Home

urugwaj

Urugwaj

Ogólnie o Urugwaju 

Urugwaj to kraj leżący w Ameryce Południowej nad Atlantykiem, którego stolicą jest Montevideo. Wizytówką państwa są na pewno liczne atrakcje turystyczne, ale nie każdy wie, jak bogatą kulturę winiarską posiada Urugwaj.  

Klimat urugwajski 

Urugwaj ma klimat, który jest stosunkowo łagodny i dość jednolity w całym kraju (wilgotny klimat subtropikalny). Jedynie w niektórych miejscach wybrzeża Atlantyku i na szczycie najwyższych wzgórz Cuchilla Grande panuje klimat oceaniczny. Wahania sezonowe są wyraźne, ale ekstremalne temperatury są rzadkie. Zarówno letnia, jak i zimowa pogoda może się zmieniać z dnia na dzień wraz z przechodzeniem frontów sztormowych. W Urugwaju panuje zasadniczo jednolita temperatura przez cały rok, a lata są łagodzone przez wiatry znad Atlantyku; dotkliwy chłód w zimie raczej nie występuje. Najcięższe opady występują w miesiącach jesiennych, chociaż okresy deszczowe częściej występują zimą.

Początki winiarstwa w Urugwaju – krótka historia 

Współczesny przemysł winiarski swoje początki ma w 1870 roku, ale historia winiarstwa w Urugwaju została zapoczątkowana przez imigrantów pochodzenia baskijskiego i włoskiego. W 1870 roku tannat został wprowadzony do kraju przez Don Pascuala Harriague'a, Baska.

Albariño (biała odmiana wina) zostało wprowadzone do Urugwaju w 1954 roku przez imigrantów z A Coruña w galicyjskim regionie Hiszpanii. Kiedy stowarzyszenie wolnego handlu Mercosur zaczęło nabierać kształtu pod koniec lat 80. XX wieku, Urugwaj podjął kroki w celu podniesienia jakości swoich win i zintensyfikował działania marketingowe w obawie, że trunki brazylijskie i argentyńskie będą konkurować z winami, które miały niższe koszty produkcji.

Regiony winiarskie Urugwaju – ogólne informacje 

Urugwaj jest czwartym co do wielkości krajem produkującym wino w Ameryce Południowej. Winogrona uprawiane są tutaj od ponad 250 lat, chociaż komercyjna uprawa winorośli rozpoczęła się dopiero w drugiej połowie XIX wieku, około dwóch wieków po Chile i Argentynie. W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci wino urugwajskie spokojnie i stabilnie utwierdzało swoją pozycję na światowym rynku wina, nie tak dramatycznie, jak jego więksi sąsiedzi, ale z obiecującym opanowaniem i pewnością siebie. Podstawą rozwoju produkcji wina wysokiej jakości w Urugwaju jest znaczna ilość hurtowego wina różowego, produkowanego głównie z czarnego muskatu (Muscat Hamburg). W ostatnich latach wina urugwajskie znacznie się poprawiły i rozszerzyły swój zasięg na kolejne zakątki świata. Wprowadzono wiele nowych rozwiązań, które utworzyły siedem odrębnych regionów winiarskich, idealnych do odwiedzania i próbowania produktów.

COLONIA

Jest to region z tradycyjnie historycznymi winnicami. Gleba w głębi lądu jest żyzna, co czyni ją idealną dla czerwonych szczepów, podczas gdy gleba w pobliżu brzegów rzek jest bardziej odpowiednia dla białych winogron. Powierzchnia winnic w tym regionie wynosi 563 hektary.

CANELONES

Canelones ma żyzne i ciężkie gleby i jest dość wilgotną częścią kraju. Krajobrazy w głębi lądu to głównie tereny wiejskie z dużą ilością zieleni, podczas gdy te w pobliżu wybrzeża oferują najlepsze plaże najbliżej stolicy. Jest to największy region win, w którym znajduje się ponad 60% całej produkcji wina w Urugwaju. Naturalnie uprawia się tu wiele różnych odmian winorośli, ale region słynie z tego, że jest ojczyzną charakterystycznego dla Urugwaju wina tannat. Łączna liczba winnic w tym regionie wynosi 5,046 hektara.

MALDONADO

Istnieją dwie filozofie w sztuce winiarskiej, które są doskonale reprezentowane przez Canelones i Maldonado. Podczas gdy Canelones jest uosobieniem historii i tradycji, Maldonado jest domem dla nowoczesnych winnic, które szczycą się zaawansowanymi technologiami i metodami produkcji wina, a nie tradycją i doświadczeniem. Ten wschodzący region winiarski ugruntował swoją pozycję jako jedna z najlepszych winnic w kraju. Łączna liczba winnic w tym regionie obejmuje 252 hektary.

DURAZNO

Ten departament znajduje się w samym środku Urugwaju, a jego nazwa oznacza „brzoskwinia". Podobnie jak w przypadku Rivery, cieplejszy klimat regionu i odległość od wszelkich wybrzeży pozwalają na dobre dojrzewanie późniejszych odmian winogron. W rzeczywistości zbiór winogron odbywa się zawsze na kilka tygodni przed Canelones, co pozwala uniknąć niepożądanych jesiennych deszczy. Łączna liczba winnic w tym regionie obejmuje 89 ha.

SAN JOSE

Obszar ten znany jest z sauvignon blanc i klasycznego urugwajskiego tannata, a łączna liczba winnic w tym regionie obejmuje 502 hektary.

MONTEVIDEO

Stolica Urugwaju jest, zaskakująco, domem dla niewielkiej grupy winnic. Niektóre ze starych winnic, które pierwotnie znajdowały się w Montevideo, zostały przeniesione wraz z postępującą urbanizacją miasta, ale inne pozostały na przedmieściach, granicząc z Canelones.

Tannat – najbardziej popularny szczep w Urugwaju 

Tannat to szczep winny, który odegrał kluczową rolę w kulturze winiarskiej Urugwaju i można śmiało powiedzieć, że jest wizytówką tego kraju. Ciekawostką jest to, że pierwsze winorośle tannat, które przybyły do Urugwaju, zostały wysłane przez Atlantyk przez XIX-wiecznych osadników z Kraju Basków. Produkowane tu wina tannat charakteryzują się bardziej eleganckimi i delikatniejszymi taninami oraz posmakiem z nutami owoców jeżyny. Sukces tannata tkwi w tym, że we wszystkich formach okazał się on bardzo dobrze dopasowany do klimatu południowo-amerykańskiego. Ponieważ techniki uprawy winorośli i produkcji wina w Urugwaju nadal się rozwijają, zdolność do czerpania korzyści z tej synergii prawdopodobnie wzrośnie, potwierdzając status Urugwaju jako jednego z najlepszych źródeł światowej klasy czerwonego wina.

Inne odmiany winorośli w Urugwaju 

Jak już wyżej wspomniano, pośród wszystkich odmian winogron tannat jest najczęstszym szczepem występującym w Urugwaju (36%). Inne popularne odmiany to merlot (10%), chardonnay (7%), cabernet sauvignon (6%), sauvignon blanc (6%) i cabernet franc (4%). Wiele winnic w Urugwaju zostało wcześniej obsadzonych amerykańskimi i hybrydowymi odmianami winogron.

Poziomy klasyfikacji win z Urugwaju 

Wyróżniamy dwa poziomy klasyfikacji win urugwajskich:

  • Vino de calidad preferente (VCP), kategoria „wina gatunkowe" –​ wina muszą być produkowane z odmian Vitis vinifera i sprzedawane w butelkach o pojemności 75 cl lub mniejszej.
  • Vino común (VC), kategoria „wina stołowe" –​ wina VC są często sprzedawane w gąsiorkach i czteropakach, a większość z nich to wino różowe.
0
Brazylia
Mołdawia