Home

style-whisky

Jak zrozumieć style whisky

Whisky dla początkujących 

Scena whisky jest bardziej ekscytująca niż kiedykolwiek wcześniej. Więc od czego zaczynasz, jeśli chcesz znaleźć swój idealny dram? 

Nigdy w historii nie było tak różnorodnej oferty whisky jak obecnie, a destylarnie powstające na całej planecie rzucają wyzwanie tradycyjnemu sercu Szkocji, Irlandii, USA, Kanady i Japonii. Od przydymionego stylu Islay do owocowego posmaku irlandzkiego destylatu. Od delikatnej subtelności japońskiej mieszanki po pełnowartościowego słodu Sherried z Tajwanu… nigdy nie było lepszego czasu na znalezienie odpowiedniej whisky, która będzie pasować do Twojego podniebienia i kieszeni.

Szkocja 

​Wilgotny, chłodny klimat Szkocji może frustrować wczasowiczów, ale jest idealny do produkcji whisky, a destylarnie działają od południowych granic po wyspy Orkady. Blendy - łączące whisky słodowe i zbożowe - stanowią większość rynku, ale single malts - whisky produkowane w małych partiach, produkowane w jednej gorzelni, przy użyciu tylko jęczmienia, wody i drożdży opisywane są na pierwszych stronach gazet. Jest ich tylko 5% w całej produkcji.

Istnieją również mieszane słody - mieszanka dwóch lub więcej single maltów - oraz whisky single grain, które, jak nazwa sugeruje, pochodzą z tak nazwanej gorzelni zbożowej.

Najłatwiej jest podzielić Szkocję na regiony, ale nie myśl, że lokalizacja destylarni decyduje o jej stylu. Myślisz, że wszystkie whisky Islay są torfowe? Spróbuj Bruichladdich lub Bunnahabhain. Speyside jest często słodki i przyprawowy? Nie w przypadku Benrinnesa, Mortlacha czy wielu innych.


Irlandia 

Pod koniec XIX wieku irlandzka whisky rządziła światem, przewyższając wygodnie swoich szkockich rywali. Następnie seria ciosów, od powstania mieszanej szkockiej po wstrząsy geopolityczne, doprowadziła do upadku i destrukcji wielu destylarni.

Faktem jest że to Irlandia była pierwsza w produkcji aqua vity.

Pozostali producenci trzymali się razem, aby przetrwać jako Irish Distillers i bardzo powoli sytuacja zaczęła się zmieniać. Obecnie w całym kraju istnieją nowe gorzelnie, od odradzającej się sceny w Dublinie po odległe nadmorskie lokalizacje, takie jak Dingle.

Japonia 

Minęło ponad sto lat od odkrywczej podróży Masataki Taketsuru do szkockich destylarni, która pomogła w rozkręceniu japońskiego przemysłu whisky i jego bliźniaczych dynastii Suntory i Nikka.

Destylarnie takie jak Yamazaki i Yoichi zostały założone, aby służyć rodzimej publiczności. Potem powoli ale pewnie rozprzestrzeniła się międzynarodowa sława japońskiej whisky, wzmocniona w ostatnich latach cenami aukcyjnymi kultowych „zaginionych" destylarni Karuizawa i Hanyu.

USA 

Dominacja Jacka Danielsa i Jima Beama wzmacnia obraz szczególnego stylu amerykańskiej whisky: kukurydzianej słodyczy, z nowymi, zwęglonymi dębowymi beczkami o aromacie kokosa, wanilii i banana. Nawet „tradycyjni" gorzelnicy grają wiele riffów wokół tego głównego tematu, od bogatego żyta do delikatnie teksturowanej pszenicy lub oryginalnego, młodego stylu amerykańskiej kukurydzy.

Style whisky do spróbowania 

​By spróbować whisky warto wstąpić do Klubu Whisky lub grup dyskusyjnych, a przede wszystkich dobrze jest znać zaufaną osobę do zakupów.

1
Przyszłość różowych win francuskich
Jak inwestować w whisky