Home

dornfelder

Dornfelder – niemieckie wino o wyrazistym smaku

Dornfelder – szczep o mocnej pozycji 

Dornfelder to niemiecki szczep o bardzo mocnej pozycji wśród szczepów winnych u naszego zachodniego sąsiada. Związane jest to z łatwością w jego uprawie, odpornością na choroby oraz szybkim dojrzewaniem. Winiarze cenią sobie też wysoką intensywność jego koloru i uniwersalność – powstają bowiem z niego wina różowe, czerwone, słodkie, półsłodkie, młode i takie, które dojrzewając w beczce, stają się ciężkie, dobrze wybarwione. Winogrono to powstało przed 50 laty i jest zaliczane do klasycznych czerwonych niemieckich win

Historia powstania szczepu 

Winorośl ta została wyhodowana przez niemieckiego winiarza Augusta Herolda w 1955 roku. Miejscem jej powstania był instytut w Weinsberg w Badenii-Wirtembergii, a rodzicielskimi szczepami były helfensteiner i heroldrebe. Nazwa natomiast pochodzi od założyciela instytutu Immanuela Augusta Ludwiga Dornfelda, zajmującego się promocją niemieckiego wina, organizowaniem degustacji oraz edukowaniem na temat niemieckiego winiarstwa. I choć dornfelder wyhodowano w 1955 roku, zarejestrowano go dopiero w 1979 roku, obecnie szczep ten zajmuje zaś ok. 10% powierzeni niemieckich winnic.

Charakterystyka winogrona 

​Są to winogrona o ciemnej skórce, dające bardzo obfite plony. Wielu winiarzy, aby zredukować obfitość zbiorów, a tym samym pogłębić ilość substancji aromatycznych w zebranych plonach, odcina niektóre grona w momencie dojrzewania owoców, przez co są one luźniej rozmieszczone i, co za tym idzie, mniej narażone na pleśń. Jeżeli natomiast chodzi o mrozoodporność, jest ona nieco większa niż w przypadku pinot noir, a zdecydowanie mniejsza niż u rieslinga. Grona dornfelder są przeważnie bardzo duże, rozgałęzione, stożkowate, a jagody kuliste, granatowo-czarne z woskowym nalotem na skorupce. Odmiana ta dojrzewa późno, ale rozwój krzewów przypada na wczesną porę roku, przez co jest wrażliwa na przymrozki. Ma ona też duże wymagania, jeśli chodzi o glebę. Charakteryzuje ją duża odporność na szarą pleśń.

Owoce dornfelder​a 

Winorośl ta jest przeznaczona nie tylko do produkcji win, ale też jest idealna do bezpośredniego spożycia, bowiem jej owoce są bardzo smaczne, traktowane często jako deser sam w sobie. Wina powstające z tych owoców są przeważnie ciemnej barwy, o delikatnej teksturze, z wyczuwalnymi kwiatowymi aromatami. Często przechowuje się je w beczkach, są więc idealne do picia nawet gdy mają jedynie kilka lat. W smaku można wyczuć jeżyny, wiśnie, czarny bez, żurawinę. Wina z beczek są bogatsze w aromaty przypraw, kakao, prażonych orzechów czy owoców pestkowych.

Występowanie szczepu 

​Pojawienie się szczepu o tak małych wymaganiach, jeżeli chodzi o jego uprawę, spowodowało jego rozpowszechnienie. W połowie lat 70., kiedy dopiero zarejestrowano dornfelder jako szczep winny, obsadzone było nim zaledwie 100 ha, z czasem jednak tak się upowszechnił, że obecnie pokrywa aż 10% niemieckich powierzchni uprawnych. W Niemczech tylko pinot noir, należący do czerwonych odmian, uprawiany jest częściej. W Hesji Nadreńskiej i Palatynacie, winiarskich regionach Niemiec, jest on bardzo popularny, występuje jednak nie tylko tam – spotkać go można w wielu regionach tego kraju. W pozostałych częściach świata uprawia się go też w Stanach Zjednoczonych, w Czechach, Szwajcarii, Anglii, Kanadzie, Brazylii, a nawet Japonii.

Styl wina 

Wino z tego szczepu zazwyczaj jest głębokiego koloru, o dużej kwasowości. Jakościowo zależy od wydajności zbiorów. Im mniejszy zbiór, tym wino słodsze, o większej koncentracji smaków i aromatów. Przechowywanie w beczkach, może wpłynąć na jego większą złożoność i objętość. Produkowanie wina z tych owoców nie zawsze wyglądało tak samo – w przeszłości niemieccy winiarze kruszyli winogrona, aby uwolnić sok z pulpy uwięzionej w skorupie winogrona przy pomocy drożdży. Technika ta nazywana jest maceracją węglową, a wina powstające przy jej zastosowaniu charakteryzowała duża lekkość i owocowy smak. Obecnie nie stosuje się już tego sposobu fermentacji, dornfeldera fermentuje się głównie na sucho.

Rodzaje win z tego szczepu 

  • ciężkie wytrawne czerwone wina
  • półwytrawne [dl1] różowe wina
  • delikatne, słodkie wina

Szczep ten jest bardzo elastyczny, jednak do klasyków niemieckich win zalicza się głównie czerwone wytrawne wina.

Z czym dornfelder smakuje najlepiej? 

​Młode wina o delikatnej strukturze są idealnym towarzystwem dla dań z makaronami, podawanych w najróżniejszych postaciach. Te bardziej kwasowe, z wyraźnymi taninami, znakomicie będą się komponować z potrawami cięższymi, np. mięsnymi. Pieczona wołowina, wieprzowina, dziczyzna, intensywne w smaku sery czy pikantne potrawy będą idealne dla wina dornfelder. Zaskakująco dobrze łączy się ono też z wyrobami czekoladowymi, zwłaszcza z wysokiej jakości czekoladą. Podany w szerokich kieliszkach w odpowiedniej temperaturze, oczaruje biesiadników. Jest to wino idealne na letni, ciepły wieczór, świetnie nada się do potraw z grilla i do wspólnego biesiadowania.

2
Zweigelt – austriacki szczep o dużej odporności
Carménère – francuski szczep znany na całym świeci...