Home
Moda i wino – czy moda na wino?
Dlaczego wino obecnie w Polsce jest modne?
Kiedy kilkanaście lat temu wyjechałem, by zwiedzić południową Francję, nie przypuszczałem, że tak duże wrażenie wywrze na mnie wino. Prosty element tamtejszej kultury. Produkt wynikający z kultywowania tradycji bardzo zakorzenionej z pokolenia na pokolenie we Francji. Myślałem wtedy, jak przenieść kilka zwyczajów stosowania wina do naszego kraju. Spotkałem się z dużym dystansem rodaków do kolejnego alkoholu, którego działanie wiąże się z efektem ubocznym następnego dnia. Warto jednak wiedzieć, że wino używane prawidłowo jeszcze nikomu nie zaszkodziło, przeciwnie – przynosi nawet efekty lecznicze i ogólnorozwojowe u osób spożywających. Dziś chciałbym podzielić się kilkoma wskazówkami, jak używać wina, w jakich okolicznościach je spożywać oraz czego nie powinno zabraknąć podczas wieczoru z winem.
Kiedy pić wino?
Do nieodzownych dodatków niezbędnych podczas konsumpcji wina należą woda oraz dobrze dobrane potrawy, ale też – umiar i nasze odpowiednie nastawienie. Dlaczego mamy łączyć wino z wodą? Istnieje w winie stosunkowo mała ilość alkoholu wynikającego z przeprowadzonej fermentacji winogron, który jest niczym innym jak związkiem chemicznym o nazwie etanol. Jego działanie w organizmie przynosi efekt wypłukiwania wody, zatem należy zadbać o jej uzupełnienie w trakcie i po spożyciu alkoholu. W żadnym wypadku nie powinno się w momencie pragnienia sięgnąć po butelkę wina, by je ugasić. Jest to niewybaczalny błąd przynoszący za sobą konsekwencje w postaci bólu głowy i złego samopoczucia. Wino należy do składników dobrego posiłku, zatem pijąc je do odpowiednio wybranej potrawy, cieszymy się ich smakiem, a czasem doznajemy wręcz wrażenia, iż wino i potrawa dają nam kolejny smak kompozycji. Ostatecznie umiar związany z naszą silną wolą pozwoli nam wprowadzić nasz umysł w stan lekki, zmysłowy oraz bardziej otwarty.
Degustacje win
Na początku, gdy wino stawało się modne, bardzo popularne były degustacje prowadzone na różne sposoby. Jedni promowali swoje produkty jako handlowcy firm dystrybucyjnych, inni jako dziennikarze i blogerzy opowiadali o różnicach i zaletach stylów winiarskich, chwaląc swoje, cudze i takie, którego nie znają. Świadomość konsumentów rosła, rośnie i tak jeszcze będzie przez kolejnych parę lat – co zdecydowanie cieszy, gdyż wino jest naprawdę ciekawym obszarem sztuki kulinarnej.