Home
Jakie wino do szakszuki?
Co to jest szakszuka?
Shakshuka (Szakszuka) to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki, lub innych warzyw, najczęściej podawane na śniadanie. To danie oczywiście można zjeść też na obiad, jest to bardzo sycąca i pożywna kompozycja. Pochodzi z kuchni tunezyjskiej i jest bardzo popularne w krajach arabskich, teraz już na całym świecie. Pierwszą szakszukę jadłem w Izraelu, później znalazłem jej wersję w restauracji Klezmer na Kazimierzu. Podawana była na małej patelni z dużą ilością nowalijek czyli wczesnych warzyw wiosennych. Do dziś odżywiam się shakszuką codziennie, wykonując ją ze szpinakiem i pomidorami...przyznam się że ze wszystkim zdrowym co mi wpadnie w ręce rano po treningu.
Przepis na szakszukę
Telewizji w ogóle nie posiadam, lecz w trakcie pobytu u rodziny zawiesiłem oko na programie w którym przyrządzano szakszukę. Nie podaję przepisu gdyż tak proste danie nie wymaga głębokiego opisu. Wymienię jedynie jak można różnie je przyrządzić:
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszukę z dynią
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
Wyzwanie dla wina?
Danie o tak wielu wymiarach smakowych wymaga doboru wina przez pomost składników które do siebie pasują. Zdecydowanie jest to przykład jedzenia najczęściej spożywanego rano więc jeśli jesteśmy na urlopie polecam z winami musującymi: champagne., cava, prosecco.
Jeśli wybraliśmy szakszukę na późny obiad proponuję białe lekkie wina typu sauvignon blanc z Moraw Collection 1508
Istnieją składniki dań które tworzą pomost z winami czerwonymi, między innymi są to ciemne oliwki, wędliny lub bekon.
Ze względu na "wagę" dania wybrałbym frankovkę z Moraw Collection 1508.