznych podróży winiarskich odkryłam, że temat win bez stosowania siarczynów jest wśród winiarzy bardzo żywo poruszany. Trochę inaczej jest z praktyką. Często ten termin jest mylony i wino bez siarczynów nie oznacza, że całkiem ich nie będzie. O ich obecności decydują raczej procesy, które są zastosowane lub których udało się uniknąć w produkcji wina bez siarczynów, przy czym i tak są ich śladowe ilości wynikające z fermentacji.

Panika winiarzy 

Jak wiadomo ogólnie brak siarczynów w czasie winifikacji powoduje panikę, gdyż dla niektórych jest to zupełnie niemożliwe. Prawie na każdym etapie produkcji mamy do czynienia z małą dawką siarczynów, na etapie zbiorów, na etapie wyciskania soku, na etapie czyszczenia zbiorników ze stali nierdzewnej i nawet w czasie fermentacji alkoholowej.

W przypadku win czerwonych potrzebna jest zdecydowanie mniejsza ilość siarczynów, gdyż w czerwonej skórce istnieje wystarczająca ilość przeciwutleniaczy. W przypadku winiarzy zdecydowanych na produkcję biodynamiczną automatycznie wykluczony jest wariant stosowania siarczynów. Wówczas winiarz jest zobowiązany zastosować naturalne środki zabezpieczające winogrona. We Francji stoją za tym ścisłe kontrole decydujące o losie prawie każdej działki i późniejszej klasyfikacji wina.

Smak wina bez siarczynów 

Smak wina bez stosowania siarczynów oscyluje między szczerą naturalnością, a szlachetnością szczepów. Tylko bardzo doświadczonym winiarzom udaje się uniknąć katastrofy.

Trzymajmy się jednak celu w jakim wymagający klient wchodzi do naszego sklepu i chce zakupić wino. Tak naprawdę wszystkie wina są prozdrowotne jeśli są spożywane z umiarem. Wino z symbolem SULFER FREE może dodatkowo zadowolić konsumenta, który wybiera wina wyrabiane bez udziału siarczanów lecz jest to kosztem specyficznego smaku. 

Nie, nie, nie można mieć wszystkiego. Mamy tu do czynienia z typowym "coś za coś ".

W gronie poznanych przez mnie winiarzy jest kilku którzy osiągnęli maximum w korelacji braku siarczanów z dobrym smakiem na które czekali latami.

Wina z ich produkcji nie tylko spełniają wszystkie kwestie prawne bardzo skomplikowanych procedur we Francji, ale także smakowo są w stanie zaspokoić wymagania bardzo wąskiej niesamowicie wymagające publiczności. Mam tu na myśli niedawno zresztą odkrytą przez mnie winnicę schowaną wśród mnóstwa innych, gdzie dojrzewają kilkunastoletnie szczepy z których wyrabia się wina bez stosowania siarczanów. Receptura na powstawanie tych win nigdy do końca nie zostanie zdradzona.

Pisząc ten artykuł, wyrażam cały swój podziw dla producentów którzy poświęcają czas w celu wykreowania wina idealnego dla nas.

0
Mencia – iberyjski szczep do produkcji czerwonego ...
Jak kupować wino? Praktyczne wskazówki.