Home
Dornfelder – niemieckie wino o wyrazistym smaku
Dornfelder – szczep o mocnej pozycji
Dornfelder to niemiecki szczep o bardzo mocnej pozycji wśród szczepów winnych u naszego zachodniego sąsiada. Związane jest to z łatwością w jego uprawie, odpornością na choroby oraz szybkim dojrzewaniem. Winiarze cenią sobie też wysoką intensywność jego koloru i uniwersalność – powstają bowiem z niego wina różowe, czerwone, słodkie, półsłodkie, młode i takie, które dojrzewając w beczce, stają się ciężkie, dobrze wybarwione. Winogrono to powstało przed 50 laty i jest zaliczane do klasycznych czerwonych niemieckich win.
Historia powstania szczepu
Winorośl ta została wyhodowana przez niemieckiego winiarza Augusta Herolda w 1955 roku. Miejscem jej powstania był instytut w Weinsberg w Badenii-Wirtembergii, a rodzicielskimi szczepami były helfensteiner i heroldrebe. Nazwa natomiast pochodzi od założyciela instytutu Immanuela Augusta Ludwiga Dornfelda, zajmującego się promocją niemieckiego wina, organizowaniem degustacji oraz edukowaniem na temat niemieckiego winiarstwa. I choć dornfelder wyhodowano w 1955 roku, zarejestrowano go dopiero w 1979 roku, obecnie szczep ten zajmuje zaś ok. 10% powierzeni niemieckich winnic.
Charakterystyka winogrona
Są to winogrona o ciemnej skórce, dające bardzo obfite plony. Wielu winiarzy, aby zredukować obfitość zbiorów, a tym samym pogłębić ilość substancji aromatycznych w zebranych plonach, odcina niektóre grona w momencie dojrzewania owoców, przez co są one luźniej rozmieszczone i, co za tym idzie, mniej narażone na pleśń. Jeżeli natomiast chodzi o mrozoodporność, jest ona nieco większa niż w przypadku pinot noir, a zdecydowanie mniejsza niż u rieslinga. Grona dornfelder są przeważnie bardzo duże, rozgałęzione, stożkowate, a jagody kuliste, granatowo-czarne z woskowym nalotem na skorupce. Odmiana ta dojrzewa późno, ale rozwój krzewów przypada na wczesną porę roku, przez co jest wrażliwa na przymrozki. Ma ona też duże wymagania, jeśli chodzi o glebę. Charakteryzuje ją duża odporność na szarą pleśń.
Owoce dornfeldera
Winorośl ta jest przeznaczona nie tylko do produkcji win, ale też jest idealna do bezpośredniego spożycia, bowiem jej owoce są bardzo smaczne, traktowane często jako deser sam w sobie. Wina powstające z tych owoców są przeważnie ciemnej barwy, o delikatnej teksturze, z wyczuwalnymi kwiatowymi aromatami. Często przechowuje się je w beczkach, są więc idealne do picia nawet gdy mają jedynie kilka lat. W smaku można wyczuć jeżyny, wiśnie, czarny bez, żurawinę. Wina z beczek są bogatsze w aromaty przypraw, kakao, prażonych orzechów czy owoców pestkowych.
Występowanie szczepu
Pojawienie się szczepu o tak małych wymaganiach, jeżeli chodzi o jego uprawę, spowodowało jego rozpowszechnienie. W połowie lat 70., kiedy dopiero zarejestrowano dornfelder jako szczep winny, obsadzone było nim zaledwie 100 ha, z czasem jednak tak się upowszechnił, że obecnie pokrywa aż 10% niemieckich powierzchni uprawnych. W Niemczech tylko pinot noir, należący do czerwonych odmian, uprawiany jest częściej. W Hesji Nadreńskiej i Palatynacie, winiarskich regionach Niemiec, jest on bardzo popularny, występuje jednak nie tylko tam – spotkać go można w wielu regionach tego kraju. W pozostałych częściach świata uprawia się go też w Stanach Zjednoczonych, w Czechach, Szwajcarii, Anglii, Kanadzie, Brazylii, a nawet Japonii.
Styl wina
Wino z tego szczepu zazwyczaj jest głębokiego koloru, o dużej kwasowości. Jakościowo zależy od wydajności zbiorów. Im mniejszy zbiór, tym wino słodsze, o większej koncentracji smaków i aromatów. Przechowywanie w beczkach, może wpłynąć na jego większą złożoność i objętość. Produkowanie wina z tych owoców nie zawsze wyglądało tak samo – w przeszłości niemieccy winiarze kruszyli winogrona, aby uwolnić sok z pulpy uwięzionej w skorupie winogrona przy pomocy drożdży. Technika ta nazywana jest maceracją węglową, a wina powstające przy jej zastosowaniu charakteryzowała duża lekkość i owocowy smak. Obecnie nie stosuje się już tego sposobu fermentacji, dornfeldera fermentuje się głównie na sucho.
Rodzaje win z tego szczepu
- ciężkie wytrawne czerwone wina
- półwytrawne [dl1] różowe wina
- delikatne, słodkie wina
Szczep ten jest bardzo elastyczny, jednak do klasyków niemieckich win zalicza się głównie czerwone wytrawne wina.
Z czym dornfelder smakuje najlepiej?
Młode wina o delikatnej strukturze są idealnym towarzystwem dla dań z makaronami, podawanych w najróżniejszych postaciach. Te bardziej kwasowe, z wyraźnymi taninami, znakomicie będą się komponować z potrawami cięższymi, np. mięsnymi. Pieczona wołowina, wieprzowina, dziczyzna, intensywne w smaku sery czy pikantne potrawy będą idealne dla wina dornfelder. Zaskakująco dobrze łączy się ono też z wyrobami czekoladowymi, zwłaszcza z wysokiej jakości czekoladą. Podany w szerokich kieliszkach w odpowiedniej temperaturze, oczaruje biesiadników. Jest to wino idealne na letni, ciepły wieczór, świetnie nada się do potraw z grilla i do wspólnego biesiadowania.