Home
Dolina Rodanu – region winiarski o niezwykłej historii
Dolina Rodanu znajduje się w południowo-wschodniej Francji. To wyjątkowy region nie tylko pod względem widoków, ale także dlatego, że jest kluczowym producentem wina na tych terenach. Dolina biegnie wzdłuż Rodanu przez prawie 150 mil (240 km) od Lyonu do ujścia rzeki do Morza Śródziemnego (Bouches-du-Rhône). Długość doliny oznacza, że wina z Rodanu są produktem różnorodnych gleb i mezoklimatów. Obszary winiarskie regionu pokrywają taką odległość, że istnieje szeroko akceptowany podział na jego północną i południową część. Dość zgrabnie dzieli te tereny luka 25 mil (40 km) między miastami Valance i Montelimar, w których prawie nie uprawia się winorośli.
Historia winiarstwa z Doliny Rodanu
Pierwsze winorośle uprawiane w tym regionie zostały prawdopodobnie zasadzone około 600 roku p.n.e. Pochodzenie dwóch najważniejszych odmian winorośli północnego Rodanu (syrah i viognier) jest przedmiotem spekulacji. Niektórzy twierdzą, że Grecy byli odpowiedzialni za sprowadzenie winogron syrah z perskiego miasta Shiraz. Inni mówią, że winogrono to sprowadzono 50 lat później, kiedy Grecy uciekli z Persji. Inni jeszcze twierdzą, że winogrono pochodziło z sycylijskiego miasta Syrakuzy, skąd około 280 p.n.e. przynieśli je Rzymianie. W międzyczasie szeroko zakrojone badania nad typowaniem DNA i uprawą winorośli doprowadziły naukowców do wniosku, że syrah pochodzi z samego regionu Rodanu.
Niezależnie od pochodzenia, kiedy z regionu tego zniknęli Rzymianie, zainteresowanie wytwarzaniem wina z tamtejszych winorośli wzrosło. Produkcja trunków znacznie upowszechniła się ponownie w XIII wieku, kiedy papieże – a wraz z nimi znaczna siła nabywcza – przenieśli się do Awinionu. Wina były wówczas przedmiotem handlu do tego stopnia, że książę Burgundii zakazał importu i eksportu win spoza Burgundii. W 1446 r. miasto Dijon zakazało importu wszelkich win z Lyonu, Tournonu i Vienne, argumentując, że są to „très petits et pauvres vins" – bardzo małe i nędzne wina. Nazwa Côtes du Rhône pochodzi od administracji publicznej w średniowieczu i była nazwą dzielnicy w departamencie Gard. W 1650 r. aby ustrzec się przed fałszerstwami, przyjęto zestawy reguł, które miały zagwarantować pochodzenie wina. W 1737 roku król wydał dekret, że wszystkie beczki przeznaczone do odsprzedaży powinny być oznakowane znakiem CDR. Były to wina z okolic Tavel, Roquemaure, Lirac i Chusclan na zachodnim („prawym") brzegu Rodanu.
Klimat Rodanu
Panuje tu klimat śródziemnomorski, z łagodnymi zimami i suchymi latami. Wyzwaniem dla winiarzy jest mistral, silny wiatry, który zmusza ich do budowania osłon i niskiego prowadzenia krzewów.
Produkcja win nad Rodanem
Różne wina AOC z regionu Doliny Rodanu są produkowane w ponad 6000 gospodarstwach winiarskich, w tym w 1837 prywatnych winiarniach i 103 spółdzielniach. Właściciele winnic, którzy sami nie produkują wina, dostarczają swoje winogrona luzem do spółdzielni winiarskich, których jest 103 w regionie, albo sprzedają jednemu z 51 producentów i kupców wina, którzy eksportują na skalę przemysłową. Cały region Rodanu produkuje około 4 milionów hektolitrów wina każdego roku, z czego ponad połowa jest klasyfikowana pod nazwami Côte du Rhône i Côte du Rhône-Villages. Te prestiżowe trunki stanowią jednak mniej niż 5% całkowitej produkcji wina w Dolinie Rodanu.
Północny i południowy Rodan
Prestiż jest kluczowym czynnikiem różnicującym północne i południowe obszary Rodanu. Północ słynie ze starych i bardzo znanych win, takich jak Hermitage i Côte-Rôtie, ale stanowi zaledwie 5% całkowitej produkcji wina w dolinie. Pozostałe 95% jest produkowane na południu pod mniej popularnymi nazwami. Jednak południe również ma się czym szczycić, ponieważ to tutaj znajduje się apelacja Châteauneuf-du-Pape.
Północny Rodan charakteryzuje się klimatem kontynentalnym z surowymi zimami, ale ciepłymi latami. Na klimat ma wpływ wiatr, który sprowadza chłodniejsze powietrze z Masywu Centralnego. Północna część doliny Rodanu jest zatem chłodniejsza niż południowa, co oznacza, że mieszanka uprawianych winogron i stylów win jest nieco inna. Syrah jest jedyną odmianą winogron dopuszczoną do produkcji czerwonych win AOC z tego podregionu. Winogrona, o których uważa się, że pochodzą z tego regionu lub jego okolic, są również szeroko znane jako Shiraz, a ostatnio stały się bardzo popularne wśród konsumentów na całym świecie. W przypadku win noszących oznaczenie Cornas AOC należy używać wyłącznie nazwy syrah, podczas gdy inne wina czerwone z podregionu północnego Rodanu można mieszać z winami białymi, Viognier lub Marsanne i Roussanne, w zależności od nazwy.
Podregion południowego Rodanu charakteryzuje się bardziej śródziemnomorskim klimatem z łagodniejszymi zimami i gorącymi latami. Susza może stanowić problem na tym obszarze, ale dozwolone jest ograniczone nawadnianie. Zróżnicowane tereny, wraz z surowym krajobrazem, który częściowo chroni doliny przed wiatrem mistral, tworzą mikroklimat, który daje początek dużej różnorodności win. Cechą uprawy tego regionu jest wykorzystanie dużych kamyków wokół podstawy winorośli do pochłaniania ciepła słonecznego w ciągu dnia, aby roślina była ciepła w nocy, kiedy ze względu na bezchmurne niebo często występuje znaczny spadek temperatury. Najbardziej znanym czerwonym winem południowego Rodanu jest Châteauneuf-du-Pape, mieszanka zawierająca do 19 odmian winorośli (dziesięć czerwonych i dziewięć białych), zgodnie z przepisami Châteauneuf-du-Pape AOC. Inne pobliskie regiony AOC, w tym Côtes du Vivarais AOC, Grignan-Les Adhemar AOC, Lirac AOC, Tavel AOC, Vacqueyras AOC i Ventoux AOC, mogą zawierać jeszcze więcej odmian w mieszance. W zależności od konkretnych zasad AOC winogrona zmieszane z czerwieniami południowego Rodanu mogą obejmować grenache, syrah, mourvèdre, carignan i cinsault. Podobne mieszanki win na całym świecie są znane jako GSM, od nazw pierwszych trzech odmian. Czerwone wina z lewego brzegu są pełne, w młodości bogate w taniny i charakteryzują się aromatami śliwki, runa leśnego, czekolady i dojrzałych czarnych owoców. Czerwień prawego brzegu jest nieco jaśniejsza i bardziej owocowa.Côtes du Rhone
Côtes du Rhône AOC to AOC, który obejmuje zarówno północne, jak i południowe podregiony Rodanu. Zwykle jest używany tylko wtedy, gdy wino nie kwalifikuje się do apelacji, która może wymagać wyższej ceny. W związku z tym prawie wszystkie AOC Côtes du Rhône są produkowane w południowym Rodanie, ponieważ podregion północny jest objęty dobrze znanymi nazwami, a także jest znacznie mniejszy pod względem całkowitej powierzchni winnicy. Ten AOC jest również używany przez komercyjnych mikserów (négociants), którzy kupują winogrona luzem z różnych części regionu w celu butelkowania, dystrybucji i eksportu na skalę przemysłową. Tym niemniej jest to najbardziej znana, produkowana i rozpowszechniona nazwa regionu. Tytuł ten obejmuje 171 gmin na obszarze 200 km między Vienne na północy a Awinionem na południu – miastami, które wyznaczają początek i koniec głównej doliny.
Klasyfikacja win rodańskich
Rodan nie ma oficjalnej klasyfikacji, w której używa się „Grand cru" lub podobnych terminów, w przeciwieństwie do Bordeaux czy Burgundii. Istnieją jednak różnice między AOC Rodanu w zakresie ich wytyczenia geograficznego i praktyk nazewnictwa, które z kolei zapewniają podział na cztery odrębne kategorie:
- Côtes du Rhône przedstawia tylko region i może być używane w całym regionie winiarskim w 171 gminach. W przypadku niektórych gmin jest to jedyny dozwolony certyfikat AOC. Jest to zatem najniższa klasyfikacja dla wina Rhône AOC.
- Côtes du Rhône-Villages posiada certyfikat AOC dla 95 gmin, z wyższym minimalnym wymogiem dojrzałości winogron niż podstawowy Côtes du Rhône. Jest to zatem wyższa klasyfikacja. Ogólnie rzecz biorąc, apelacja nie pozwala na wyświetlanie nazwy wioski.
- Côtes du Rhône-Villages wraz z nazwą wsi jest dozwolone dla 20 gmin, które zostały uznane za regiony o wyższym standardzie niż większość.
Cru to 16 nazw, które wyświetlają tylko nazwę cru, a nie Côtes du Rhône. Należą do nich najsłynniejsze wina z Rodanu, takie jak Hermitage, Côte-Rôtie i Châteauneuf-du-Pape. Nie ma oficjalnej klasyfikacji rozróżniającej między różnymi crusami, ale ceny rynkowe niektórych AOC są znacznie wyższe niż innych. Czasami na etykietach pojawiają się indywidualne nazwy winnic (np. La Landonne w ramach apelacji Côte-Rôtie). Większość producentów zrobi to tylko w przypadku najlepszych win, ale wina z etykietą winnicy nie mają innego oficjalnego statusu niż inne wina cru.
Główne odmiany winogron z Rodanu i ich krótka charakterystyka
Grenache: to winogrono z południowego Rodanu. Jest podstawą większości lokalnych win czerwonych, a jego biały klon grenache blanc jest często ważną częścią lokalnych win białych. Grenache może wykazywać szereg smaków, od suszonej żurawiny, granatu i maliny po pieczoną wiśnię, figę i suszoną śliwkę. Grenache jest również bazą dla wielu win różowych produkowanych w całej południowej Francji, w tym Tavel i Côtes de Provence.
Syrah: ten pikantny szczep winogron jest używany do produkcji czerwonych win w północnym Rodanie. Znajdziesz w nim aromaty i smaki suszonej jeżyny, czarnej porzeczki, borówki i borówki z nutami wędlin, solonych oliwek, suszonych ziół i świeżo popękanych ziaren czarnego pieprzu. Wina są zdecydowanie wytrawne i bardzo złożone.
Viognier: ta typowa biała winorośl Rodanu jest jedynym składnikiem Condrieu i Château Grillet i może być używana jako winogrono uzupełniające w Côte-Rôtie. Głęboko wyczuwalne są w nim wypiekane aromaty owoców: pestkowych moreli i brzoskwini, a także nuty marcepanu, miodu i marmolady pomarańczowej. Ma bogatą konsystencję z domieszką alkoholu i niższą kwasowością niż większość winogron.
Marsanne: białe winogrona o średniej budowie, bardzo kwiatowe z odcieniami żółtego jabłka, białej brzoskwini i wosku świec. Rzadko występuje samodzielnie, ponieważ jest zwykle mieszany z Roussanne.
Roussanne: pełne winogrono, które jest podstawą większości najlepszych białych win zarówno z północnej, jak i południowej części doliny Rodanu. Przedstawia dojrzałą brzoskwinię, morelę, prażoną pigwę i wosk pszczeli.
Łączenie żywności z winami
Pochodzący z Syrah Northern Rhône Reds:
- steak au Poivre
- dziczyzna z grilla (dziczyzna, dziczyzna itp.)
- coq au vin
Pochodzący z Grenache Southern Rhône Reds:
- osso Bucco
- makaron bolognese
- duszone mięso wołowe
- żeberka wieprzowe BBQ
Rosés na bazie Grenache:
- sałatka cytrusowa
- pieczone buraki
- sałatki vinaigrette
- crudités
Mieszanki Marsanne / Roussane:
- kurczak duszony w białym winie
- kurczak cytrynowy
- makaron z krewetkami i czosnkiem
Viognier:
- pekany pieczone miód
- twarde sery z mleka owczego
- kaczka w pomarańczach
- duck confit