Home
Wracamy z opowieściami na degustacjach
Jak sir Francis Drake „podpalił brodę króla Hiszpanii"
To jedna z najlepszych opowieści w historii wina. Jak sir Francis Drake „podpalił brodę króla Hiszpanii" podczas nalotu w 1587 roku na port w Kadyksie i uciekł z 2900 beczkami wina. Może to być również powodem lekkiego zażenowania, ale jednocześnie niezaprzeczalnej miłości Brytyjczyków do Sherry.
Wielcy odkrywcy i nikczemnicy
Opowieść sięga 1400 roku, kiedy Europa zaczęła odkrywać Nowy Świat. Wielkie stolice Europy wysyłały odkrywców, takich jak Ferdynand Magellan i Krzysztof Kolumb, aby znaleźli drogi handlowe i odkryli co leży za szerokimi oceanami. Krzysztof Kolumb, mimo że urodził się we Włoszech, zawarł swój najsłynniejszy układ z królem Ferdynandem i królową Hiszpanii Izabelą i wypłynął z hiszpańskich portów Palos de la Frontera, Kadyksu i Sanlucar – wszystkich regionów znanych z wina.
Te eksploracje okazały się spektakularnym sukcesem dla Hiszpanii, gdy odkrywcy zaczęli powracać na statkach wypełnionych złotem, srebrem i innymi bogactwami z nowego świata. W tym samym czasie, gdy Hiszpania czerpała zyski z grabieży Meksyku i Peru, młoda królowa Anglii Elżbieta czerpała korzyści z bogactwa przyniesionego przez jej rozrastające się kolonie w Ameryce Północnej.
Wiedząc, że wyspiarskie królestwo musi być silne aby przetrwać Elżbieta przymknęła oko gdy sir Francis Drake i inni angielscy kapitanowie morscy zaczęli napadać na wolno poruszające się ciężko załadowane statki Hiszpanii zagarniając bogactwa dla siebie.
Wkrótce Filip II, król Hiszpanii, miał dość odważnej angielskiej królowej i jej „wilków morskich" i wkrótce obmyślił plan.
W 1580 król Filip nakazał zbudować wielką Armadę, czyli marynarkę wojenną. Jego plan polegał na najechaniu Anglii, usunięciu Elżbiety z tronu i koronacji na króla Anglii w katedrze westminsterskiej. Jednak Elżbieta dowiedziała się o planie i przeprowadziła śmiałe uderzenie wyprzedzające, prowadzone przez wysoce wykwalifikowanego kapitana statku, Sir Francisa Drake'a.
Drake został wysłany z Plymouth 12 kwietnia 1587 r. Przybył na obrzeżach Kadyksu 29 kwietnia. Późnym popołudniem tego dnia śmiało wpłynął do portu, kompletnie zaskakując obrońców i wprawiając hiszpańskie siły lądowe i morskie w panikę.
Przez resztę dnia i przez następny Drake plądrował i palił. Zniszczono 37 statków hiszpańskich, z niewielkimi stratami po stronie angielskiej. W ramach łupów z nalotu Drake i jego załoga ukradli 2900 beczek Sherry i dostarczyli je do brytyjskiego dworu. Ta wyniszczająca bitwa stała się znana jako „podpalenie brody króla Hiszpanii".
Hiszpańska sherry stała się nagle najpopularniejszym napojem w Anglii.
Powrót degustacji komentowanych
Spotkania z opowieściami o winach wróciły do normalnej wersji na żywo co mnie bardzo cieszy. Przede wszystkim widzę szczęśliwych ludzi, zafascynowanych kolorem, aromatami, smakiem wina. Tym razem spróbowaliśmy win wzmacnianych z Jerez i Madery. Specjalnie zestawiłem dwa pojedynki Tio Pepe i Sercial 5 YO oraz Duke of Clarence i Solera Cream. Rodzynkiem spotkania była butelka Matusalem 30YO, po prostu petarda dojrzałości smakowej wina wzmacnianego.
Ba, nie tylko wina gdyż ten sam producent pędzi Brandy de Jerez czyli Lepanto i whisky Nomad więc historia nieco przedłużyła się do późnych godzin wieczornych. To jest coś co lubię, a Wy?