Home

wino-rowe

Przyszłość różowych win francuskich

Prawda o winie różowym 

Odkrywając świat win często sobie zadajemy pytanie co to są wina różowe, dlaczego taka noszą nazwę, w jaki sposób powstają i jaką mają historię i jaką mają przyszłość.

Mitów na temat wina różowego jest wiele, najpopularniejszy i najłatwiejszy do obalenia jest ten, że wina różowe powstają z wymieszania wina białego i czerwonego. Otóż nie!

Prawda jest taka, że wino różowe powstaje ze czerwonych winogron, a na jego różowy kolor wpływa specjalna metoda produkcji.

Drugi mit mówi o tym, że wino to powstaje z winogron różowych. Otóż nie!

Kolor różowy winorośli nie ma tu żadnego znaczenia. Prawda jest taka, że wino różowe jest produkowane z winogron czerwonych, które są poddawane skróconemu procesowi maceracji.

Istnieje też przekonanie, że jest to wino gatunkowo gorsze od wina białego czy czerwonego.

Nie we Francji wino różowe jest lepiej sprzedawane niz biale. Powód jest jeden jego aromatyczna delikatność i subtelność w ustach powoduje, że jest to wino bardzo zmysłowe i na wyjątkowe okazje.

Wino różowe ma bardzo wiele zalet. Wygląda bardzo atrakcyjnie w kieliszku, przyciąga i kusi swoim kolorem. Doskonale gasi pragnienie i bardzo łatwo harmonizuje się z wieloma potrawami.

Proces powstawania win różowych stanowi sekret wielu producentów i do końca nigdy nie zostanie zdradzony. 

Skąd są wina różowe? 

A cała historia zaczęła się ....w Prowansji.

Która została od tamtego czasu mianowana stolica różowego wina. I tak 600 lat przed naszą erą Starożytni Grecy przywieźli w okolice Marsylii szczepy winorośli i wina. Zaczęto produkować jasne o blado różowym kolorze trunki, które stało się napojem bardzo uprzywilejowanym. 

Z momentem gdy Rzymianie wprowadzili w obieg wino czerwone popularność tego wina zaczęła być jednakowa. Przełomowym momentem w historii wina różowego było jednak Średniowiecze dzięki zakonnikom produkcja wina różowego zaczęła być coraz bardziej prestiżowa i zaczęła przynosić dochody. Zaczęło zdobywać prestiż wśród królów i arystokratów. Załamanie nastąpiło po epidemii filoksera pod koniev XIX wieku, kiedy to winnice zostały bardzo zdewastowane. Odnawianie plantacji i rozwój turystyki na Côte D'Azur wpłynęły na wzrost powodzenia wina różowego jednocześnie otwarcie na inne rynki.

W dzisiejszych czasach producenci wprowadzają nowoczesne techniki produkcji, które zdecydowanie poprawiają jego charakter i jakość. Wino różowe zdobywa sobie coraz większą popularność wśród konsumentów, jest częścią nowych tendencji kulinarnych i stało się symbolem życia młodego nowoczesnego pokolenia.

Można śmiało stwierdzić, że najlepsze wina różowe pochodzą z Prowansji i Doliny Rodanu

Czynników na to wpływających jest mnóstwo: sprzyjający ciepły klimat, bogata i zróżnicowana gleba oraz skrzętnie chroniona tajemnica metody produkcji.

Jak powstaje wino różowe? 

Wiemy jednak, że ogólnie wino różowe powstaje w wyniku rozgniatania owoców z wybranych szczepów : głównie Pinot Noir, Syrah czy Grenache i poddania go na działanie ie podwyższonej temperatury. Ten skrócony do 48 godzin proces maceracji wpływa na późniejszą barwę trunku. W kolejnym etapie moszcz jest oddzielany i odciskany i poddany kolejnej fermentacji. 

W tym momencie do trunku przenika mniej barwników, które pochodzą ze skórki, z tego też powodu wino nabiera różowego koloru.

Inna metoda produkcji wina różowego jest tłoczenie czerwonych winogron, a następnie fermentacja samego soku. Jest to typowa metoda stosowana w Prowansji.

Stąd też biorą się wina różowe o łososiowym kolorze, w innych regionach powstają wina różowe o pomarańczowych odcieniach, a w innych mogą być to wina różowe o mocniejszych odcieniach wpadających w rubin.

Bardzo rzadko nie mniej zdarza się, że wina różowe są produktem ubocznym w procesie wytwarzania wina czerwonego. Zlewa sie wiec czesc jasna, a pozostałe bardziej wyrazista i skoncentrowana przeznacza się do wina czerwonego.

Do czego podajemy wino różowe? 

Wino różowe daje nam dużo możliwości i pasuje do wielu kulinarnych kompozycji.

Może dać upust naszej fantazji zarówno na początku przyjęcia w połączeniu z słonymi przekąskami na bazie serów i prażonych orzechów i migdałów jak i w czasie posiłków na bazie ryb, owoców morza.

Zaskoczy też nie jednego w połączeniu z hamburgerami i daniami z kuchni włoskiej.

Wino różowe półwytrawne sprawdza się głównie w konfiguracji z kuchnia egzotyczna i pikantnie przyprawionym drobiu, smażonych ryb lub zapiekanek na bazie makaronów.

Wino różowe słodkie i półsłodkie oraz wspaniałe wino musujące jest nie do zastąpienia na końcu posiłku w czasie podawania deserów. Najlepiej na bazie owoców i lodów oraz lekkich tortów.

Może też stanowić część wyrafinowanych koktajli.

Jak podajemy wino różowe? 

Jedyna bardzo ważna zasada w prezentacji podawaniu wina różowego, to obniżona temperatura. Najlepiej do 10 -12 °C.

Ważny jest też kieliszek, który może być podobny w kształcie do kieliszka przeznaczonego do wina białego. Istotnym detalem jest, że średnica kieliszka powinna delikatnie zwężać się ku górze w ten sposób mamy gwarancję, że aromaty będą się koncentrować nad powierzchnia wina. Degustacja jest wtedy w pełni udana i możemy docenić wszystkie walory smakowe wina delikatnego wina różowego.

0
Jakie są najczęściej zadawane pytania w sklepach z...
Jak zrozumieć style whisky