Home
Whisky
Nie tylko winem żyje człowiek
Sommelier oprócz wiedzy o winach zgłębia tajniki szczegółów dotyczących produkcji alkoholi mocnych na całym świecie. Jednym z bardzo popularnych tematów jest whisky. Skąd jej receptura tworzenia, jak się różni w smaku, czym pachnie? To nurtujące pytania na które warto szukać odpowiedzi. W dzisiejszym poście przeczytacie o whisky.
Edradour Distillary
Edradour destylarnia położona w Pitlochry na południowym Highlandzie produkuje tyle whisky w ciągu roku ile przeciętna destylarnia w ciągu tygodnia. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień.
Rocznie produkowane jest tu 1600 skrzynek whisky, każda po 9 litrów. Kiedyś uważana za najmniejszą (Kilchoman jest jeszcze mniejszy z Islay)
Histroria destylarni
Destylarnia została założona w 1825 r przez ośmiu lokalnych farmerów. Nazwali to miejsce Glenforres. W 1837 zmieniono na Edradour. Słowo „Edradour" pochodzi od celtyckiego 'edred dobhar', co znaczy „strumień króla Edreda". Według innej wersji nazwa ta pochodzi od „Eadar Dhà Dhobhar", co znaczy „pomiędzy dwoma rzekami".
Produkcją whisky zajmowało się tu zaledwie trzech pracowników John Reid, David Ramsbottom i James Kennedy. Korzystając z umiejętności i wiedzy przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wytwarzali whisky w sposób rzemieślniczy i bez automatyzacji.
Destylarnia mieści się w oryginalnych zabudowaniach gospodarczych z czasów wiktoriańskich. Jedyna znaczące zmiany, jakich dokonano to zainstalowanie elektryczności w 1947 roku i przekształcenie w latach 80-tych stodoły w Visitor Center.
Dokładnie w 2002 roku przeszła w ręce Andrew Symingtona z Edynburga.
Andrew Symington po przejęciu destylarni zaprosił do współpracy Iana Hendersona, który wcześniej był managerem destylarni Laphroaig. Krótko później destylarnia Edradour rozpoczęła produkcję leżakowane w beczkach po bourbonie torfowej odmiany whisky o nazwie Ballechin, która opiewa na około ⅕ objętości produkcji.
Dodatkowo z Andrew współpracuje Dougie MacLean znany szkocki piosenkarz który napisał utwór Caledonia w 1977 r na cześć Szkocji z czasów rzymskich gdzie legiony żołnierzy nie podbiły terytorium górzystego Highlandu.
Smak whisky Edradour
Edradour 10YO to przykład whisky przepełnione aromatami sherry. Cały przebieg dojrzewania był w beczkach po sherry oloroso. Sherry jak wiecie to wino produkowane w hiszpańskim Jerez w sposób odwrotny niż wszystkie inne wina na świecie czyli przez utlenianie. Kremowe, słodowe, rozgrzewające.
Edradour 12YO Caledonia w tym 42 miesiące (niemal 4 lata) finiszu w beczkach po Oloroso Sherry. Nie filtrowana na zimno, posiada naturalny kolor. Czyli nie karmelizowana. Figi, miód, jagody, karmel, pieczone migdały, kakao.
Jura - wyspa pełna whisky
Mimo, że Szkocja cieszy się reputacją deszczowej i zimnej krainy, wyspa JURA otrzymała błogosławieństwo w postaci ciepłego Prądu Atlantyckiego, który ociepla fale docierające do wybrzeży wyspy.
Na wyspie mieszka około 300 osób, każda rodzina ma jakiś związek z produkcją whisky. Nazywani jako Diurachs co w języku gaelickim oznacza ludzie z Jury. Natomiast największą żywą populację na wyspie stanowią jelenie, których jest prawie 5000.
Jest jeden pub, jeden hotel, jedna destylarnia, jeden bank otwierany raz na tydzień.
Smaki Jury
Całość bukietów whisky produkowanej na wyspie otwierają nuty waniliowe i karmelowe, podbite delikatnymi niuansami owocowymi, dużo cytrusów, lekkiej morskości i znikomej dymności w zapachu gdyż Jura ma być uniwersalna, łagodna nie tak paląca jak whisky z Islay.