Home
Jak zrozumieć style whisky? Przewodnik po rodzajach whisky
Whisky dla początkujących
Scena whisky jest bardziej ekscytująca niż kiedykolwiek wcześniej. Od czego zaczynasz, jeśli chcesz znaleźć swój idealny dram?
Nigdy w historii nie było tak różnorodnej oferty whisky jak obecnie, a destylarnie powstające na całej planecie rzucają wyzwanie tradycyjnemu trunkowi rodem ze Szkocji, Irlandii, USA, Kanady i Japonii – od przydymionego stylu Islay do owocowego posmaku irlandzkiego destylatu. Od delikatnej subtelności japońskiej mieszanki po pełnowartościowego słodu Sherried z Tajwanu… Nigdy nie było lepszego czasu na znalezienie odpowiedniej whisky, która będzie pasować do Twojego podniebienia i Twojej kieszeni.
Szkocja
Wilgotny, chłodny klimat Szkocji może frustrować wczasowiczów, ale jest idealny do produkcji whisky, a destylarnie działają od południowych granic po wyspy Orkady. Blendy łączące whisky słodowe i zbożowe stanowią większość rynku, ale single malts – whisky produkowane w małych partiach w jednej gorzelni, przy użyciu tylko jęczmienia, wody i drożdży opisywane są na pierwszych stronach gazet. Jest ich tylko 5% w całej produkcji.
Istnieją również mieszane słody – mieszanka dwóch lub więcej single maltów – oraz whisky single grain, które, jak nazwa sugeruje, pochodzą z tak zwanej gorzelni zbożowej.
Najłatwiej jest podzielić Szkocję na regiony, ale nie myślmy, że lokalizacja destylarni decyduje o jej stylu. Jeśli myślisz, że wszystkie whisky Islay są torfowe, spróbuj Bruichladdich lub Bunnahabhain. Speyside jest często słodki i przyprawowy? Nie w przypadku Benrinnesa, Mortlacha czy wielu innych.
Irlandia
Pod koniec XIX wieku irlandzka whisky rządziła światem, wyprzedzając swoich szkockich rywali. Następnie seria wydarzeń – od powstania mieszanej szkockiej po wstrząsy geopolityczne –doprowadziła do upadku i destrukcji wielu destylarni. Faktem jest natomiast to, że to Irlandia była pierwsza w produkcji aqua vity.
Pozostali producenci trzymali się razem, aby przetrwać jako Irish Distillers, i bardzo powoli sytuacja zaczęła się zmieniać. Obecnie w całym kraju istnieją nowe gorzelnie, od odradzającej się sceny w Dublinie po odległe nadmorskie lokalizacje, takie jak Dingle.
Japonia
Minęło ponad sto lat od odkrywczej podróży Masataki Taketsuru do szkockich destylarni, która pomogła w rozkręceniu japońskiego przemysłu whisky i jego bliźniaczych dynastii Suntory i Nikka.
Destylarnie takie jak Yamazaki i Yoichi zostały założone, aby służyć rodzimej publiczności. Potem powoli, ale pewnie rozprzestrzeniła się międzynarodowa sława japońskiej whisky, wzmocniona w ostatnich latach cenami aukcyjnymi kultowych „zaginionych" destylarni Karuizawa i Hanyu.
USA
Dominacja Jacka Danielsa i Jima Beama wzmacnia obraz szczególnego stylu amerykańskiej whisky: kukurydzianej słodyczy, z nowymi, zwęglonymi dębowymi beczkami o aromacie kokosa, wanilii i banana. Nawet „tradycyjni" gorzelnicy grają wiele riffów wokół tego głównego tematu, od bogatego żyta do delikatnie teksturowanej pszenicy lub oryginalnego, młodego stylu amerykańskiej kukurydzy.
Style whisky do spróbowania
By spróbować whisky, warto wstąpić do Klubu Whisky lub grup dyskusyjnych, a przede wszystkich dobrze jest znać zaufaną osobę, która pomoże nam w zakupach.