Home

Montepulciano

Montepulciano – nieprzeciętny smak i wyrazisty kolor

Montepulciano d'Abruzzo

Montepulciano to winorośl, z której można uzyskać wino o nieprzeciętnym smaku i wyrazistym kolorze. Włosi często dumnie mówią, że to najlepszy wytwór abruzyjskiej ziemi. To czerwone wino przez wiele osób na całym świecie uważane jest za klasykę gatunku, a jego włoskie korzenie podbijają smak niejednej potrawy. Wino montepulciano cenione jest również za swoją wielozadaniowość, bo nie tylko nadaje się do picia, jako świeże wino, ale jest też idealne do starzenia.

Charakterystyka montepulciano

Montepulciano to czerwony szczep winorośli z gatunku winorośli właściwej o niebanalnym, intensywnie granatowoczarnym kolorze skórki. Odmiana ta jest szczególnie słodka, nisko kwaskowata i cechuje ją plenność. Grona montepulciano zawierają dużą ilość cukrów, co pozwala na osiągnięcie stosunkowo wysokiego poziomu alkoholu. Szczep montepulciano jest wysoko odporny na choroby grzybowe. Winorośl łatwo adaptuje się w miejscach o zmieniających się warunkach środowiskowych. Niektóre krzewy rosną w stosunkowo trudnych warunkach nawet do wysokości 500 m n.p.m.

Wina na bazie montepuciano cechują się wyrazistym kolorem i niewysoką kwaskowatością. Położenie winnicy oraz metody produkcji wina wpływają na jakość i smak wina, dlatego uprawa winorośli montepuciano daje możliwość produkcji świeżych i intensywnie owocowych win nadających się do picia jako wina młode oraz wyraźniejsze nadające się nawet do 20-letniego starzenia.

Z montepulciano uzyskuje się nie tylko czerwone wino…

Montepulciano kojarzy się raczej z czerwonym winem, ale czy na pewno? Nic bardziej mylnego. Z tej winorośli można uzyskać również wino różowe, które określa się cerasuolo, o stosunkowo wysokim poziom alkoholu. Jego produkcja nie należy do najprostszych. Wielu winiarzy wskazuje, że trzeba zachować szczególną ostrożność podczas produkcji, aby nie dostał się nawet drobny dodatek innego gatunku wina. W takim przypadku wino straci swoje walory organoleptyczne, odpowiedzialne za poruszanie naszych zmysłów. Różowe wino można uzyskać na dwa sposoby:

  • dzięki winifikacji bez skórek,
  • poprzez dodanie do kupażu słabiej wybarwionego rocznika. 

Rozpowszechnienie się szczepu

​Montepulciano to charakterystyczny szczep winorośli dla środkowych Włoch oraz najpopularniejsza odmiana winorośli w centralnej części Półwyspu Apenińskiego, czyli w Abruzji. Wina, które się wytwarza w tym regionie, tradycyjnie tytułuje się montepulciano d'Abruzzo, aby podkreślić ich pochodzenie. Włoskie miasto i gmina Teramo w regionie Abruzji od 2002 roku tytułuje wytwarzane tam wina montepulciano d'Abruzzo Colline Teraman. Odmiana ta jest również uprawiana w Emilii, Marche oraz w Molise, Apulii i Lacjum. Poza różnymi zakątkami Włoch winorośl tą można również zobaczyć na nowozelandzkiej Wyspie Północnej w rejonie największego miasta Nowej Zelandii Auckland oraz w Kalifornii, na Malcie i w Austrii.

Uprawa szczep montepulciano

Ilu winiarzy, tyle indywidualnych zasad uprawy idealnych i soczystych gron, a metody uprawy szczepu montepulciano już od dawna są przedmiotem dyskusji. „A pergola" czy „ad alberello"? Najstarsze winnice przez lata korzystały z metody „ad alberello". Krzewy winorośli przy tej metodzie rosły swobodnie i nisko w szpalerze. Krzewy rosnące w szpalerze są nasadzone dość blisko siebie, a ich zielona część często tworzy jednolitą ścianę. Od 60 lat jednak popularność zyskała metoda „a pergola", czyli uprawa krzewów w altanie. Wcześniej takiej metody używano tylko w przypadku uprawy winogron do spożywania na świeżo. Obecnie altana jest często wykorzystywana do winogron przeznaczonych na jakościowe wina. Taka metoda jest nieco bardziej wymagająca (należy wtedy regularnie usuwać liście itd.), jednak wielu winiarzy ją sobie chwali. Istnieją nawet spekulacje, że przy obecnej sytuacji ocieplania się klimatu altana może okazać się najskuteczniejszą formą uprawy winorośli.

Z jakimi daniami łączyć wino montepulciano?

​Nie ulega wątpliwości, że to jedno z najczęściej zadawanych pytań, gdy już zdecydujemy się na zakup wina z montepulciano. Dobrze dobrane wino potrafi podbić smak nawet z pozoru najlepszej potrawy, pod warunkiem, że jest idealnie dopasowane. Z czym zatem podawać montepulciano? Smak wina z tej winorośli jest intensywny, a zarazem szlachetny, dlatego dobór dań należy stosownie przemyśleć, by nie popełnić kulinarnej gafy. Jeśli chodzi o mięsa, nie ulega wątpliwości, że montepulciano szczególnie lubi się z wołowiną i wieprzowiną bez względu na to, na jaki rodzaj obróbki mięsa się zdecydujemy. Jak na typowe włoskie wino przystało, warto dopełniać nim wszystkie dania bazujące na makaronach. Intensywny aromat tego czerwonego wina rodem z Włoch idealnie dopełni każdy z wymienionych produktów. Montepulciano jest także idealnym dopełnieniem prawdziwej włoskiej pizzy. Podanie aromatycznej, włoskiej pizzy z montepulciano d'Abruzzo uczyni ją wyjątkową i elegancką w swej prostocie.

Jak smakuje wino z montepulciano?

To intensywne czerwone wino charakteryzuje się wyraźnymi bukietami zapachowymi i smakowymi. Wina montepulciano cechują się niebanalnym aromatem dojrzewających w słońcu wiśni (specjaliści wskazują na łutówkę), czereśni i śliw. Zmysły poruszają bez wątpienia aromaty: korzenny, orzechów, a nawet pieprzu. Wino z Montepulciano, jest stosunkowo mocne, a jego kwaskowatość jest niezwykle dobrze wywarzona.

Czy istnieją 2 rodzaje wina z montepulciano?

Ta kłopotliwa nazwa wprowadziła już niejednego w błąd. Istnieją dwa zupełnie różne wina, które zawierają w swojej nazwie słowo „montepulciano". Montepulciano d'Abruzzo i nobile di Montepulciano to nie te same wina. Nie chodzi tu o fakt, że nawet nie są podobne – te wina wytwarzane są z zupełnie różnych szczepów winorośli. Nobile di montepulciano to słynne toskańskie wino produkowane z szczepu sangiovese. Skąd zatem ta kłopotliwa nazwa „montepulciano"? Nobile di Montepulciano swoją nazwę zawdzięcza miejscowości i gminie Montepulciano w regionie Toskanii. Montepulciano d'Abruzzo jest natomiast wytwarzana z winorośli o nazwie montepulciano, a uprawiane jest w regionie Abruzzo. Abruzzo to włoska odpowiednik Abruzji, czyli regionu we Włoszech usytuowanego w centralnej części Półwyspu Apenińskiego (nad morzem Adriatyckim).

0
Carménère – francuski szczep znany na całym świeci...
Grüner Veltliner