Home

marchia

Marchia – włoski region obfitujący w wyborne wina

Gdzie jest Marchia? 

Włochy są niesamowicie pięknym krajem, posiadającym dużą ilość zabytków oraz miejsc wartych odwiedzenia. Nic więc dziwnego, iż znajdują się w czołówce państw najbardziej lubianych przez turystów. Jednym z regionów, który od lat cieszy się bardzo dużą popularnością, jest Le Marche, znana u nas jako Marchia. To niesamowite miejsce słynie z pięknego wybrzeża, które co roku przyciąga ogrom turystów swoimi piaszczystymi plażami, wysokimi klifami oraz czystą, błękitną wodą. Poza walorami turystycznymi Marchia jest także wysoce rozwiniętym regionem winiarskim. Na jego terenie uprawianych jest paręnaście odmian, z których tworzone są różnego rodzaju wyśmienite wina. Najbardziej popularnym trunkiem pochodzącym z tych rejonów jest verdicchio.

Marchia historycznie 

Znalezione przez archeologów skamieniałości wskazują jednoznacznie, iż w miejscu tym winorośl uprawiana była już od epoki żelaza. Region ten znany był z produkowanego tam wina już od czasów starożytnych. Tamtejsze trunki były wyjątkowo cenione wśród mieszkających w całym kraju koneserów wina. Marchia znana była niegdyś pod zupełnie inną nazwą, która brzmi Picenum. Aktualna nazwa rejonu, czyli Le Marche, odnosi się do czasów, kiedy to miejsce to należało do Niemiec i składało się z wielu mniejszych hrabstw.

W starożytności Le Marche zamieszkiwane było przez plemię galijskie Senonów, które jednak w 295 r. p.n.e. zostało podbite przez Rzymian. Następnie na jego miejscu powstało kilka kolonii, które w późniejszym czasie zostały przyłączone do Rzymu. Po upadku imperium rzymskiego region ten w całości podarowano państwom papieskim. Ostatecznie jednak został on w 1860 roku przyłączony do Włoch w wyniku procesu zjednoczenia kraju.

Produkowane w Marchii wino zwane verdicchio owiane było niegdyś niezwykłą sławą ze względu na legendę mówiącą o tym, iż dało ono żołnierzom Alaryka odwagę do przekroczenia Apeninów i inwazji na Rzym. Zasługą tego trunku jest także niezaprzeczalnie popularność omawianego regionu. Verdicchio zostało kilkadziesiąt lat temu wpisane na listę najlepszych win Europy i dzięki temu znawcy świata win zaczęli przyglądać się miejscu, w którym jest ono produkowane.

Regiony winiarskie w Marchii 

Omawianie regionów winiarskich znajdujących się na terytorium Le Marche rozpocznijmy od położonego nieopodal zachwycającego wybrzeża Rosso Conero DOC. W miejscu tym występuje klimat kontynentalny idealny do uprawy winorośli. Całość dopełniają także ciężkie mineralne gleby z kredowego wapienia i gliny. Dzięki występującym tutaj warunkom uprawiane owoce winogron potrafią wytworzyć mocne wina o intensywnym i ciemnym kolorze z wyraźnymi aromatami czarnych wiśni oraz ziół otoczonych silnie strukturalnymi taninami. Produkowane tutaj wina muszą zawierać przynajmniej 85% owoców ze szczepu montepuliciano i można do nich dodać inne odmiany celem zwiększenia kwasowości powstałego trunku. Wina pochodzące z Marchii posiadają bardzo zróżnicowany zakres cenowy zaczynający się od 40 zł, a sięgający nawet 300 zł. Produkowane jest tutaj także wysoko cenione wino Rosso Conero Riserva posiadające oznaczenie DOCG, które wymaga jednego roku dodatkowego leżakowania przed jego wydaniem. Do powstałych w tym regionie win bardzo często zaleca się łączenie z daniami z wieprzowiny oraz z popularnym w obrębie tego miejsca serem pecorino powstałym z owczego mleka.

Kolejnym z regionów znajdujących się w Le Marche, który szczyci się produkcją wyśmienitych win, jest Rosso Piceno DOC. Na jego terenie znajduje się zdecydowanie większa liczba winnic niż we wcześniej omawianym sąsiadującym z nim rejonem Rosso Conero DOC. W tym miejscu nieco inny jest także klimat, ponieważ region ten znajduje się na pagórkowatym terenie u podnóża Apeninów, a także posiada bezpośredni związek z morzem. Panujący tutaj klimat śródziemnomorski dzięki wpływowi wiatrów z wybrzeża oraz obfitości gleb wapiennych sprawia, iż uprawiane tutaj owoce winogron posiadają nieco wyższą kwasowość. Tutejsze wina według wymagań DOC muszą mieć od 35% do 85% zawartości sangivese oraz od 15% do 50% montepulciano. Dopuszczane jest także dodawanie do win innych odmian, zarówno białych, jak i czerwonych, jednakże w ilości nie większej niż 15%. Trunki powstałe w Rosso Pienco charakteryzują się, podobnie jak te z sąsiedniego regionu, bogatym ciemnym kolorem, jednak są one bardziej miękkie niż wina Conero. Zachowują jednakże ten sam smak i aromat, ale z bardziej żywymi nutami wiśni i słodkimi taninami. Przedział cenowy powstałych tutaj win jest praktycznie taki sam, jaki występuje w sąsiadującym Rosso Conero. Tutejsze wina idealnie pasują do różnego rodzaju burgerów.

Trzecim i zarazem ostatnim już z regionów zajmujących się produkcją wina na terenie włoskiego Le Marche jest Verdicchio Castelli Di Jesi DOC. Ten największy z regionów położony jest na wzgórzach wapiennych posiadających gliniastą i wapienną glebę idealnie nadającą się do uprawy winogron. Perfekcyjne warunki potęguje także występujący tutaj klimat śródziemnomorski oraz bliskie sąsiedztwo zarówno Adriatyku, jak i dwóch rzek: Cesano i Esino, dzięki którym miejsce to jest jednym z najbardziej wietrznych obszarów Le Marche. W regionie tym występują bardzo duże zróżnicowanie co do produkowanych trunków. Powstają tutaj zarówno wina wytrawne, jak i słodkie, a także musujące. Jednakże rejon ten najbardziej słynie z odmiany verdicchio, z której powstaje wyśmienity zielony napój z delikatnymi nutami zielonego jabłka oraz lekką nutą gorzkich migdałów na finiszu. Trunek ten posiada także dość przystępną cenę, ponieważ jego koszt sytuuje się w granicach od 40 zł do 80 zł, a kwotę taką naprawdę warto zapłacić za tak wyśmienite wino. Idealnie nadaje się ono do parowania ze wszystkimi potrawami przygotowywanymi na bazie ryb.

Lokalne odmiany winogron w Marchii

W regionie winiarskim Le Marche istnieje dość duża różnorodność uprawianych winogron. Znajdziemy tam zarówno czerwone, jak i białe odmiany. Nie da się określić, które z nich przeważają w omawianym regionie, ponieważ każda z nich uprawiana jest w bardzo podobnych ilościach. Niemniej jednak istnieje pewna szczególnie ważna odmiana winogron, jaka jest verdicchio. Z tej posiadającej owoce koloru złotego winorośli tworzone są wyjątkowe wina o nazwie zaczerpniętej od szczepu. Trunki te są w Marchii bardzo popularne i są to flagowe wina pochodzące z tego regionu.

Pierwszą z odmian uprawianych w niemalże każdej winnicy Le Marche jest posiadająca złoty kolor owoców verdicchio. Winogrono to sadzone jest w tym rejonie od setek lat i zyskało ono niesamowitą popularność. Charakteryzuje się średnim lub długim okresem dojrzewania. Owoce tej winorośli posiadają wysoką kwasowość, a wino z niej stworzone posiada charakterystyczny migdałowy smak, któremu w młodości mogą towarzyszyć gorzkie nuty, jednak w miarę starzenia nabiera ono delikatnych aromatów marcepanu oraz miodu.

Kolejną z białych odmian często spotykanych w winnicach zlokalizowanych we włoskiej Marchii jest trebbiano. Wina z niej produkowane charakteryzują się średnim poziomem kwasowości, a podczas ich degustacji wyczuwalne są aromaty brzoskwini, cytryny, zielonego jabłka oraz delikatne nuty bazylii.

Następną z występujących w Le Marche odmian jest pecorino. To posiadające jasną skórkę winogrono uprawiane jest w tym regionie już od setek lat. Winorośl ta charakteryzuje się wysoką kwasowością owoców oraz dużą zawartością cukru, który powoduje iż produkowane wina są bogate w alkohol. Powstałe z tejże odmiany trunki są wytrawne i posiadają lekką mineralność. Ich kolor jest słomkowożółty, a w smaku poczuć można elegancki kwiatowy bukiet akacji wraz z jaśminem oraz lekkie nuty lukrecji.

Kolejną z białych odmian występujących w winnicach zlokalizowanych we włoskiej Marchii jest pinot bianco. Szczep ten jest mutacją genetyczną bardzo popularnej odmiany pinot noir. Powstałe z niego wina charakteryzują się dobrą strukturą i niską kwasowością. Podczas degustacji trunku wykonanego z pinot bianco poczujemy w nim lekkie aromaty orzechów laskowych oraz cytryny.

Następną uprawianą na terenie Marchii odmianą jest pinot grigio. Podobnie jak wcześniej opisywany szczep ten także powstał poprzez mutację genetyczną pinot noir. Mimo, iż jest to biała odmiana winogrona, jej owoce mogą nabrać różowo-czerwonej barwy. Produkowane z niej białe wytrawne wina charakteryzują się wysokim poziomem kwasowości oraz delikatnymi aromatami cytryny, limonki, cielonego jabłka oraz lekko wyczuwalnym bukietem kwiatów.

Ostatnią już z białych odmian winogron uprawianych w należących do Marchii winnicach jest malvasia. Historia tejże winorośli sięga starożytności i powszechnie uważana jest ona za odmianę szlachetną. Z winogron tych produkowany może być każdy kolor oraz rodzaj wina. Trunki powstałe ze szczepu malvasia charakteryzują się bogatym oraz dojrzałym orzechowym smakiem.

Przejdźmy teraz do uprawianych w Le Marche ciemnych odmian winogron. Pierwszym z nich sangiovese, które jest najczęściej uprawianą winoroślą w całych Włoszech. Wino powstałe z tejże odmiany cenione jest za wysoki poziom kwasowości, mocne taniny oraz zrównoważony charakter. Wytrawny trunek podczas degustacji zaskakuje aromatem ciemnych wiśni i czarnych owoców pestkowych oraz delikatnymi nutami liści pomidora i suszonych ziół. Coraz częściej wino to leżakuje w dębowych beczkach, by nabrać delikatnych aromatów śliwek i dzikich malin.

Kolejną z ciemnoskórych odmian winogron uprawianych na terenie włoskiej Marchii jest vernaccia nera. Winorośl ta charakteryzuje się dobrym wigorem i późnym okresem dojrzewania, jednak jej zbiory są wyjątkowo obfite. Produkowane z niej wina urzekają delikatnymi nutami fiołków połączonych z wiśniową colą, goździkami i białym pieprzem na finiszu.

Następną z ciemnych odmian winogron uprawianych w regionie Le Marche jest lacrima. Niegdyś szczep ten był niezwykle rozpowszechniony, jednakże aktualnie używany jest jedynie do produkcji win Lacrima di Morro d'Alba. Trunki te są wyjątkowo aromatyczne i posiadają intensywne nuty kwiatów oraz przypraw z delikatnie wyczuwalnymi jagodami.

Ostatnią już z odmian uprawianych na terenie Le Marche jest montepulciano. Wino wyprodukowane z tej winorośli jest cenione na całym świecie za swój delikatny smak, intensywny kolor oraz delikatne taniny. Trunki te posiadają bardzo intensywny smak owoców.

0
Corvina – włoski szczep o międzynarodowej sławie
Wakacje 2021