Home

owoce-morza

Jakie wino do owoców morza?

Dobór wina do potraw w restauracji 

Wbrew wszystkim poradnikom dziś wybrałem wino do owoców morza takie które mi smakuje. Większość z nas traktuje wino jako składnik codziennego życia, dla nich to połączenie sprawia radość i jest już naturalnym zwyczajem. Pierwsze co przychodzi na myśl przy łączeniu win z potrawami to klasycznie stwierdzenie, iż białe do pasuje do białych mięs, ryb, drobiu, czerwone do mięs w kolorze czerwonych. Oczywiście jest to prawidłowe podejście lecz brak w nim głębi i większej wiedzy na temat smaków potraw i win. Pozostawiam więc ten temat do swobodnej i osobistej analizy lub oddaję się w często w ręce osób które w restauracji sprawdziły połączenia i dobrały odpowiednie pary.

Na co zwrócić uwagę? 

Przede wszystkim przy łączeniu wina z owocami morza dobrze jest zwrócić uwagę na kwasowość która zmieni nam kompozycję przełamując smak słony, tłusty, lub pikantny. Żywa kwasowość jest podstawowym parametrem w łączeniu z rybami, lub skorupiakami.

Warto też eksperymentować i próbować wina ze słodyczą, subtelną z pozostawionego cukru resztkowego by sprawdzić jak kontrastuje z solą występującą w smaku owoców morza. Takim przykładem wina jest Marieta Albariño Semi Seco.

Słoność dań morskich sugeruje nam wybór win o wyższej kwasowości takich jak pinot grigio Novapalma , sauvignon blanc Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc lub wytrawne wina musujące: champagne, cava, prosecco. 

Chardonnay? 

W piątek wybrałem się do restauracji A'Bracciate Pasta & Wine w Krakowie by spróbować dań z owocami morza i skromnie wybrałem mule w sosie pomidorowym z pieczywem własnego wypieku. Okazały się idealne w smaku, pachnące aromatami morskimi, oraz ziołowymi świetnie podane wymagały dobrania odpowiedniego wina. Jak wspomniałem na początku większość poradników sugeruje do muli wina o wysokiej kwasowości, u mnie zaś pasowało Chardonnay Long Valley Ranch. 

Wino gęste, kremowe, maślane, tostowe, rozłożyło mnie i kompozycję na długi czas radości i celebrowania doboru wina do potrawy.

1
Robert Parker i Skala Parkera
Odkrywamy Kraków raz enty