Home
Czy w winach występuje równowaga?
Jak ocenić wino?
Dziś krótki film o równowadze w winach. Mam nadzieję, że ogólnie czujecie równowagę po winach :) warto też skupić się na niej.
Dlaczego?
Wyobraźcie sobie wykres graficzny w postaci gwiazdy. Każdy stożek tej gwiazdy obrazuje parametr w winie. Jeśli jest bardziej wyrazisty graficznie stanowi większą bryłę. Kształt gwiazdy będą tworzyły stożki o nazwie: kwasowość, cukier, taniny, alkohol.
Tak by figura geometryczna była wielostożkowa dodajcie później parametry barwy i poziomu aromatów w winie. Świetna zabawa, gwarantuję!
Sędziowie na konkursach
Sędziowie winiarscy często oceniają wina na konkursach poprzez skalę Roberta Parkera. Ilość punktów decyduje o losie wina:
96 do 100 punktów - wyjątkowe wina wybitne, trafiające do topowych na świecie, godne kolekcjonowania, inwestowania lub spróbowania chociaż raz w życiu
90 do 95 punktów - znakomite wino z wyjątkową złożonością i charakterem
80 do 89 punktów - wino dobre, ukazujące różne stopnie finezji i bogactwa aromatów, posiadające wyraźny charakter, bez zauważalnych usterek, przede wszystkim zrównoważone
70 do 79 punktów - przeciętne wino, niczym szczególnym się nie wyróżniające, niezrównoważone
60 do 69 punktów - wino poniżej przeciętnej z licznymi wadami, takimi jak: nadmierna kwasowość, nadmiar tanin, brak aromatów, aromaty nieczyste, wady produkcyjne
50 do 59 punktów - wino nie nadające się do konsumpcji
Balans lub równowaga w winach
Poczuj się jak sędzia winiarski na konkursie i określ balans wina czyli równowagę między kwasowością, cukrem, taninami i alkoholem.
Jak ocenianiać wino w domu?
Jeśli istnieje potrzeba oceniania win tak by zapamiętać ich parametry fajnie jest prowadzić zapisy. Wystarczy zeszyt o winie :) w którym wpisujemy nazwę, producenta, rocznik, oraz opis i ocenę. Fajna zabawa! Polecam serdecznie. Pamiętajcie o równowadze!