Home

wgry

Węgry

Wina z Węgier 

Węgierskie wina i ich cała tradycja sięga aż do V wieku, ponieważ właśnie wtedy tereny dzisiejsze Węgier okupowane były przez Rzymian. Wina średniowieczne pochodzące z Eger i Sopron wysyłane były najczęściej do całej Europy, a popularne wino Tokaj było serwowane nawet na królewskich i magnackich dworach. W czasach tureckiej okupacji, która trwała w kraju aż do XVII wieku, całe winiarstwo niestety upadło. Przez wiele lat i wieków winnice były niszczone przez zarazy, a także wojny światowe. Po II Wojnie Światowej produkcja wina odbywała się w państwowych przedsiębiorstwach, a tam liczyła się zdecydowanie ilość a nie jakość wina. Pod koniec XX wieku sektor winiarski został sprywatyzowany, a reguły gospodarki rynkowej przyczyniły się do wprowadzenia nowszych odmian, a tym bardziej nowocześniejszej technologii do uprawiania i produkowania wina, co miało wpływ również na jakość węgierskiego wina, które zdecydowanie się polepszyło. Winnice w dzisiejszych czasach obejmują aż 70 000 hektarów i jest to 22 miejsce na świecie, a produkcja wina wynosi około 3 milionów hektolitrów rocznie, co daje 16 miejsce na świecie pod względem rankingu. Większość, a aż 2 miliony hektolitrów jest konsumowana w kraju. Jeśli mowa o węgierskich winach to warto wspomnieć o dębi, który jest głównym źródłem, ponieważ służy do wyrobu beczek. Drzewo rośnie na Węgrzech, w lasach Zemplen tuż przy granicy ze Słowacją i jest trzecim, zaraz po dębie francuskim i amerykańskim, rodzajem, które jest wykorzystywane do wyrobu beczek do wina. Winiarze stosują je w celu złagodzenia bardzo wyrazistego i intensywnego smaku win. Beczki z tego typu drzewa wykorzystywane są nie tylko w Węgrzech, ale także w Europie i USA.  

Tokaji znany nam wszystkim 

Jesteś koneserem win a twoje ulubione to białe, słodkie wina? To właśnie tu, w regionie Tokaj powstają najbardziej znane na świecie białe, słodkie wina, ale także wytrawne Furmint. Północno –wschodnia część Węgier jest uznawana nawet przez UNESCO do Światowego Dziedzictwa. Wino pochodzące z tego regionu nie jest znane od dziś. Król Ludwik XIV nazywał je „królewskim winem". Na królewskich dworach w całej Europie jeszcze przed wynalezieniem cukru rafinowanego, podawano jak deser, słodki Tokaj na kryształowych łyżeczkach. Swój najlepszy czas wino miało w XVIII wieku, kiedy to właśnie ogromne ilości Tokaju wypili Polacy i Rosjanie. Piotr Wielki był tak wielkim miłośnikiem Tokaj Aszu, że aż w regionie produkcji tego wina znajdował się oddział żołnierzy, którzy czuwali nad dostawami wina na dwór cara w Petersburgu. Tokaj spożywany był również przez słynnego austriackiego kompozytora Józefa Haydn, któremu zdarzało się otrzymywać wynagrodzenie w winie. Nazwa tego regionu pochodzi od miasta, które nosi nazwę właśnie Tokaj, a w jego skład wchodzi ponad 28 miejscowości wzdłuż wzgórz oraz między dwiema rzekami Tisza i Bodrog, które obfitują w gleby lessowe i kredowe. Wymienione rzeki tworzą mikroklimat, który wraz z wiatrem i słońcem sprzyja tworzeniu się szlachetnej pleśni na winogronach. Tokaj, słodkie czy wytrawne, musi być wytwarzane tylko z dozwolonych odmian Furmint – Hárslevelü, Kabar, Kövérszölö, Zéta i Sárgamuskotály.

Co to jest Aszu? 

Produkcja wina Aszu oraz Escenzia zależy od szlachetnej pleśni, która rozwija się tylko w wilgotnych warunkach, a następnie ulega wysuszeniu na słońcu. W winogronach następuje na końcu duża koncentracja cukru. Jagody pokryte pleśnią, nazywane Aszu, zbierane są pojedynczo, a następnie nadchodzi proces tłoczenia i zamoczenia w moszczu wina wytrawnego. Efekt końcowy jest taki, że powstaje wino o złocistym kolorze, które jest słodkie i zawiera od 120 do 180 gramów cukru na litr. Takie wino można przechowywać przez wiele lat. Takie jagody zbierane są do specjalnych koszyków i w odpowiednich proporcjach, dodawane są później do beczek z moszczem pochodzącym z winogron nie pokrytych pleśnią. Rodzaj takiego wina zależy od tego ile koszyków Aszu jest dodanych do moszczu. Możemy spotkać nawet Tokaj Aszu 3 i 4 Puttonyos. Tokaj Aszu 6 Puttonyos zgodnie z nowymi zasadami musi zawiera aż 150 gramów cukru na litr, natomiast inne wina są tylko określane jako Tokaji Aszu. Największą ikoną wśród win jest Tokaj Escenzia, który może leżakować nawet 200 lat. Takie wino jest wytwarzane tylko i wyłącznie z winogron Aszu. Jest tak słodki, że w czasie fermentacji drożdże z wielką trudnością przekształcają cukier w alkohol. Taki proces trwa nawet od 4-5 lat, choć po okresie tych lat Escenzia zawiera niecałe 5% alkoholu. Z regionu Tokaji pochodzą także wytrawne wina z odmian Furmint i Harslevelu. Takie wina najczęściej są starzone w beczkach z dębu węgierskiego, co dodaje im wielkiej subtelności. Wino posiada dobrą strukturę. W zależności od miejsca powstania wino może być zaliczane do wytrawnego Rieslinga lub nawet przypominać Chardonnay. W każdej odmianie wina Furmint przebija się wyraźna kwasowość jabłka.

Gdzie jest Eger? 

100 kilometrów na północ od Budapesztu w regionie Eger rozciągają się winnice, królestwa czerwonego wina Egri Bikaver (Bycza Krew) a także białego Egri Csillag. Tysiąc lat temu winnice zakładali mnisi, którzy uprawiali tylko miejscowe odmiany. Podczas panowania Turków, którzy w 1596 roku przejęli aż na sto lat zamek Eger, winiarstwo było bardzo ważnym źródłem dochodów. W podziemnych labiryntach miasta było składowane wino w bardzo dużych ilościach. Egri Bikaver tak zwana Bycza Krew to wino mocne i bardzo bogate w taniny i smaki przypraw. Legenda głosi, że w roku 1552, podczas oblężenia Egeru, tureccy zwiadowcy zauważyli węgierskich żołnierzy, którzy popijali duże ilości pikantnego i czerwonego wina. Widząc przekrwione od wina oczy, poplamiony zarost, Turcy przestraszyli się i wycofali się do swojego kapitana mówiąc, że nie warto walczyć z Węgrami, którzy pili krew byka. Dzisiaj to wino jest flagowym winem regionu Eger, które powstaje z trzech odmian, a w tym przynajmniej 50% stanowi szczep Kekfrankos lub Kadarka. Charakter wina jest ognisty, temperamentny, o aromacie ciemnych owoców leśnych, także o bardzo dobrej kwasowości. Dobrej jakości wino może kosztować ponad 30 zł, należy jednak wystrzegać się tańszego wina Egri Bikaver.

Wino Egri Csillag 

Z tego regionu pochodzi także białe wino Egri Csillag, czyli Gwiazda Egeru. Wino to jest kompozycją czterech różnych białych odmian, a w tym przynajmniej w połowie miejscowych jak Leanyka, Királyleányka, Furmint ,Hárslevelü , Zengö i Zenit. Jest bardzo aromatyczne, odczuwalna jest nuta z białych kwiatów i owoców tropikalnych. W smaku można nawet odczuć cytrusy, ananasy i migdały

Regiony winiarskie Villány, Szekszárd i Nagy Somló 

Regiony Villany na południu kraju, a także położony bardziej na północ Szekszard znane są właśnie z czerwonych odmian bordoskich Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot oraz miejscowej Kekfrankos, które uprawiane są na wulkanicznych glebach. Powstają tam wina, które mają dobrą strukturę tanin, a także równowagę smaków owocowych i mineralnych. Dobrze czuje się tam np. Cabernet Franc, który daje wina o delikatnej kwasowości i smakach zielonego pieprzu, czarnej porzeczki i malin z bardzo długim finiszem. Nagy Somló jest to najmniejszy z regionów winiarskich na Węgrzech. Natomiast wina, które mają okazję tam powstawać są niezwykle oryginalne. W winnicach na obszarze 300 hektarów występują gleby wulkaniczne, które stwarzają warunki do powstawania bardzo wyjątkowych białych win. Wina powstają na bazie miejscowej odmiany Juhfark, czyli owczy ogon. Jest to wino bardzo aromatyczne i intensywne, w którym dominują smaki cytryny, pszenicy, czy minerałów. Wierzono od zawsze, że wina pochodzące właśnie z terenów Somlo pomagają na choroby, a nawet wierzono, że kobiety będą rodzić chłopców, pożądanych przez monarchów i arystokratów, oczekujących potomka następcy i spadkobiercy.

0
Aglianico
Saperavi